Яка горіхова паста корисніша — арахісова чи мигдалева

Останнім часом усе частіше можна почути про користь арахісової пасти. Втім, зараз супермаркети та магазини здорового харчування пропонують кілька видів горіхових паст, найчастіше — арахісову та мигдалеву. Попри те, що мигдаль звучить як більш здоровий варіант, слід розглянути це питання детальніше.

Хоча, в принципі, не зовсім правильно вважати одну горіхову пасту кориснішою за іншу, адже кожний продукт є поживним для вашого раціону. Найкраще — чергувати різні види горіхів та пасти у меню, щоб отримати корисні властивості і від одного, і від іншого.

Давайте дізнаємося, які основні відмінності мають арахісова та мигдалева пасти, якщо говорити про конкретні аспекти поживності.

Різні види горіхової пасти

Жири

Здавалося б, мигдалева паста містить менше жиру, ніж арахісова, але остання насправді має менше мононенасичених жирів на 25%.

Мононенасичені жири — здорові дієтичні жири, що забезпечують ситість і задоволення після їжі. Жирні кислоти мають багато переваг для здоров’я, наприклад, сприяють злагодженій роботі мозку і нервової системи, знижують рівень холестерину та зменшують запалення.

Отже, якщо ви шукаєте пасту з горіхів, яка буде справді ситною — мигдалева є кращим варіантом. Втім, оскільки рекомендовані порції продукту є невеликими, різниця буде не настільки помітною — приблизно 2 г у 1 ст.л. пасти.

Арахіс

Клітковина

На відміну від попереднього параметру, різниця у вмісті клітковини є більш помітною. Якщо ви хочете отримати якомога більше харчових волокон, то мигдалева паста є кращим вибором, оскільки мигдаль забезпечує вдвічі більше клітковини, ніж арахіс. Харчові волокна є одним з обов’язкових інгредієнтів для здоров’я, зокрема для травлення.

Арахісова паста

Вітаміни та мінерали

За вмістом вітамінів та мінералів мигдалева паста є також дещо кращим вибором. Паста з мигдалю містить у 7 разів більше кальцію, у 3 рази більше вітаміну E і вдвічі більше заліза порівняно з арахісовою.

Однак, якщо ви шукаєте пасту, яка дасть більше калію, біотину, магнію та цинку, то вид горіхів не має значення. І арахіс, і мигдаль містять велику кількість цих нутрієнтів.

Мигдаль

Калорії

Калорійність обох паст є приблизно однаковою. 1 ст.л. горіхової пасти містить близько 100 ккал. Це більше залежить не від виду горіхів, а від виробника і наявності додаткових інгредієнтів. Отже, вибирайте будь-яку горіхову пасту, і пам’ятайте, що не слід зловживати.

Мигдалева паста



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.