Що відбувається з організмом, коли ми їмо йогурт

Йогурт можна знайти у холодильну майже кожної кухні, тому що це простий і універсальний продукт. Незалежно від того, додаємо ми пару ложок йогурту до граноли, змішуємо його з фруктами чи заміняємо ним сметану, існує дуже багато видів і смаків для використання у різних стравах (це стосується не лише йогуру тваринного походження, а й веганських варіантів).

Хоч більшість з нас і споживає йогурт щодня, часто ми не задумуємося, який вплив має кисломолочний продукт на наше здоров’я. Його споживання може мати як багато переваг, так і деякі не дуже приємні наслідки. Втім, зазвичай йогурт приносить більше користі, ніж шкоди. Давайте дізнаємося більше.

Йогурт

Схуднення

Деякі види йогурту, наприклад, грецький, містить дуже велику кількість білка в одній порції. А їжа з високим вмістом білка допомагає довше залишатися ситими, що запобігає безладним перекусам шкідливими та калорійними продуктами протягом дня.

Йогурт з чіа, черешнями і грушею

Здоров’я кісток

Частина людей не отримує достатньо кальцію щодня, споживаючи молоко тільки у ранковому лате або взагалі уникаючи молочних продуктів через алергію, непереносимість лактози, особисті вподобання та смаки. 

Одна склянка йогурту на молочній основі містить 30-45% добової норми кальцію, який сприяє зміцненню та підтримці загального здоров’я кісток. Якщо ви обираєте рослинні аналоги продукту, обов’язково шукайте варіанти, збагачені кальцієм та вітаміном D.

Солоний йогурт з салатом і нутом

Здуття і метеоризм

Йогурткисломолочний продукт, отже він містить невелику кількість лактози, що може завдати певних незручностей людям, які її погано засвоюють. Лактоза — це молочний цукор, що розщеплюється ферментом лактазою. Якщо в організмі не вистачає цього ферменту, це може привести до здуття чи метеоризму після споживання молочних продуктів. Якщо ви помічаєте такі симптоми, обирайте грецький йогурт, оскільки він містить менше лактози за звичайний, або ж зверніть увагу на йогурт з позначкою безлактозний — такий продукт додатково містить фермент лактазу.

Також, сьогодні усе доступнішими стають рослинні варінти йогурту: з кеш’ю, соєвий, кокосовий, вівсяний, тощо. Одна веганські аналоги можуть не мати такого високого вмісту білка, як кисломолочні.

Заморожений йогурт з фруктами та ягодами

Зайва вага

Зазвичай це залежить від порції йогурту та наявності додатків, але якщо це не контролювати, то можна помітити зайві сантиметри на талії. Деякі види йогурту, особливо з фруктовими наповнювачами, містять дуже багато калорій, жиру та цукру. Позаяк обов’язково звертайте увагу на етикетку і обирайте натуральний кисломолочний продукт з мінімальним вмістом цукру і максимальним — білка.

Солоний соус з йогурту

Здоров’я кишківника

Деякі йогурти містять живі та активні культури, відомі як пробіотики. Пробіотики є хорошими бактеріями для кишківника, а отже сприяють здоров’ю травного тракту. Однак, перевіряйте етикетку, оскільки не всі кисломолочні продукти містять ці культури. До речі, до уваги всіх, хто надає перевагу рослинним йогуртам: деякі з них також містять живі культури.

Йогурт з солодкими додатками

Здоров’я серця

Йогурт містить такі поживні речовини, як білок, і мінерали кальцій та калій, які є корисними для серця та артеріального тиску. Вчені пов’язують регулярне споживання кисломолочного продукту зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань.

Семіфредо з йогурту і персика

Імунітет

Йогурт містить пробіотики, які, як ми вже знаємо, допомагають збалансувати кишковий мікробіом, а це має важливу роль для підтримки імунної системи. Пробіотики запобігають росту шкідливий бактерій і навіть сприяють профілактиці застуди, як стверджують деякі дослідження.

Тефтелі з йогуртом та огірком



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.