Дефіцит вітаміну D може привести до втрати м'язової маси

Втрата м’язової маси з віком може принести багато незручностей, не кажучи вже про небезпеку для здоров’я. Згідно з Гарвардською медичною школою, це може ускладнити виконання повсякденних завдань, а також збільшити ймовірність отримання травм. Щоб запобігти цьому, поки не стало пізно, слід переконатися, що ви отримуєте усі необхідні вітаміни з раціону харчування або за допомогою добавок.

Лосось з овочами

Як показало нове дослідження, опубліковане в Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research, дефіцит вітаміну D може привести до втрати м’язової маси з віком. У ньому взяли участь 3 205 дорослих з Великобританії віком 50 років та більше. На початку дослідження учасники ще не зазнали значної втрати м’язової маси через вік. Однак, через 4 роки ті, у кого був дефіцит вітаміну D, на 70% частіше страждали від втрати м’язової маси. Окрім того, якщо взяти до уваги те, хто приймав добавки вітаміну D і хто хворів на остеопороз, ризик для тих, хто мав дефіцит вітаміну D на початку дослідження, зріс до 78% порівняно з тими, хто отримував достатню кількість нутрієнту.

Протягом останніх років лікарі все більше наголошують на тому, що вітамін D є важливим для здоров’я, зокрема для імунітету (що стало особливо актуальним під час пандемії). Наразі ж є ще одна причина, щоб подбати про достатню кількість вітаміну. Слід гуляти на свіжому повітрі під сонцем, збагатити раціон продуктами, багатими на вітамін D, а також вести фізичну активність, що допоможе тренувати м’язи.

Яєшня

З віком людям потрібно приділяти все більшу увагу харчуванню, зокрема вітамінному та мінеральному складу продуктів. Коли людина втрачає м’язову масу чи силу, то може легше впасти, отримати травму та повільніше відновлюватися. Як стверджує дослідження, достатня кількість вітаміну D та регулярні вправи справді мають значення.

Для більшості дорослих рекомендована добова доза вітаміну становить 600 МО. Якщо вік людини 71 рік чи більше, то слід підвищити цю дозу до 800 МО. Але не забувайте, що всі люди різні, позаяк, якщо ви хочете отримувати вітамін D не з їжі, а з добавок, слід проконсультуватися з лікарем щодо особистих потреб організму.

Важливо не перевищувати дозу вітаміну D понад 4 000 МО на добу, оскільки це може викликати нудоту, блювання, сприяти утворенню каменів у нирках, пошкодженню серця та раку. Коли надлишок вітаміну накопичується в організмі, у довготривалій перспективі це приводить до токсичності, пов’язаної з кальцієм. Це трапляється досить рідко, особливо якщо забезпечувати потреби у вітаміні за рахунок раціону. Слід бути обережними при споживанні добавок чи при об’єднанні різних джерел вітаміну D.

Гриби

Найкращими харчовими джерелами вітаміну D є:

  • Жирна риба.

  • Яєчні жовтки.

  • Гриби.

  • Збагачені продукти.

Молоко



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.