Що відбувається з організмом, коли ми їмо виноград

Чи знаєте ви, що виноград є одним з найпопулярніших плодів, після полуниці та бананів? І це не дивно. Виноград має солодкий смак, позаяк є чудовою альтернативою цукеркам, а також його дуже зручно брати з собою та їсти. І це вже не кажучи про те, що ягоди наповнені корисними речовинами, що підтримують здоров’я всього організму.

Виноград, як і будь-які інші плоди, надзвичайно корисний, якщо споживати його у помірних кількостях. Єдине, на що слід звернути особливу увагу — кількість цукру, який може швидко накопичуватися, якщо їсти ягоди жменями. Рекомендована порція винограду становить ½ склянки — приблизно 12 ягід. Можна завчасно розділити плоди на порції в окремі контейнери чи пакетики, щоб не захоплюватися надміру.

Давайте сьогодні дізнаємося більше про позитивні та негативні ефекти від споживання винограду.

Морозиво і білий виноград

Користь для мозку

Хочете якомога довше зберегти гостроту розуму? Подумайте про те, щоб додати трохи винограду до щоденного раціону.

Ягоди покращують пам’ять і концентрацію. Антиоксидантні сполуки у складі винограду допомагають мінімізувати окислювальний стрес у мозку. Це захищає його від зниження когнітивних функцій та втрати пам’яті з віком. Також, виноград стимулює прилив крові до мозку, таким чином покращуючи концентрацію.

Дослідження показали, що ресвератрол — специфічний антиоксидант, який міститься в основному у шкірці винограду, допомагає знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, зменшуючи запалення у мозку, а також позбавляючись від бета-амілоїдного пептиду, який пов’язують з прогресуванням цього захворювання, коли його кількість накопичується в організмі.

Темний виноград

Зменшення запалення

Хронічне запалення пов’язують з раком, хворобами серця, астмою, діабетом 2 типу та ревматоїдним артритом, а також багатьма іншими захворюваннями. Виноград містить багато антиоксидантів, зокрема вітаміни С, K, поліфеноли, катехіни та антоціани — усі вони сприяють зменшенню запалення.

Окрім того, ці ягоди, особливо червоні, є багатими на ресвератрол. Ця сполука захищає від окислювального стресу та запалення. Зокрема, ресвератрол забезпечує захисну оболонку для кровоносних судин, щоб запобігти пошкодженням, тим самим попереджуючи запалення серця.

Риба з виноградною сальсою

Нормалізація тиску

Якщо високий тиск не контролювати, це може збільшити ризик розвитку основних причин передчасної смерті: серцевих захворювань та інсульту. Втім, існує багато доступних способів лікування та профілактики високо тиску, зокрема, дієта. Перекусіть виноградом, який може допомогти збалансувати артеріальний тиск, оскільки ягоди містять багато калію і мало солі.

Дослідження у Nutrients показало, що калій допомагає знизити тиск, сприяючи розширенню вен і артерій, а також виводячи надлишок солі з організму.

Вирощування винограду

Покращення сну

Виноград — гарна вечірня закуска, адже вона може допомогти розслабитися. Плоди містять мелатонін — гормон, який допомагає регулювати цикл сну та бадьорості.

Спробуйте їсти ягоди за 1-2 години до сну, тільки пам’ятайте про розмір порції, адже можна перевантажити організм цукром, що вже не піде на користь відпочинку.

Приготування страви з винограду

Розлади травлення

Якщо ви схильні зловживати виноградом, мовляв, це ж ягоди, від них лише користь, то, певне, помічали дискомфорт після їжі. Зазвичай, це відбувається через велику кількість фруктози у плодах: близько 12,4 г у склянці винограду порівняно з 3 г у склянці малини.

Фруктоза — це природний цукор, що міститься у фруктах та ягодах, але він може викликати газоутворення при надмірному споживанні. Отже, якщо зловживати виноградом чи будь-якими іншими солодкими плодами, то можна відчути біль у животі через гази. Дубильні речовини у складі винограду також можуть привести до розладів шлунку: це природні поліфеноли, які містяться у шкірці та насінні, але при надмірній кількості можуть викликати нудоту та діарею.

Отже, не слід зловживати плодами, усе корисне — в міру. Особливо, якщо ви маєте чутливий травний тракт. Краще їсти потрохи винограду щодня, ніж раз на тиждень/місяць з’їсти цілу миску.

Брускетти з виноградом

Зміцнення імунітету

Виноград багатий на аскорбінову кислоту, бета-каротин, кверцетин та інші антиоксиданти, які, окрім всього іншого, мають позитивний вплив на імунну систему. 

А чим сильніший імунітет, тим краще організм протистоїть різноманітним захворюванням. Чи це не гарний привід поласувати ягодами?

Рожевий виноград



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.