Як підтримати імунітет ч.2

Новий коронавірус SARS-CoV-2 і сезонний спалах грипу спровокували підвищений інтерес до фруктів, овочів та полівітамінів, які можна використовувати як SOS-засіб проти застуди.

Занепокоєння пандемією Covid-19, а разом з нею і звичні спалахи сезонної застуди та грипу спонукають нас до зміни раціону: як Швидше, вище, сильніше, тільки Корисніше, більше, різноманітніше.

Продукти, що покращують імунітет

Екстракт часнику - сучасна версія бабусиного засобу від застуди

Хоч лікарі-імунологи і наголошують, що імунітет не можна зміцнити, прийнявши 1-2 чарівні пігулки, дещо для захисту від хвороби зробити можна. По-перше, слід приділити достатню увагу миттю рук. По-друге, включити до раціону продукти, багаті на цинк. А по-третє - і тут ми переходимо до більш важкої артилерії - можна додати до раціону продукти з екстрактом витриманого часнику.

Як показали дослідження, екстракт витриманого (простіше кажучи, трохи залежаного) часнику набагато корисніший за сік, отриманий зі свіжих зубчиків. А у концентрованій формі таблеток або капсул AGE, він же aged garlic extract, перетворюється у смертельну зброю проти грипу та застуди.

У статті, опублікованій у 2016 році в Journal of Nutrition, вчені заявили, що прийом пігулок з екстрактом часнику протягом 45 днів помітно стимулює імунні клітини і знижує вираженість запальних процесів, які часто супроводжують застуду. Більш тривалий прийом екстракту часнику сприяє пом’якшенню симптомів грипу та ГРВІ і значно зменшує тривалість захворювання. Приємний бонус для тих, хто кривиться від одного лише слова Часник - сучасні пігулки AGE не мають характерного аромату і не провокують неприємний запах з роту.

Витриманий часник

Сік селери, який п’ють супермоделі, щоб не захворіти

Турбота про імунітет на певний час потіснила у списках beauty-порад зірок всі інші позиції: від целюліту до старіння. Усі розмови тільки про те, як допомогти організму стати сильнішим на фоні пандемії коронавірусу.

У своєму інстаграмі супермодель Наомі Кемпбелл, яка з усіх колег по цеху, здається, найсерйозніше поставилась до пандемії, поділилась лайфхаком - вона часто слідує порадам Ентоні Уільяма, більше відомого як @medicalmedium, автора бестселерів New York Times. Головна порада лікаря-зірки - частіше пити свіжий сік селери. Свого часу він навіть присвятив йому цілу книгу.

І хоча до порад будь-яких інста-лікарів переважно слід ставитись обережно та скептично, властивості соку селери підтверджені рядом серйозних наукових досліджень. Наприклад, перш за все, зелений напій покращує мікробіоту кишківника (виводить шкідливий слиз), а прямий наслідок цього процесу - зміцнення імунітету. Окрім того, він є одним з найпотужніших антиоксидантів. І, що дуже важливо у наш час, володіє потужними протизапальними властивостями.

Втім, не весь сік селери є однаково корисним. Щоб все вищеперераховане спрацювало, важливо пити його правильно.

  • Правило перше. Щоб отримати всі цілющі переваги у повному об’ємі, важливо пити свіжий сік селери натщесерце.

  • Правило друге. У такий напій категорично нічого не можна додавати. В іншому випадку це знижує або зовсім нівелює всю його феноменальну вигоду для імунітету. Ні лимонного соку, ні яблучного оцту, ніяких інших інгредієнтів, моркви, води або льоду у ньому бути не повинно. Ви вбиваєте його цілющі властивості, а не посилюєте.

Сік селери

Журавлиновий морс - від застуди, грипу та поганого настрою

Про цілющі властивості журавлини багато хто знає з дитинства: її сік багатий на вітамін С і корисні мікроелементи, які допомагають організму боротися з хворобами. А цукор, яким часто компенсують занадто кислу ягоду, бадьорить і покращує настрій - що також не буде зайвим при застуді. Але на цьому корисні властивості журавлини не закінчуються.

