Корисні тенденції у харчуванні 2023 року

Індустрія харчування постійно змінюється, рік за роком з'являється багато нових тенденцій. Деякі з них приходять і йдуть, а деякі, як стверджують експерти з харчування, залишаться на цілий рік або й пару.

Мова йде не про модні дієти для схуднення, а про загальні звички у харчуванні, які можуть мати вплив на здоров’я, позаяк на них слід звернути увагу. Давайте дізнаємося більше.

Їжа

Більше рослинних продуктів

Не обов’язково ставати веганом, але збільшення кількості рослинної їжі в раціоні має безліч переваг.

Рослинна їжа все ще є популярною (і не дарма) тенденцією здорового харчування, до того ж, досить вигідною і доступною.

Згідно з дослідженням, переважно рослинне харчування пов’язане з покращенням показників крові, тиску, холестерину та цукру у крові і здоровою вагою. Не обов’язково повністю відмовлятися від м’яса, щоб відчути користь для здоров’я — достатньо додавати 1-2 рослинні страви щотижня.

Боул з тофу

Екологічно чисті продукти

Попит на екологічні продукти та виловлену у дикій природі рибу зростає, оскільки вони можуть забезпечити кращу якість. 

Їжа з екологічно чистих джерел набула значної популярності, яка лише продовжить зростати у 2023 році. Вибір морепродуктів з екологічно чистих джерел та органічної рослинної їжі — гарний спосіб підтримати не лише своє здоров’я, а й здоров’я планети.

Органічні продукти та страви

Більше бобових

Квасоля, горох і сочевиця — бобові, які покращують здоров’я різними способами. Від блакитних зон до середземномор’я, люди у світі регулярно споживають бобові.

Споживайте півсклянки бобових на день: це допоможе покращити здоров’я кишківника, стабілізувати рівень цукру у крові та знизити артеріальний тиск. Якщо ви не любите їсти цю категорію продуктів окремо, квасолю, напркилад, можна додати до супу чи запіканки для отримання більш кремової текстури та підвищення поживності.

Страва з квасолі

Сімейні обіди

Хоча популярність сімейних обідів, яка досягла свого піку під час пандемії, зараз дещо зменшилась, у 2023 році готувати вдома вигідно через зростання цін на продукти та інфляцію.

Як показало дослідження, повернення до домашнього харчування також узгоджується з іншою тенденцією, пов’язаною з їжею: відмова від культури харчування у громадських закладах та фастфудах, щоб допомогти дітям розвивати здорове ставлення до їжі. Домашнє харчування та сприятлива атмосфера може допомогти сформувати здорові харчові звички на все життя.

Обід вдома

Підписка на їжу

Набори продуктів харчування існують вже певний час, але кожного року з’являється усе більше різноманіття та вибір послуг. Від кави та вина до м’яса, вирощеного на вільному випасі, і ящиків овочів та фруктів — можна підписатися та отримувати доставку прямо до дверей.

Доставка їжі

Інтуїтивне харчування

Останніми роками інтуїтивне харчування та відмова від суворих дієт стають все більш популярними серед споживачів. Спеціалісти очікують, що ця тенденція збережеться і в 2023 році, і замість обмежувальних дієт, люди будуть розбиратися з розладами харчової поведінки та виробленням правильного ставлення до їжі.

Інтуїтивне харчування пропонує відмову від дієт на користь збалансованого раціону. Суворі обмеження в їжі впливає на психічне здоров’я та формує неправильне ставлення до їжі. Шукати причини розладів харчової поведінки та звертатися по допомогу для їх подолання — гарна звичка для здоров’я.

Мама і донька їдіять разом

Традиційні страви інших країн

Харчуванню більшості людей бракує різноманіття. Багато дієтологів висловлюють потребу у вивченні різних культур та підходів до харчування.

Пошук цікавих страв та продуктів харчування залишається трендом як у роздрібній торгівлі, так і в закладах харчування. Це можливість збільшити різноманіття раціону за рахунок нових видів коренеплодів чи бобових, додавати більше трав і спецій, повних поліфенолів, що діють як антиоксиданти та живлять мікрофлору кишківника.

Ця тенденція також включає взаємодію спілкування з різними людьми щодо харчування і здоров’я і їх точки зору про представлення та сприйняття своєї культури.

Різні страви

Вирощування продуктів власноруч

Тут вислів “від ферми до столу” набуває нового значення. Це практика вирощування продуктів, або й тварин, у домашніх умовах, якщо, звісно, є така можливість. Досить велика частина людей має присадибні ділянки чи городи у селах, де вони вирощують різні овочів та фрукти, а хтось і тримає тварин.

Це дозволяє дещо змінити і сповільнити темп життя. Також, можна контролювати якість продуктів, те, наскільки гуманно вирощують тварин, і, відповідно, якість та свіжість м’яса і молочних продуктів.

Вирощування продуктів

Менше харчових відходів

Максимально використовуйте продукти харчування. Наприклад, їжте фрукти та овочі зі шкіркою, які можливо, адже у ній міститься дуже багато поживних речовин.

Також, є багато компаній, які перетворюють залишки продуктів на їжу. Наприклад, зерно з процесу виготовлення пива використовують для виготовлення поживного борошна, а зі списаних фруктів виготовляють сухофрукти і пастилу. Це гарний спосіб потурбуватися не лише про власне здоров’я, а й про планету.

Харчові відходи



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.