Що відбувається з організмом, коли ми їмо гранолу

Незалежно від того, їсте ви гранолу з молоком, як пластівці, використовуєте як доповнення до йогурту чи у формі батончиків для перекусу, вона може мати багато переваг для здоров’я — звісно, якщо ви купуєте чи готуєте власноруч максимально натуральний продукт.

Гранолу можна зустріти у списках здорових продуктів, які насправді не є здоровими, і цьому є свої причини. Цей цільнозерновий продукт готують, покриваючи вівсяні пластівці та інші інгредієнти (горіхи, сухофрукти) сумішшю цукру, олії, спецій, а потім запікають до хрусткої скоринки. Це робить гранолу ідеально хрусткою та ароматною, але й збільшує кількість цукру та калорій.

Втім, багато виробників продуктів харчування сьогодні пропонують здорову гранолу з невеликим вмістом цукру. А такий продукт може мати багато переваг для здоров’я. Давайте дізнаємося більше.

Гранола з йогуртом

Порція цільного зерна

Якщо ви оберете порцію граноли замість пластівців, які пройшли високу обробку, то отримаєте заряд усіх поживних речовин, що містяться в цільному зерні. Цільнозернові продукти є більш здоровими завдяки високому вмісту клітковини та антиоксидантів.

Дослідження пов’язують споживання цільнозернових зі зниженням ризику раку, серцево-судинних захворювань, діабету та ожиріння, а також покращення травлення та здоров'я мікробіому. Порція граноли на сніданок забезпечує ⅓ рекомендованої добової норми цільного зерна на добу. 

Жінка їсть гранолу

Ситість

Якщо ви любите гранолу з насінням і горіхами, споживання цього продукту на сніданок разом з йогуртом забезпечить більш тривале відчуття ситості та задоволення. Насіння та горіхи містять багато клітковини, білка та здорових жирів — 3 поживних речовини, які можуть задовольнити голод і сприятимуть відчуттю ситості.

Не лише додаткові інгредієнти в гранолі підвищують ситість цього продукту. Огляд, опублікований у Nutrition Reviews, показує, що вівсянка також пов’язана з посиленням відчуття ситості завдяки вмісту певного типу клітковини — бета-глюкану.

Приготування граноли

Збільшення тривалості життя

Цільне зерно може захистити від серцево-судинних та інших захворювань, що приводять до передчасної смерті. Дослідження, проведене Американською кардіологічною асоціацією, показало, що регулярне додавання цільного зерна до раціону може допомогти знизити ризик смертності від супутніх захворювань.

Йогурт з ягодами і гранолою

Більше цукру

Навіть гранола з низьким вмістом цукру містить доданий цукор — близько 4 г, а якщо обирати менш корисні варіанти з супермаркету, то і всі 13 г. У поєднанні з йогуртом і фруктами, такий сніданок може містити понад 20 г доданого цукру, а це близько 40% від рекомендованої добової норми. Принаймні половина дорослих людей і так перевищує рекомендації щодо споживання доданого цукру, а це може привести до таких проблем зі здоров’ям, як зайва вага та ожиріння, діабет 2 типу та серцево-судинні хвороби. Позаяк, не забувайте звертати увагу на склад продуктів і обмежувати кількість доданого цукру.

 Батончики гранола

Зайва вага

Деяка гранола містить багато цукру, і більшість видів граноли, особливо з додаванням горіхів та сухофруктів, містять досить багато калорій. Це не є страшно, але не слід зловживати розміром порції, адже надлишок калорій та цукру є причиною зайвої ваги. Також, краще чергувати гранолу з іншими продуктами на сніданок.

Тарілки з гранолою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.