У роботі, опубліковані у 2013 році, група американських дослідників довела, що наявні у журавлині поліфеноли ефективно стимулюють імунітет. Протягом 10 тижнів 2 групи добровольців щодня пили по 450 мл червоної рідини: одним вчені давали морс, іншим - фарбовану воду, плацебо. Результати вразили навіть тих, хто з дитинства знав про цілющі властивості кислої ягоди: імунні клітини перших виявились у 5 разів ефективнішими, ніж лейкоцити других. Важлива деталь! В експерименті використовували звичайний морс з магазину, позаяк довго заморочуватися з приготуванням еліксиру здоров’я не доведеться.

Що робити тим, хто терпіти не може журавлину та всі її похідні? Додати до раціону лохину, кефір (якщо застуда вже сталася) або полівітаміни з цинком. І правильно мити руки, звісно - лікарі нагадують, що це половина справи у боротьби з будь-якими сезонним захворюваннями.

Журавлиновий морс

Екстракт бузини - суперзброя проти застуд у поїздках

Питання про те, чим би зміцнити імунітет, на початку весни є особливо актуальним. Навіть коли пандемія коронавірусу SARS-CoV-2 і пов’язані з нею карантинно-превентивні заходи закінчаться і забудуться, сезонний грип і знайомі з дитинства застудні риновіруси залишаться з нами. А значить, пробіотики та зелений чай нам ще стануть у нагоді. А разом з ними - і екстракт бузини.

Згідно із дослідженнями ізраїльських вчених, опублікованими у 2004 році, екстракт бузини полегшує симптоми та зменшує тривалість хвороби, спричиненої вірусами групи А (саме він, за даними ВОЗ, частіше всього викликає епідемії та пандемії) і типу Б. Здавалось би, цього вже достатньо, щоб завжди тримати у домашній аптечці пляшечку сиропу, але ні, на цьому плюси бузини не закінчуються.

Австралійські вчені з’ясували, що прийом екстракту бузини у формі пігулок, сиропів або жувальних цукерок значно знижує ризик заразитися застудою або грипом у літаку. Відомо, що під час перельотів шанс підхопити респіраторну інфекцію є особливо великим: через пересушене кондиціонерами повітря, високу концентрацію пальних випарів і нервовій напрузі, яка знайома не лише аерофобам. Згідно із дослідженням (до речі, плацебо-контрольованим), бузина завдяки своїм антибактеріальним і противірусним властивостям зменшує наслідки стресу для імунітету та посилює захисні функції організму. А у випадку, якщо ГРВІ все ж не вдалося уникнути - помітно пом’якшує протікання хвороби.

Важлива деталь: приймати слонячі дози добавок з бузиною напередодні вильоту не слід. Краще додати їх до свого раціону за 10 днів або за тиждень до поїздки.

Екстракт бузини

Томатний сік - ваш помічник у боротьбі з ГРВІ

Якщо ви вже кожного дня закушуєте кефір мигдалем і починаєте ранок зі жмені лохини, додайте в меню томатний сік.

Виявляється, томатний сік, приготований вдома - не тільки чудове джерело вітамінів А та С, а також фолієвої кислоти, яка допомагає нам засвоювати залізо. Згідно із дослідженням, проведеним у 2006 році, томатний сік допомагає організму боротися з запальними процесами, частими супутниками грипу і застуди. Запорука успіху - регулярність споживання томатів. Якщо ви хочете витиснути з соковитих овочів по максимуму, пийте по склянці соку на добу принаймні протягом 2 тижнів.

Але якщо 2 тижнів на підготовку організму до ефективної боротьби із застудою немає, краще замінити томатний сік на напій зі свіжого соку селери. І, звісно, не забувайте правильно мити руки - це найнадійніший профілактичний засіб від більшості сезонних вірусів.

Томатний сік



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.