Чому не слід їсти чіпси

Коли виникає бажання щось пожувати, вам на думку може прийти пакетик чіпсів. Вони хрусткі, солоні, жирні і такі смачні. Окрім того, так легко з’їсти цілу пачку чіпсів за один раз. Це та улюблена комфортна їжа під цікавий серіал.

Та чи задумувалися ви про те, що який вплив картопляні чіпси мають на організм та тіло? Особливо, якщо ви звикли їсти їх чи не щодня і контролювати розмір порції. Давайте дізнаємося більше.

Чіпси у пакеті

Зайва вага

Якщо ви звикли їсти картопляні чіпси щодня, існує високий ризик того, що з’явиться зайва вага. Дослідники з Університету Дікіна виявили, що ті, хто споживає забагато солі, також прагнуть і їдять більше жирної їжі. Чим більше солоних чіпсів ви їсте, тим більше хочеться, і якщо цьому піддаватися, то не дивно, що з’являться зайві кілограми. Окрім того, ще одне дослідження показало, що учасники, які регулярно їли картопляні чіпси як частину свого раціону, набирали вагу кожного року, коли їх перевіряли. Позаяк, не дивно, що цей продукт належить до списку заборонених закусок.

 

Чіпси і салат

Залежність

Чи відчували ви коли-небудь, що просто бездумно з’їдаєте цілий пакет картопляних чіпсів один за одним і не можете зупинитися? Це може бути пов’язане з привабливим хрускотом.

Одне дослідження показало, що учасники асоціювали гучний хрускіт зі свіжістю їжі, що робило її більш бажаною. Інша підбірка досліджень, опублікована в журналі Appetite, свідчить про те, що люди з більшою ймовірністю оберуть і з’їдять більшу кількість продукту, якщо на упаковці буде вказано “хрусткий”, а також, що вони з’їдять більше чіпсів, якщо будуть чути хрускіт, ніж коли матимуть навушники, крізь які не проникає звук.

Якщо ви несвідомо вважаєте хрустку їжу більш свіжою і привабливою, не дивно, що можете з’їсти цілий пакетик чіпсів за один раз. І це пояснює, чому виникає певна залежність від цього ритуалу.

Жінка їсть чіпси, картоплю фрі і бургер

Порожні калорії

Якщо подивитися на поживну цінність середньостатистичних картопляних чіпсів у магазині, то можна побачити багато калорій, жиру та солі, але мало всього іншого. Важко отримати якісь поживні речовини з продукту, який проходить інтенсивну обробку. А коли ви їсте їжу, яка не має справжньої поживної цінності, зазвичай з’їсте більше, оскільки не відчуєте задоволення та насичення від неї, і як результат — швидше зголоднієте.

Виробництво чіпсів

Підвищення артеріального тиску

Існує безліч доказів того, що надмірне споживання солі пов’язане з ризиком високого тиску. А одним із головних компонентів магазинних картопляних чіпсів є багато солі. Якщо ви регулярно споживаєте солоні закуски, і забуваєте про те, що інші страви у раціоні теж містять сіль, з часом може розвинутися гіпертонія. 

Також, дослідження свідчать про зв’язок між зловживанням картопляними чіпсами та збільшенням ризику серцево-судинних захворювань.

Людина їсть чіпси

Підвищений ризик деяких видів раку

Що стосується раку, багато аспектів ще потребують детального вивчення, але вже є певні дані, що пояснюють зв’язок між ризиком раку і дієтою.

Згідно з даними Американського онкологічного товариства, картопляні чіпси містять сполуку акриламід, яка утворюється у продуктах з високим вмістом крохмалю при смаженні чи запіканні. Існують дослідження,  що пов’язують цю сполуку з підвищеним ризиком раку, і хоч цей факт потребує більш детального вивчення, навряд чи ви захочете їсти щодня щось, що навіть потенційно підвищує ризик серйозних захворювань. 

Якщо ви дуже любите хрусткі солоні чіпси, то можна час від часу дозволити насолодитися собі невеликою порцією закуски (а не цілим пакетом), загалом дотримуючись здорової дієти. А ще краще — приготувати корисніший варіант картопляних чіпсів вдома у духовці. Зрештою, усе завжди зводиться до помірності та балансу, і харчування не виняток.

Домашні чіпси



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.