Негативний вплив фастфуду на здоров'я

Фастфуд. Це швидко, зручно, просто і доступно, смачно, і так важко зупинитися.

Втім, не все так добре. Якщо регулярно зловживати фастфудом, то можна отримати багато проблем із самопочуттям та здоров’ям, а в довготривалій перспективі — хронічні захворювання та навіть скорочення тривалості життя.

У більшості випадків їжі швидкого приготування піддається високій обробці та містить багато вуглеводів, доданого цукру, нездорових жирів і солі. Така їжа має високу калорійність, але є дуже малопоживною. А якщо фастфуд ще й заміняє значну частину поживних цільних продуктів у раціоні, це має багато негативних наслідків для здоров’я. Зайва вага — лише початок.

Давайте дізнаємося більше про те, який негативний вплив має регулярна присутність їжі швидкого приготування у раціоні.

Втома

З великими порціями жирного фастфуду — бургери, картопля фрі, молочні коктейлі та солодка газована вода — ви отримуєте і багато калорій. Поки організм буде намагатися впоратися з усім цим, цілком ймовірно, що ви будете відчувати сонливість, млявість та втому.

Фастфуд

Погіршення стану шкіри

Їжа швидкого приготування часто може стати причиною різних проблем зі шкірою, зокрема прищів. Основними винуватцями є прості цукри, біле борошно та пусті вуглеводи, наприклад, картопля фрі.

Здуття та набряки

Деякі продукти природно містять більшу кількість натрію (солі), але також сіль часто додають до багатьох страв для покращення смаку. Деякі з цих добавок — глутамат натрію, нітрит натрію і бензоат натрію — часто використовуються як ароматизатори та консерванти. Щодо обмежень солі у раціоні, то дорослим рекомендовано не перевищувати 1 500 мг на добу і ніколи не споживати понад 2 300 мг на день. Одна страва з фастфуду може перевищити цей ліміт. Завелика кількість солі та додатків приводить до затримки води в організмі, викликаючи здуття та набряки.

Бургери

Погіршення пам’яті та когнітивних функцій

Фастфуд, наприклад, бургери з беконом, смажені страви та молочні коктейлі, часто містять багато насичених жирів. Давно відомо. що насичені жири можуть негативно впливати на серце, але також є дослідження, які свідчать про те, що надмірне споживання насичених жирів може негативно вплинути на роботу мозку та пам’ять. Зловживання насиченими жирами може погіршити швидкість і гнучкість пам’яті та потенційну пам’ять (здатність запам’ятовувати те, що збиралися зробити).

Проблеми з травленням

Харчові волокна — вони зазвичай містяться в овочах, фруктах, цільному зерні, горіхах та насінні — є обов’язковими для злагодженої роботи травної системи. Клітковина допомагає підтримувати правильну роботу травлення і виводити відходи з організму. Це, у свою чергу, допомагає знизити рівень холестерину та підтримувати стабільний рівень цукру у крові. На жаль, більшість їжі швидкого приготування не містить достатньої кількості харчових волокон.

Картопля фрі

Підвищення ризику ожиріння

Якщо замість збалансованої дієти з цільними продуктами харчуватися фастфудом, то найпершою очевидною різницею буде зростання кількості калорій (часто порожніх), які ви споживаєте за один прийом їжі і протягом всього дня. А отже: привіт жир на животі та зайва вага. У довготривалій перспективі це може привести до ожиріння, що збільшує ризик розвитку інших хронічних захворювань. Згідно із дослідженням, дорослі, які зазначали, що їли фастфуд принаймні один раз на 2 дні, мали вищий індекс маси тіла, ніж ті, хто не споживав їжу швидкого приготування чи робив це вкрай рідко.

Дефіцит поживних речовин

Висока калорійність фастфуду супроводжується низькою поживністю. Якщо регулярно так харчуватися, то організму буде бракувати багатьох нутрієнтів, необхідних для нормальної роботи. Тіло буде переповнене порожньою їжею, яка не забезпечує живлення, позаяк, незажено від того, скільки ви з’їли, ви не відчуватимете задоволення ситості та енергії.

