Суперфуди для здоров’я травлення

Підтримка здоров'я травлення та кишківника є важливою з багатьох причин. Окрім очевидних функцій, здоровий кишківник може підтримувати імунітет та впливати на психічне здоров’я.

Є багато факторів, які мають значення  для травлення та здоров’я кишківника, зокрема генетика, індивідуальні особливості організму, використання певних ліків, тощо. Але не менш важливу роль відіграють спосіб життя та харчування. Якщо говорити про раціон, то певні продукти і страви можуть підтримувати здоров’я нашого кишківника, тоді як інші  — перешкоджати злагодженій роботі травлення. Зазвичай, зловживання ультраобробленими продуктами, дієта з низьким вмістом фруктів і овочів, а також відсутність контролю за споживанням алкоголю негативно впливає на здоров’я кишківника.

І навпаки, раціон, багатий на рослинні джерела білка (як-от горіхи та квасоля), ненасичені жири (як-от авокадо та оливкова олія) і джерела клітковини, має позитивний вплив на травлення. Ферментовані продукти забезпечують організм пробіотиками або корисними бактеріями, які також допомагають підтримувати здоров’я кишківника.

Серед безлічі продуктів рослинного походження, ферментованих і багатих на клітковину, деякі варіанти пропонують унікальні переваги, за що їх можна назвати такими собі суперфудами для травлення.

Давайте дізнаємося більше.

Корисні продукти

Крес-салат

У народній медицині крес-салат відомий як засіб, що використовується для полегшення травлення. Він має низьку калорійність і є природним джерелом клітковини — поживної речовини, яка допомагає підтримувати здоров’я травного тракту. Дані, опубліковані в Journal of Nutrition, свідчать про те, що споживання крес-салату та інших хрестоцвітих овочів може позитивно впливати на кишковий мікробіом. Продукт сприяє здоровому балансу хороших бактерій, які підтримують імунне здоров’я та потенційно допомагають боротися з хронічним запаленням.

Також, деякі дані пов’язують споживання хрестоцвітих овочів, зокрема крес-салату, зі зниженням ризику раку шлунка.

Салат

Фісташки

Фісташки є рослинним джерелом повноцінного білка, а також клітковини. Харчові волокна та фітохімічні речовини з фісташок потрапляють до товстої кишки, тим самим впливаючи на мікробіом. Одне дослідження порівнювало вплив щоденного споживання фісташок зі споспоживанням мигдалю. Фісташки продемонстрували більший вплив на мікробіом кишківника, збільшуючи кількість потенційно корисних бактерій, які підтримують здоров’я.

Поєднання клітковини зі здоровими жирами та рослинними білками, які забезпечують фісташки, може допомогти знизити рівень цукру в крові у хворих на діабет, що, безумовно, є ще одним бонусом.

Фісташки

Кефір

Кефір — це кисломолочний напій, який містить молочнокислі бактерії, що регулюють здоров’я кишківника і навіть можуть лікувати або запобігати запальним захворюванням травного тракту. Позитивний вплив на мікробіом та протизапальна дія – два основні аспекти, що забезпечують здорове травлення.

Дані свідчать про збільшення кількості корисних бактерій у кишківнику при регулярному споживанні кефіру. Спробуйте використовувати кефір у смузі і ви точно не пошкодуєте.

Кефір

Чорнослив

Є причина, чому чорнослив такий популярний у будинках для людей поважного віку: він є чудовим продуктом для травлення. Чорнослив містить розчинну та нерозчинну клітковину, яка підтримує здоров’я травного тракту. Доведено, що продукт значно покращує регулярність травлення.

Також,  дані, опубліковані в Food and Function, показують, що споживання чорносливу жінками у постменопаузі протягом року призвело до збагачення мікробіому бактеріями з родини Lachnospiraceae, а також зменшення бактерій Clostridium sensu stricto 1, які вважаються патогенними. Lachnospiraceae — це група бактерій, що виробляють коротколанцюгові жирні кислоти та допомагають підтримувати цілісність слизової оболонки кишківника.

Чорнослив

Банан

Як і багато інших фруктів, банани є джерелом клітковини, а тому вони допомагають підтримувати регулярність травлення та здоров’я кишківника. А якщо ви любите злегка недостиглі банани (такі, що мають зеленувату шкірку), це ще краще: ви отримуєте додаткову кількість пребіотичної клітковини, споживаючи ці продукти. Пребіотики діють як живлення для пробіотичних бактерій, допомагаючи підтримувати правильний баланс мікрбіому кишківника.

В одному з досліджень прийняли участь 34 здорові жінки, половині з них було запропоновано двічі на день перекушувати перед їжею: або 1 банан, або 1 склянку напою з банановим смаком, або 1 склянку води. Результати показали, що у тих, хто їв банан, у кишківнику зросла кількість хороших бактерій, а також знизився рівень здуття.

Банани

Часник

Часник робить набагато більше, аніж просто надає стравам смаку, він є корисним для травлення. Продукт містить пребіотичні компоненти, антибактеріальні сполуки та сполуки сірки, які можуть підтримати здоров’я багатьма способами. Зокрема, відомо, що пребіотичний ефект підтримує ріст штаму пробіотичних бактерій ацидофільної групи, що допомагає людям з діареєю.

Під час одного з досліджень, у якому приймала участь невелика кількість жінок протягом 2 місяців, було виявлено, що споживання часнику пов’язане з позитивними змінами у мікробіомі кишківника, особливо серед тих, хто страждає на ожиріння.

Також часник стане у нагоді, якщо ви хочете зменшити споживання солі, адже цей інгредієнт може зробити смак страв цікавим і насиченим без додавання зайвих спецій.

Часник



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.