Що відбувається з організмом, коли ми їмо арахісову пасту

Останнім часом на полицях магазинів з’явилося багато різних видів горіхової пасти, а різні джерела наголошують на її користі. Багато хто одразу кинувся купувати цей суперпродукт і додавати до всіх страв, а багато хто ніяк не може зрозуміти, навіщо мастити мелені горіхи на хліб. До якого табору ви б не належали, не зайвим буде знати потенційні побічні ефекти від споживання арахісової пасти, деякі з них хороші, деякі – не дуже.

Арахісова паста

Кислотний рефлюкс та печія

На жаль, арахісова паста може викликати серйозний дискомфорт у грудях та горлі. Це відбувається тому, що арахіс містить більше жиру, ніж інші горіхи, а це значить, що він послаблює нижній стравохідний сфінктер — пучок м’язів, який виглядає як клапан в кінці стравоходу. Жирна їжа може спричинити розслаблення сфінктера у поганому сенсі. Він повинен залишатися сильним і пружним, оскільки ущільнює дно стравоходу та захищає його від шлункової кислоти. Коли жирна їжа змушує сфінктер розслабитися, то шлункова кислота може проникнути у стравохід, викликаючи симптоми рефлюксу та печії.

Втім, якщо ви їсте горіхову пасту невеликими порціями — близько 2 ст.л. на порцію — ви навряд зустрінетесь з такою проблемою.

Тост з арахісовою пастою

Утруднене ковтання

Окрім занадто великої порції арахісової пасти і відчуття, що ви просто не можете проковтнути її без склянки води, є ще одна причина, чому горіхова паста може заважати стравоходу виконувати нормальну функцію.

Ви можете мати невелику алергію на арахіс, і не знати про це, що стає причиною еозинофільного езофагіту. Це хронічне захворювання імунної системи, яке може викликати запалення у тканинах стравоходу та ускладнювати ковтання.

Харчова алергія разом з іншими факторами ризику, наприклад, сезонна алергія чи астма, може спричинити загострення. Окрім того, повторювані напади рефлюксу можуть посилити запалення в стравоході.

Якщо ви регулярно відчуваєте кислотний рефлюкс і дискомфорт у горлі після споживання арахісової пасти, обов’язково відвідайте гастроентеролога та алерголога.

 

Брауні з арахісовою пастою

Запалення

Арахіс містить омега-6 жирні кислоти, які можуть мати запальний вплив на організм, якщо їх занадто багато. Хоч омега-6 безпечні і корисні у помірних кількостях, основна проблема полягає в тому, що більшість людей споживає їх набагато більше, ніж омега-3, що порушує баланс. А забагато омега-6 і замало омега-3 жирних кислот провокують запальні процеси в організмі.

Омега-3, в свою чергу, допомагають зменшити запалення в організмі, позаяк важливо споживати більше продуктів, що їх містять: волоські горіхи, лосось, насіння льону, устриці, тощо. Це важливо, оскільки хронічне запалення може мати негативний вплив на різні тканини та органи, якщо його не лікувати.

Курка з арахісовою пастою та овочами

Покращення здоров’я серця

Є і зворотний бік медалі. Оскільки арахіс багатий на ненасичені жирні кислоти, він є набагато кращою альтернативою продуктам, що містять насичені жири (таким як оброблені продукти та червоне м’ясо). Арахісова олія містить багато олеїнової кислоти, яка, як вважається, допомагає підтримувати рівень так званого хорошого холестерину та артеріального тиску, а обидва ці фактори є важливим для оптимального здоров’я серця.

Позаяк, з’їсти пару ложок арахісової пасти зі шматочками чорного шоколаду набагато краще, ніж поласувати морозивом.

Батат з арахісовою пастою та бананом

Зайва вага

Арахісова паста є калорійною, тому можна легко набрати зайву вагу, якщо не контролювати розмір порції. Усього лиш 2 ст.л. горіхової пасти містять майже 200 ккал. Не забувайте про це, коли будете щедро мастити арахісову пасту на тости. Усе добре в міру, чи не так?

Цукерки з арахісової пасти

Цвіль, що може викликати рак

Давно відомо, що арахіс містить афлатоксини. Афлатоксини утворюються пліснявою, яка росте на певних культурах, наприклад, зернових, сушених бобах, сушених фруктах та каві, а також арахісі. Згідно з даними Американського національного інституту раку, афлатоксини є канцерогенами і пов’язані з підвищеним ризиком раку печінки. І хоча деякі спеціалісти заявляють, що побоювання щодо афлатоксину перебільшені, усе зводиться до якості продукту.

Зараження відбувається перед пакуванням. Якщо арахіс вирощений та оброблений безпечно, то ризик мінімальний. Позаяк, слід обирати перевірених виробників горіхової пасти.

Арахіс



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.