Що відбувається з організмом, коли ми їмо цвітну капусту

Завдяки своєму смаку та універсальності, цвітна капуста є чудовим інгредієнтом для багатьох страв. Як додатковий бонус — зіпсувати смак цього овочу дуже важко, навіть якщо ви недосвідчений кухар. Цвітна капуста є гарним рішенням для всіх, хто хоче зменшити споживання вуглеводів, збільшити споживання клітковини чи обмежити калорійність раціону.

Овоч займає провідні позиції серед рослинних джерел нутрієнтів. Капуста містить мало калорій, натомість є багатою на важливі вітаміни та мінерали, зокрема вітамін С, який підтримує імунітет, кальцій, що зміцнює кістки, а також корисні для організму фітохімічні речовини, наприклад, хлорофіл.

Цвітна капуста може стати улюбленим овочем усіх, хто худне, оскільки містить багато клітковини і мало калорій. Втім, є ще кілька побічних ефектів, які ми отримаємо при додаванні овочу до свого раціону. Давайте дізнаємося більше.

Запечена ціла цвітна капуста

Надмірне газоутворення

Як і всі хрестоцвіті овочі (наприклад, броколі та брюссельська капуста), цвітна капуста містить складний цукор рафінозу. Організму людини досить важко розщепити цей цукор, і він неперетравленим потрапляє у товсту кишку, де його ферментують бактерії, що може викликати газоутворення та здуття живота.

Цвітна капуста з овочами та оливками

Зниження ризику деяких видів раку

Багато людей цінують цвітну капусту лише за низький вміст вуглеводів і високий вміст клітковини, але споживання цього овочу може мати переваги не лише для талії.

Капуста містить антиоксидант під назвою індол-3-карбінол. Він пов’язаний зі зниженням ризику розвитку раку репродуктивної системи як у чоловіків, так і в жінок (наприклад, раку молочної залози та простати).

Інший компонент, що міститься у цвітній капусті, під назвою сульфорафан пов’язаний зі зниженням ризику розвитку ще кількох видів раку.

Попкорн з цвітної капусти

Зменшення ефективності ліків для розрідження крові

Багато людей знають, що під час прийому ліків, які розріджують кров, слід стежити за споживанням продуктів, що містять багато вітаміну К, щоб уникнути небажаної взаємодії. У деяких випадках занадто велика кількість вітаміну К може привести до того, що доза препарату для розрідження крові не спрацює, підвищуючи ризик розвитку небезпечного тромбу.

Найбільше своїм вмістом вітаміну K може похвалитися листова зелень, втім, цвітна капуста також містить достатню кількість цього нутрієнту. Позаяк, надмірне захоплення цим овочем може привести до небажаного ефекту.

Запіканка з цвітної капусти

Підвищення ризику гіпотиреозу при дефіциті йоду

Цвітна капуста містить безліч фітонутрієнтів, які мають користь для здоров’я. Однак, один з таких фітонутрієнтів виробляє молекулу під назвою ізотіоціанати, що може перешкоджати засвоєнню йоду у тих, хто не отримує достатню кількість мінералу разом з їжею, особливо якщо хрестоцвіті овочі присутні у раціоні часто й у великих кількостях.

Якщо дефіциту йоду немає, то і ризику немає. У одному дослідженні ті, хто споживав 140 г вареної брюссельської капусти (ще одне джерело ізотіоціанатів) щодня протягом 4 тижнів, не мали підвищеного ризику гіпотиреозу.

Смажена цвітна капуста

Зменшення відчуття голоду

Одна з основних переваг цвітної капусти полягає в тому, що вона чудово підходить для схуднення. Оскільки овоч містить мало вуглеводів, калорій та жиру, але багато клітковини, він відповідає основним вимогам їжі для схуднення.

Харчові волокна є особливо важливими для підтримки здорової ваги, оскільки споживання їх достатньої кількості пов’язане зі збільшенням відчуття ситості і задоволення після їжі, що дозволяє їсти менше у довготривалій перспективі.

Крем-суп з цвітної капусти

Зміцнення імунітету

Один качан цвітної капусти містить у 4 рази більше рекомендованої добової дози вітаміну С. А оскільки аскорбінова кислота відома своїми імуномодулюючими властивостями, регулярна присутність капусти у раціоні може допомогти організму в сезон застуди та грипу (звісно, не обов’язково їсти всю капустину за один раз, краще помірними порціями, але регулярно).

Рис з цвітною капустою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.