Навіщо потрібен жир в організмі

У сучасному світі багато хто живе в шаленому темпі життя, який з часом тільки пришвидшується, а разом з тим змінюються і наші потреби у харчуванні. Ми споживаємо їжу швидко, смачно, але при цьому хочемо залишатися здоровими, гарними, стрункими та повними сил. Основним джерелом енергії у нашому організмі є жирова тканина. І досить очікувано, що у світі, де людина отримує легкі калорії та веде сидячий спосіб життя, гостро постала проблема ожиріння та супутніх захворювань, таких як цукровий діабет, серцево-судинні хвороби, тощо. Наш багатовіковий механізм дав збій: ми не голодні, маємо гарний апетит, але при цьому накопичуємо жирову тканину. Давайте дізнаємося, чи правда жирова тканина є такою підступною, і як її надлишок чи нестача впливає на організм.

Жінка на вагах

Користь жиру

Давайте почнемо з хорошого. Популярні зараз сушки не мають нічого спільного зі здоров’ям, а іноді і з красою. Жир виконує багато важливих функцій: він захищає внутрішні органи від травм, стресу та інших впливів навколишнього середовища, слугує запасним резервуаром енергії, створює привабливі форми, забезпечує красу волосся та шкіри, а також відповідає за терморегуляцію. Також завдяки жиру здійснюється транспортування поживних речовин в організмі та синтезується ряд гормонів, зокрема, репродуктивних та стероїдних, відбуваються процеси метаболізму. Звісно, мова йде про нормальну кількість жиру, тобто співвідношення його до всього іншого, що є в організмі: кісток, м’язів,тощо.

Різні страви

Скільки жиру повинно бути в організмі

Середньостатистична здорова кількість жиру становить від 21% до 31% для жінок і від 14% до 25% для чоловіків. З віком цей показник стає більшим у кожної людини, це відбувається через природне сповільнення метаболічних процесів та зменшення м’язової тканини. Означає це тільки одне: потрібно посилити турботу про свій організм, а не махнути рукою. Вік - не виправдання зайвій вазі, а тільки додатковий фактор ризику. Слід відмітити, що лише у половині випадків розподілення та кількість жиру в організмі визначається генетично. І навіть у такому випадку не слід звинувачувати у великому животі або товстій попі погану спадковість. Частіше всього причиною зайвої ваги все ж є неправильні харчові звички, що передаються з покоління в покоління.

Вимірювання товщини жирового шару

Небезпечний жир в організмі

Найбільш небезпечний вид жиру - вісцеральний, розташований навколо органів черевної порожнини. Він провокує розвиток патологій серцево-судинної системи, підвищує рівень холестерину, може привести до діабету 2 типу і навіть розвитку онкологічних захворювань. Будучи ендокринним органом, жирова тканина приймає участь у синтезі статевих гормонів, позаяк неправильна кількість жиру може викликати порушення гормонального фону.

Згідно з всесвітньою класифікацією ВООЗ, ризик розвитку супутніх ожирінню захворювань різко збільшується при об’ємі талії понад 94 см у чоловіків, а для жінок критичною позначкою вважається 80 см. Також, надлишок жиру в організмі може провокувати запальний процес. Працює це наступним чином: у результаті надлишку поживних речовин, які зберігаються у формі ліпідів всередині клітин жирової тканини, ці клітини поступово збільшуються в об’ємі, внаслідок чого їм починає не вистачати кисню, тобто енергії. Розвивається окислювальний стрес, внаслідок якого активуються клітини імунної системи, ось тільки організм починає боротися сам з собою.

Паста-салат

Чим загрожує дефіцит жиру в організмі

Нестача жирової тканини є не менш небезпечною, ніж її надлишок. Досягти такого ефекту можна за допомогою жорстких дієт, які не мають нічого спільного з розумним споживанням жирів та балансом калорій, білків, жирів та вуглеводів. А це має наступні наслідки: суха, тьмяна шкіра, ламке волосся, подразнення слизових оболонок, порушення теплообміну, проблеми з нервовою системою, пам'яттю та концентрацією. Якщо ситуацію не виправити, починаються більш серйозні неприємності зі здоров’ям, зокрема, ті ж гормональні порушення, збій циклу у жінок, можуть розвинутися патології серця та судин, печінки, нирок.

Дівчинка їсть бургер



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.