Що таке вісцеральний жир

Для початку, слід нагадати собі, що в організмі природою не продумано нічого зайвого. Жир - важливий орган, який виробляє гормонально активні речовини, такі як резистин, адипонектин, лептин, без яких людина не може жити і, тим паче, розмножуватися. Тим не менш, тема Як прибрати вісцеральний жир у пошуковиках випереджає запит Як прибрати підшкірний жир. Настав час дізнатися більше про цю проблему.

Малюнок жінки зі стрічкою

Що таке вісцеральний жир

Жир, який всі ми маємо в тій чи іншій кількості, відрізняється на вигляд та за функціями, що виконує. Для детального аналізу впливу жиру на організм вчені розділили його на 5 основних категорій, кожна з яких має свої особливості: білий, бурий, бежевий, підшкірний та вісцеральний.

  • Білий жир - той, який ми уявляємо насамперед, згадуючи про жир. Він складається в основному з білих адипоцитів - клітин, що визначають його назву. Головні функції: накопичення енергії на випадок голоду та утворення гормонів.

  • Бурий жир діє протилежно до білого: не накопичує енергію, а допомагає її витрачати. Збільшивши кількість бурого жиру, можна прискорити метаболізм, підвищити енерговитрати та підтримувати нормальну масу тіла. За будовою цей жир відрізняється від білого великою кількістю судин та вмістом заліза, що забезпечує характерний колір.

Локшина

  • Бежевий жир - перехідна форма, з якої під впливом зовнішнього середовища може формуватися як білий, так і бурий жир.

  • Підшкірний жир становить 90% жиру в тілі, він розташовується безпосередньо під шкірою. Цей жир визнано гормонально активною тканиною, яка здатна захищати організм від переохолодження, накопичувати енергію на випадок недоїдання, вагітності, годування груддю та проявляти амортизуючі властивості.

  • Вісцеральнийжир - це білий жир, який накопичується у черевній порожнині навколо внутрішніх органів: печінки, підшлункової залози, серця, кишківника. Він становить близько 1/10 від всього жиру, наявного в організмі.

Жінка міряє обхват талії

Звідки береться вісцеральний жир

Вісцеральний жир накопичується при дуже очевидному сценарії: коли ми споживаємо багато калорій і мало рухаємось. На розташування жирових накопичень також впливає спадкова схильність, генетично закладена. Хтось повніє у стегнах, плечах та грудях, а в когось росте живіт.

Зазвичай, до цього більше схильні чоловіки, але і жінки зіштовхуються з такою проблемою. Окрім того, наукові факти підтверджують,що на розподілення жирової тканини впливає процес природного старіння. Зазвичай, після після менопаузи м’язова маса зменшується та зростає загальна здатність до накопичення жиру, зокрема в області живота. Багато жінок після 40-50 задаються питанням, як позбутися від вісцерального жиру на животі, навіть якщо не дуже потовстіли.

Чоловік їсть спагетті

У чому небезпека вісцерального жиру

Медики та дієтологи стверджують, що вісцеральний жир є найбільш небезпечним для здоров’я. Клітинна будова цього різновиду жиру не передбачає безмежного накопичення, внаслідок чого жир потрапляє у кров - у вигляді холестерину, тригліцеридів та ліпопротеїдів, що призводить до проблем із серцево-судинною системою, ожиріння внутрішніх органів та підвищеного тиску.

Тобто, накопичення вісцерального жиру є ознакою так званого метаболічного синдрому - букету неприємностей зі здоров’ям, які включають інсулінорезистентність, високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину, які, в свою чергу, збільшують ризик інсульту та серцево-судинних захворювань.

Дослідники також виявили, що вісцеральний жир виділяє ретинол-зв’язуючий білок 4 (RBP4), який підвищує стійкість до інсуліну, що приводить до непереносимості глюкози та діабету 2 типу. Окрім того, визначаючи анамнез захворювань, лікарі пов’язують надлишок вісцерального жиру із розвитком астми, онкологічних захворювань, панкреатиту, подагри, остеоартрозу та деменції.

Прилад для вимірювання кількості жиру

Як визначити надлишок вісцерального жиру

Надлишок вісцерального жиру легко визначити вимірюванням обхвату талії. Орієнтиром слугують наступні стандарти: 82 см для жінок та 94 см для чоловіків. Якщо сантиметрова стрічка покаже більше число, сприймайте це як сигнал до змін.

Ще один прийом, який допоможе оцінити кількість вісцерального жиру в організмі - визначити співвідношення талії до бедер. Виміряйте обхвати талії та бедер у найширшій області, а потім поділіть показник талії на показник бедер. Якщо вийде більше 0,85 (для жінок) і 1,0 (для чоловіків), то норма вісцерального жиру перевиконана - час вживати заходів.

Шпинат

Як позбутися вісцерального жиру

Навіть якщо ви не в змозі змінити генетику, гормональний фон або вік, можна схуднути та прибрати вісцеральний жир, дотримуючись не такої важкої програми:

  • Тренуйтеся: не менше півгодини кожного дня. Краще кардіо або силові, але швидка ходьба чи катання на велосипеді також рахуються.

  • Дотримуйтесь здорової дієти: збільшіть в раціоні кількість нерафінованих продуктів, білка, ненасичених жирних кислот, цільного зерна та клітковини.

  • Виключіть з раціону солодкі напої та скоротіть до мінімуму кількість алкоголю.

  • Не куріть.

  • Висипайтеся.

План Як прибрати вісцеральний жир у чоловіків та жінок не має суттєвої різниці у підході. Від поганого жиру можна позбутися, якщо дотримуватися базових принципів раціонального харчування та приділяти увагу спорту. Гарна новина у тому, що вісцеральний жир краще реагує на дієту та вправи, ніж жир на стегнах, а значить, результату можна досягти швидше.

Планка 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Поради корисні, бережіть здоров'я.