Що відбувається з організмом, коли ми їмо кавун

Яке ж літо без кавуна? Цей плід є одним з основних улюбленців для спекотних днів завдяки освіжаючому смаку та соковитості. Кавун може бути частиною практично будь-якої здорової дієти: він низькокалорійний, без алергенів і навіть з невеликим вмістом вуглеводів. І, як не дивно, серед усієї кількості води, фрукт містить значну кількість мікроелементів. Як і з будь-якою іншою їжею, споживання надмірної кількості кавуна може мати певні негативні наслідки, позаяк зловживати не слід. Давайте дізнаємося більше про те, що отримує наш організм від споживання кавуна.

Кавун

Зволоження

Очевидно, що кавун містить надзвичайно багато рідини. Фрукт на 92% складається з води, це один із продуктів з найвищим вмістом води на планеті.

Певно, усі ми знаємо, як важливо пити достатню кількість води протягом доби, втім, не вся рідина повинна надходити безпосередньо з чистої води. З деякої їжі можна також отримати багато рідини у смачний спосіб. Один з варіантів — кавун. А достатня зволоженість організму допомагає запобігти надмірній втомі та головному болю, сприяє виведенню шлаків з організму та підвищує тонус і еластичність шкіри.

Лимонад з кавуна

Зниження ризику деяких видів раку

Чули про лікопін? Цей нутрієнт може бути вам знайомим тому, що його часто рекламують як антиоксидант, наявний у помідорах. Але томати — не єдине джерело лікопіну. Дослідження показують, що кавун містить приблизно на 40% більше лікопіну, ніж сирі помідори.

Як антиоксидант, лікопін допомагає захистити клітини від пошкоджень, що може запобігти деяким раковим захворюванням. Попередні дослідження показали зв'язок між дієтою, багатою на лікопін, і зниженням ризику раку грудей, простати та легенів. Щоб зробити остаточні висновки, потрібні додаткові дослідження, але любов до кавуна точно не зашкодить.

Кубики кавуна

Зміцнення здоров’я серця

Корисні властивості лікопіну не закінчуються. Цей потужний антиоксидант має також позитивний вплив на здоров’я серця. Мета-аналіз 2013 року виявив, що великі дози лікопіну допомагають знизити високий тиск, особливо у людей з підвищеним систолічним артеріальним тиском.

Окрім того, амінокислота у кавуні під назвою L-цитрулін має здатність захищати здоров’я серцево-судинної системи, підтримуючи здоровий кровообіг під час фізичних навантажень. А оскільки плоди багаті на магній і мають невелику калорійність, не дивно, що вони потрапляють до білого списку кардіологів.

Кавун на грилі

Швидше відновлення після тренувань

Біль у м’язах після відвідування тренажерного залу? Кавун може і тут стати у нагоді. Невелике дослідження показало, що спортсмени, які пили кавуновий сік під час тренувань, заявляли про менший біль та повільніший пульс через 24 години після тренування. Вчені вважають, що саме L-цитрулін у складі фрукту є запорукою такого впливу на відновлення від фізичних навантажень.

Салат з кавуна

Схуднення

Так звана кавунова дієта — це модна примха, яку пробувати не слід, але додавання кавуна до збалансованого раціону однозначно піде на користь. Плід не лише забезпечує нас такою необхідною рідиною, а й допомагає довше залишатися ситими, в той час, як містить мало вуглеводів. 1 склянка кавуна має приблизно 12 г вуглеводів. Порівняно з виноградом чи бананами, це вдвічі менше.

Позаяк, фрукт є гарним варіантом для схуднення. Маючи лише 46 ккал у склянці, можна з’їсти нормальну порцію кавуна, використавши при цьому незначну частину щоденної норми калорій.

Кавун у шоколаді

Проблеми з травленням

Зазвичай кавун їдять як корисну закуску чи десерт. Втім, не слід забувати, що надмірна кількість фруктів може викликати проблеми з травленням, і причиною цьому не випадково з’їдене насіння. Саме вміст води у кавуні спричиняє дискомфорт. Надлишок рідини у травному тракті може викликати здуття та діарею.

Для людей із чутливим травним трактом чи синдромом подразненого кишківника небезпека може полягати в іншому. Кавун, як і будь-які інші фрукти, містить фруктани, фруктозу і поліоли — усі вони потрапляють до списку FODMAP (до нього належать коротколанцюгові вуглеводи, які мають здатність погано засвоюватися). Ці ферментовані вуглеводи можуть бути особливо важкими для засвоєння людьми із синдромом подразненого кишківника.

Страви з кавуна



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.