Що потрібно для ідеальної кухні

Ідеальна кухня - не та, якій пощастило мати правильну кількість квадратних метрів або набір столового срібла. Це місце, де все надихає готувати та харчуватися здорово. І список потрібних для цього речей є далеко не таким довгим, як переконує нас реклама. Він має базуватися на свіжих обгрунтованих поглядах на харчування як на основний інструмент здоров’я та благополуччя.

Кухня

Чавунний посуд

Смаження не дарма вважається некорисним заняттям: на молекулярному рівні апетитна скоринка не несе нічого хорошого. По-перше, висока температура вбиває більшість вітамінів у продуктах - особливо це стосується овочів. По-друге, смаження при температурі 180 градусів та більше загрожує появою канцерогенних сполук. 

Частково вберегти організм від них допомагає маринування. Близько 4 годин в оточенні сильних спецій (часник, розмарин, імбир, перець чилі, чебрець) - і токсичних сполук у смаженому м’ясі стане на 90% менше. Набагато надійніший спосіб уникнути утворення шкідливих сполук в їжі - тушкувати або смажити страви при щадливих температурах. Тут важко обійтися без посуду з чавуна.

Унікальність цього матеріалу полягає в його теплоємності: метал довго нагрівається і ще довше віддає тепло. А значить, приготувати м’ясо чи овочі можна при невисокій температурі, просто дозволивши їм годину-дві потомитися. При цьому, що не менш важливо, зовнішній вигляд, текстура та смакові якості їжі залишаться на висоті.

Ще одна вагома перевага чавунного посуду на кухні - він офіційно визнаний способом збагатити їжу залізом. Наприклад, томатний соус, приготований у чавунному сотейнику, містить у 4 рази більше корисного елементу, ніж такий же з тефлонової пательні. Така своєрідна добавка до їжі може допомогти уникнути анемії.

Прихильникам відповідального споживання сподобається довговічність чавуну. Якщо посуд регулярно змащувати та берегти від падінь, то можна передати його у спадок онукам. Для порівняння, алюмінієві пательні з антипригарним покриттям виробники радять міняти через рік використання. Чавун при правильному догляді з роками стає тільки кращим. Жирні кислоти, окислюючись при приготуванні, заповнюють пористу структуру металу, і пательня набуває антипригарних властивостей та суперздібності смажити без олії.

Чавунний посуд

Кухонний термометр

Здавалося б, відрізнити готову печену курочку від сирої може кожен на око, але реальність завжди складніша за теорії. Шматки м’яса мають різний розмір, кухар часом може забути, та й у налаштуваннях духовки іноді може щось змінитися. Гарантовано довести м’ясо та рибу до ідеальної готовності і, головне, безпеки для здоров’я допоможе термощуп. До речі, придбати собі такого помічника на кухню слід не лише для експериментів зі стейками з кров’ю чи без.

Супермодна технологія сувід, при якій продукт протягом багатьох годин готується у вакуумі при температурі всього 50-60 градусів, в домашніх умовах доступна тільки при наявності кухонного термометра. А освоїти сувід дуже заманливо: щадливе приготування зберігає структуру та вітамінно-мінеральний склад овочів, м’яса чи морепродуктів краще за будь-який інший метод.

Кухонний термометр

Вакуумний пакувальний пристрій

Щоб практикуватися в сувіді на домашній кухні, знадобиться ще один гаджет - вакуумний пакувальний пристрій для продуктів. До речі, ця річ не буде простоювати навіть якщо ви надаєте перевагу іншим способам приготування їжі. Вакуумний пакувальний пристрій стане у пригоді, коли в морозилці потрібно компактно розмістити дари літа: ягоди, овочі, зелень.

Так, запаси на зиму тепер роблять не лише бабусі. Вчені з Каліфорнійського університету порівняли вітамінний склад ягід та овочів до і після заморожування й переконалися, що зберігати врожай при низькій температурі - гарна ідея.

Принесе користь вакуумний пакувальний пристрій не лише кухні, а й планеті. Якось же потрібно зупини це божевілля, коли ⅓ продуктів харчування, куплених в розвинених країнах, відправляється у смітник тільки тому, що їх не встигли з’їсти до закінчення терміну придатності. Середовище без повітря дозволяє зберігати продукти в середньому у 3-4 рази довше. Є час, щоб подумати, як використати їх раціонально.

