Що приготувати з кабачків

Цукіні є універсальним овочем завдяки своєму м’якому смаку та простоті приготування, також плід містить багато вітамінів та антиоксидантів. До того ж, влітку врожай такий щедрий на кабачки, що можна хоч щодня готувати скибочки овочів на грилі чи пательні, або ж оладки чи салати, головне – не втомитися від тривіальних страв.

Щоб цього не сталося, адже цукіні є поживним та корисним доповненням до раціону, особливо в сезон, можна розширити своє кабачкове меню новими рецептами, тим паче, що способів приготування овочів є безліч.

Цукіні можуть бути дуже різноманітними: у формі спагетті, хрусткі, смажені, фаршировані чи навіть сирі. Не всі овочі здатні проявити таку багатогранність. Також, можна спробувати щось зовсім нове: наприклад, додати плоди у шоколадні кекси чи іншу випічку.

Якщо ви любите, або не любите, але хочете полюбити, цукіні, візьміть на озброєння наступні ідеї для приготування страв.

Паста зі спаржею та цукіні

Салати з кабачків

Цукіні часто подають вареним, смаженим чи запеченим, але овоч є не менш смачним у сирому вигляді, особливо у складі салатів.

Кабачок можна використовувати як основу для багатьох комбінацій свіжих овочів. Наріжте цукіні тоненькими широкими смужками за допомогою овочечистки і перемішайте їх зі свіжою м’ятою, цитрусовими, невеликою кількістю подрібненого сиру та дрібкою пластівців чилі чи харриси, додайте трохи оливкової олії, можна також додати зерна гранату, кріп та смажені горіхи.

Салат з кабачків

Мариновані цукіні

Ще один спосіб смачно приготувати кабачки — замаринувати їх.

Замаринуйте тонко нарізані овочі у песто або будь-якому іншому улюбленому соусі на кшталт вінегрету. Потім їх можна використовувати для приготування канапок, поєднавши з вершковим сиром чи рікоттою і посипавши червоною цибулею та зеленню.

Спробуйте замаринувати плоди у лимонному соці, морській солі та чилі, а при подачі посипати страву сиром пекоріно.

Мариновані цукіні

Карпаччо з кабачків

Ще одна ідея для споживання сирих овочів — подати їх у стилі карпаччо. Викладіть на тарілку тонко нарізані цукіні, посипте фетою, кропом і волоським горіхом, додайте невелику кількість оливкової олії та лимону, щоб зробити смак страви більш насиченим.

Карпаччо з кабачків

Оладки з цукіні

Натріть кабачок на тертці і змішайте з яйцем, борошном та спеціями, наприклад, копченою паприкою, кмином і коріандром, після чого посмажте оладки у невеликій кількості олії. Страв чудово смакує зі сметаною чи йогуртом.

Це гарний варіант урізноманітнити та додати користі, а також літнього настрою, до традиційних млинців і оладок.

Оладки з цукіні

Рулетики з кабачків

Смаження кабачків на грилі — найпростіший спосіб приготування овочів. Ще один цікавий варіант страви — нарізати плоди на товсті скибочки, щоб загорнути у них креветки чи шматочки риби і потім посмажити на пательні або грилі. 

Також, можна приготувати холодний варіант закуски, попередньо посмаживши скибочки кабачків і загорнувши у них начинку з крем-сиру.

Рулетики з кабачків

Соус з цукіні

Приготуйте прованську версію песто, в якості основи для якого візьміть кабачки.

Цей соус чудово поєднується з макаронами, печеною або смаженою рибою, канапками, омлетом, тощо. Він настільки смачний, що важко втриматись і не почати їсти його ложками.

Соус з цукіні

Кабачковий хліб

Цукіні можна і треба використовувати для приготування випічки — як солодкої, так і солоної — для того, щоб отримати більш цікаву консистенцію страви, і зробити рецепт кориснішим.

Додайте до традиційного хлібу чи булочок натерті кабачки — це гарний спосіб отримати більше корисних речовин, особливо, якщо ви готуєте для дітей, і хочете, що вони їли більше овочів.

Кабачковий хліб

Випічка з цукіні

Якщо ви полюбляєте солодке, то і тут будуть доречними кабачки. Солодка випічка з овочами може стати одним із ваших улюблених способів споживання цукіні.

Приготуйте кекс, пиріг чи порційні мафіни з цукіні, особливо, якщо зараз сезон і овочів багато. Плоди роблять випічку більш вологою, як і банани. Можна також додати тертий кабачок у печиво чи коржі для торту, більшість людей навіть не здогадаються, у чому таємниця, але точно оцінять смак.

Вівсяне печиво з цукіні

Гамбургери і фрикадельки з кабачками

Додавання овочів до м’ясного фаршу для приготування котлет чи фрикадельок робить страву більш соковитою та багатою на поживні речовини. І, знову ж таки, це гарний спосіб додати більше плодів до раціону дітей та людей, які не люблять овочі тільки за те, що це овочі.

Бургери з індички та кабачків

Чіпси з цукіні

Овочеві чіпси — це корисний снек, який легко приготувати. Наріжте кабачки тонкими скибочками та змішайте з оливковою олією, часником, морською сіллю та улюбленими сушеними травами. Потім запечіть страву в духовці при низькій температурі або скористайтеся спеціальною сушкою.

Чіпси з цукіні

Кабачкова сальса

Сальса — це гарний варіант приготувати будь-які овочі, і кабачки тут не виняток. Змішайте нарізані на маленькі кубики цукіні з чорною квасолею, кукурудзою, халапеньо (якщо любите гостре), часником, соком лайма, кінзою, сіллю та солодким перцем, пропорції контролюйте на власний смак.

Кесадильї та сальса з кабачків і кукурудзи

Фаршировані цукіні

Фаршировані човники з кабачків допоможуть проявити свою кулінарну творчість, оскільки в якості начинки можна обрати усе, що завгодно.

Можна приготувати страву для м’ясоїдів, начинивши плоди м’ясним фаршем з іншими сезонними овочами і посипавши сиром. А можна приготувати вегетаріанську версію, обравши в якості начинки крупи чи бобові, і доповнивши іншими овочами.

Фаршировані цукіні

Супи та рагу з кабачків

Цукіні має м’який нейтральний смак, а отже дуже добре підкреслює інші інгредієнти страв. Позаяк, овоч є дуже вдалим вибором для приготування супів, рагу та соусів. 

Наприклад, потушкуйте кабачки з помідорами, цибулею та свіжою зеленню, як-от базилік, чебрець та майоран. Страву можна подавати до пасти, рису чи інших каш, а також бобових.

Рагу з кабачків

Смажені цукіні

Кабачком, нарізаним на кола, і смаженим у яйці вже нікого не здивуєш, але краще приготувати страву трохи по-інакшому. Наріжте плоди крупною соломкою і смажте у невеликій кількості оливкової олії до золотистої скоринки, але щоб всередині вони залишились все ще трохи хрусткими. Посипте сіллю і, при бажанні, сиром.

Цукіні — ідеальний овоч. Його можна їсти гарячим чи холодним, можна приготувати заздалегідь і зберігати у холодильнику протягом тижня, щоб швидко додати до будь-якого гарніру чи м’яса. Поки сезон кабачків у розпалі, слід скористатися всіма перевагами та випробувати якомога більше різноманітних страв. До речі, цукіні досить добре переносить заморожування, позаяк можна зробити запаси на зиму.

Смажені цукіні



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.