Хотдог

Посилення запалення

Фталати — клас хімічних токсинів, що порушують роботу ендокринної системи — використовують для покриття пластикової упаковки продуктів харчування та напоїв. Вони не приносять користі здоров’ю. Дослідження у Environment International показало, що люди, які часто їли фастфуд, мали на 35% вищий рівень метаболітів фталату, ніж люди, які переважно їдять їжу, придбану в магазині і приготову власноруч. Інші дослідження пов’язують фталати із запаленням та метаболічним синдромом: хворобою, яка також приводить до збільшення запалення. А це може спричинити безліч інших проблем зі здоров’ям, від ожиріння до дефіциту поживних речовин.

Погіршення стану зубів

Зловживання солодкими газованими напоями може привести до погіршення здоров’я ротової порожнини. Солодка вода збільшує кількість кислоти в ротовій порожнині, що зрештою викликає карієс. Багато десертів з ресторанів швидкого харчування — солодке морозиво з додатками, шейки та донати, також можуть привести до проблем з зубами.

Кока-кола

Погіршення психічного здоров’я

Останні дослідження показують, що регулярне споживання їжі швидкого приготування може спричинити більший рівень депресії. Одне з них показало, що люди, які їли фастфуд, мали на 51% більше шансів на розвиток депресії, ніж ті, хто харчувався більш здорово.

Негативний вплив на нирки і шлунок

Велика кількість солі також може викликати високий тиск або збільшення серцевого м’яза. Якщо у вас застійна серцева недостатність, цироз або захворювання нирок, надлишок солі може сприяти небезпечному накопиченню рідини. Згідно з даними Гарвардської медичної школи, зловживання сіллю також збільшує ризик утворення каменів у нирках та інших захворювань нирок.

Піца пепероні

Стрибки рівня цукру у крові

Споживання фастфуду з високим вмістом вуглеводів підвищує рівень цукру у крові. Коли ви їсте продукти на основі білого борошна, тіло отримує велику кількість білого цукру. Зловживання цією їжею може привести до таких захворювань, як ожиріння і діабет.

Тривожність

У фастфуді критично не вистачає омега-3 жирних кислот. А нестача цих поживних речовин може приводити до більш тривожного стану. Втім, хвилюватися слід не лише через те, чого у фастфуді немає. У їжі швидкого приготування натомість є багато рафінованих вуглеводів, що, як вже відомо, приводить до стрибків рівня цукру у крові. Якщо рівень цукру у крові падає до гіпоглікемічного рівня, ви можете відчувати тривогу, тремтіння, сплутаність свідомості і втому.

Донати і кава

Зростання рівня холестерину

Багато їжі швидкого приготування готують із продуктів тваринного походження, смажать у фритюрі, подають із сиром та соусами з високим вмістом жиру. Надмірна кількість жирів у фастфуді сприяє підвищенню рівня холестерину, що також може привести до атеросклерозу. Це відбувається, коли наліт накопичується на артеріях і перешкоджає надходженню крові до серця та органів. Більше того, фастфуд знижує рівень так званого хорошого холестерину, що ставить під ще більшу загрозу ваше здоров’я та серце.

Збільшення ризику раку

Є така сполука як 2-аміно-1-метил-6-фенілмідазо(4,5-b)пірин. Згідно з даними Комітету лікарів відповідальної медицини, ця хімічна речовина, була знайдена у більш ніж 100 зразках курки на грилі з фастуду, які були перевірені у дослідженні Nutrition and Cancer. Спеціалісти стверджують, що речовина, яка утворюється при нагріванні м’яса до певної температури, пов’язана з раком молочної залози і товстої кишки.

Окрім того ви знайдете нітрат натрію і нітрит натрію у більшості їжі швидкого приготування. Ці добавки використовуються для збереження кольору м’яса та пригнічення росту бактерій. Згідно з мета-аналізом, опублікованим в Nutrients, обидві хімічні речовини можуть розпадатися на нітрозаміни — речовини, що потенційно викликають рак.

Смажена курка

Підвищення ризику серцевих захворювань

Жири, які зазвичай містяться у фастфуді, складаються з насичених жирних кислот. Зазвичай, це жири, які отримують з тварин та деяких рослинних олій, наприклад, пальмової. У чізбургері та картоплі фрі їх міститься з надлишком. Вони мають здатність підвищувати рівень так званого поганого холестерину, і знижувати рівень хорошого, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

Слабкість кісток

Як уже було сказано, фастфуд зазвичай містить багато солі. Один БігМак, наприклад, містить близько 970 мг натрію, що значно перевищує ⅓ рекомендованої добової норми. Надмірне споживання солі може також привести до ослаблення кісток, а в довготривалій перспективі — до остеопорозу.

Бургер та картопля фрі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.