Їжа у вакуумних пакетах

Тарілки діаметром 20 сантиметрів

Дослідники з Корнельського університету провели цікавий аналіз художніх полотен за тисячолітню історію живопису та виявили, що порції їжі та розмір тарілок поступово збільшувалися. На основі комп’ютерних розрахунків вчені встановили, що за часів Леонардо да Вінчі їли у 3 рази менше, ніж сьогодні, а рухались, очевидно, більше.

Однак, за такими висновками можна було й не ходити до музею. Згідно зі статистикою, розмір тарілки для основної страви з 1900 року збільшився майже на ¼ і тепер становить 30 см, а порції ресторанної та готової запакованої їжі стали мінімум на 30% більше за останні півстоліття. Недивно, що мешканці планети страждають на захворювання, напряму пов’язані з надлишком їжі: ожиріння, діабет, серцево-судинні патології.

Один з найпростіших способів зменшити калорійність добового раціону та повернутися до фізіологічних норм - використовувати тарілки меншого діаметру. Оптимальним варіантом для дорослої людини є десертна тарілка діаметром не більше 20 см. А щоб переходити на скорочений раціон було не так сумно, пам’ятайте про хороші новини з лабораторій: в експериментах на тваринах зменшення калорійності раціону хоча б на 10% дає помітне збільшення тривалості життя.

Тарілки

Кавова машина

Аналіз сотні досліджень, які вивчали властивості кави, наблизився до фінальної крапки у суперечці про користь та шкоду цього напою. Офіційно позитивні ефекти перемагають, і їх список надихає. Декілька горняток кави на добу (не більше 400 мг кофеїну) сприяють продовженню життя, зниженню ризику вікових змін мозку, покращенню чутливості до інсуліну, тобто зниженню ризику діабету.

Також, кава не зневоднює, не підвищує тиск (принаймні у тих, хто п’є напій регулярно) і не є винною у хронічних захворюваннях. А ще у жінок, які  щодня п’ють свіжу натуральну каву, кінцеві ділянки хромосом, своєрідний показник молодості організму, є довшими. Позаяк, гарна кавова машина зайвою на кухні точно не буде: дуже приємно мати можливість отримати бадьорливий еліксир натисканням однієї кнопки.

Кавова машина

Темна шафа для спецій

Про користь куркуми, імбиру та інших прянощів сказано вже багато. Шкода тільки, що всі наукові дані про вміст антиоксидантів, протимікробній активності та потенціалі ароматичних сполук у лікуванні раку розбиваються об життєві реалії. Біологічна активність спецій критично залежить від умов, у яких вони були вирощені та зберігалися.

Ми не можемо вплинути на звички виробників і транспортних компаній, позаяк залишається надіятися на їх відповідальність, а також не забувати про перевірений роками принцип: якісне не може бути дуже дешевим. А ось створити комфортні умови зберігання для цінних порошків та насіння на власній кухні цілком в наших силах.

Перше і найважливіше - за можливості купуйте не мелені спеції, а подрібнюйте їх безпосередньо перед використанням. Друге - зберігайте прянощі тільки у скляному посуді з темного матеріалу із щільно закритими кришками. На жаль, ніяких гарних поличок над плитою: тільки закрита, темна і прохолодна шафа, в якій зруйнувати цілющі властивості приправ не зможе сонячне проміння, сторонні запахи та нагрівальні прилади.

Темна шафа для спецій

Шнековий соковитискач

Дієтологія не дуже любить свіжовичавлені соки: багато вуглеводів, мало клітковини, сумнівна користь для здоров’я. Та якщо уявити, що мова йде не про апельсиновий фреш, який офіціант ніс вам хвилин 20, а про домашній напій зі шпинату, імбиру та яблук - думки спеціалістів з харчування змінюються у кращий бік.

Порція свіжого соку з овочів, трав, ягід, фруктів - для багатьох людей єдиний спосіб отримати рекомендовану ВООЗ добову норму вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Тільки запеклі адепти ЗСЖ здатні з’їсти 400 г зеленого салату на добу, а ось випити склянку соку з такої ж кількості трави - справа пари хвилин навіть для дитини.

Прилад, який здатний вичавити рідину з не надто соковитих продуктів на кшталт петрушки, броколі, імбиру, буряка чи авокадо, причому зробити це швидко - гарна інвестиція у здорове та різноманітне харчування. І це - власний шнековий соковитискач на кухні. Так, ціна якісного приладу може бути не дуже дешевою, але витискає він максимальну кількість соку, тихо працює і легко миється.

Шнековий соковитискач



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.