Скільки можна пити кави - нове дослідження британських вчених

Новини щодо кави та об’ємів її споживання завжди протиречні. І на фоні стверджень про те, що кофеїн - небезпечна історія, яку не слід пускати на самотік, нове дослідження британського Фонду серцевих захворювань здається, м’яко кажучи, безвідповідальним. Вчені медичного центру вивчили зв’язок між споживанням кави та жорсткістю артерій. І, згідно з їх спостереженнями, споживання до 25 (ні, це не помилка) горняток кави на добу не збільшує ймовірність серцевого нападу або інсульту.

Лате

Звісно, прихильникам кави приємно чути, що їх звичка ніби-то є безпечною для серця. Та чи значить це, що кожний може збільшити споживання кави на 20 горняток? Не зовсім вірно.

“На мій погляд, це досить безглузда звітність”, - відмічає доктор Девід Кац, директор дослідницького центру профілактики Єль-Гріффіна і автор книги “Правда про їжу”, в інтерв’ю Huffington Post на задану тему.

Приготування кави

Коментарій Каца, звісно, є логічним хоча б тому, що, коли якийсь продукт вважається безпечним по дуже конкретній ознаці, це не робить його безпечним загалом. Наприклад, у раді солідних досліджень йде мова про те, що кава і кофеїн мають потенційно негативний вплив на всі системи організму. Інакше кажучи, чим більше кави ви споживаєте, тим більш вразливим стає ваше тіло.

“Є набагато більше причин для занепокоєння щодо багатьох інших ефектів, пов’язаних з дозою кофеїну - від підвищення тиску до прискорення частоти серцевих скорочень, - відмічає Кац. - Що ще важливіше, екстремальне споживання кави, ймовірно, може завдати шкоди, не пов’язаної з серцем (або, принаймні, не пов’язаної напряму), таку як безсоння і ряд метаболічних ефектів: від порушення мікробіоми до щільності кісток”.

Горнятко кави

Кофеїн є найбільш широко використовуваним стимулятором у світі і зазвичай є безпечним у добовій дозі 400 мг (3-4 горнятка або менше) згідно зі звіту Американської психологічної асоціації. Дослідження показують, що люди з тривожними розладами можуть мати до кави підвищену чутливість. Особливо ті, хто схильний до панічних атак. Кофеїн також може викликати підвищене утворення гормонів стресу.

Отож, зробимо висновки: дослідження “25 горняток кави на добу” просто показує відсутність однієї дуже специфічної шкоди для організму. І все ж варто обмежитись 1-3 дозами.

Кавові зерна і горнятко кави



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.