Що відбувається з організмом, коли ми їмо цільнозерновий хліб

Останнім часом нас завзято переконують, що їсти хліб — шкідливо. Можливо, усе через зростаючу популярність низьковуглеводних дієт, які пропонують значно скоротити споживання вуглеводів, тим самим суттєво скоротивши калорійність раціону. І так, частина правди у цьому є, адже зловживання будь-якою їжею приведе до зайвої ваги — це доведений факт. Втім, адекватна кількість цільнозернового хліба у раціоні може принести багато користі. Останні дослідження показують, що споживання цільнозернових продуктів, наприклад, хліба, матиме позитивний вплив на загальне здоров’я.

До вибору хліба у супермаркеті слід поставитись уважно. Полиці можуть бути заповнені так званими цільнозерновими варіантами, які все ще містять вражаючий список консервантів, хімічних речовин і доданого цукру. Проте, є й інші види випічки, з більш простим і натуральним складом — вони можуть стати корисною частиною дієти.

Цільнозерновий хліб

Більше поживних речовин

Цільнозерновий хліб проходить меншу обробку в процесі виготовлення, а тому все ще містить важливі нутрієнти, необхідні для організму. Серед них — клітковина, цинк, магній, білок, антиоксиданти та вітаміни групи B. Цей набір поживних речовин може сприяти травленню і злагодженій роботі всього організму.

 

Цільнозернові тости з різними намазками

Клітковина

Цільнозерновий хліб містить багато клітковини. Залежно від виду хліба можна отримати 3 г клітковини у шматку, що становить приблизно 12% від рекомендованої добової норми у 25 г клітковини на день, згідно з даними Американської кардіологічної асоціації. Клітковина є дуже важливою для підтримки здорової ваги, нормалізації рівня цукру у крові та зниження ризику діабету чи серцево-судинних захворювань.

Половинки цільнозернового хліба

Профілактика захворювань

Як ми вже знаємо, споживання достатньої кількості їжі, багатої на клітковину, допомагає знизити ризик різних захворювань, підтримуючи стабільний рівень цукру у крові та зберігаючи здоров’я кишківника. Дослідження також показали, що цільнозернові продукти допомагають знизити ризик усіх видів захворювань. Наприклад, дослідження, опубліковане Британським медичним журналом, свідчить, що споживання цільного зерна (в тому числі цільнозернового хліба) пов’язане зі зниженням ризику ішемічної хвороби серця, серцево-судинних захворювань, інфекційних хвороб, діабету, раку, тощо.

Цільнозерновий сендвіч

Здоров’я кишківника

І тут знову ж таки слід завдячувати клітковині, яка міститься у цільнозерновому хлібі. Харчові волокна є дуже важливими для здоров’я травного тракту. Мікробіота (бактерії у кишківнику) переважно живиться розчинною клітковиною (яка міститься у цільнозернових продуктах), що допомагає підтримувати її благополуччя та знизити рівень цукру у крові. В одному з оглядів вдалося продемонструвати чіткий зв’язок між споживанням харчових волокон і тим, як вони зберігають мікробіоту в кишківнику. А здоровий кишківник є важливим для підтримки здоров’я всього організму, зокрема травного тракту і серця.

Цільнозернові булочки

Зменшення запалення

Білий хліб може бути одним з основних продуктів, які викликають запалення, у той час як цільнозерновий хліб має протилежний ефект. Одне рандомізоване контрольоване дослідження показало, що споживання цільнозернових продуктів має сприятливий вплив на системне запалення у дітей. Інше дослідження в American Journal of Clinical Nutrition також пов’язує споживання цільного зерна зі зменшенням запалення, що також приводить до зниження ризику серцево-судинних захворювань і діабету.

Цільнозернові тортильї



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.