Які фрукти їсти взимку

Похмурі та прохолодні зимові місяці мають і яскравий бік — сезонні фрукти, які легко знайти у магазинах у цю пору року.

Зазвичай, літо відоме багатством на свіжі ягоди та салати, але є фрукти, які найсвіжіші якраз взимку. Окрім того, що сезонні продукти майже завжди мають кращий смак і більш поживний склад, деякі фрукти, наприклад, хурма, можуть бути доступні у магазинах лише кілька місяців на рік.

І хоча у деяких країнах можуть вирощувати фрукти цілий рік, довгі терміни доставки часто означають дорожчу ціну та гіршу якість, якщо їсти їх не в сезон.

Регулярне споживання фруктів допомагає підтримати імунну систему, збільшити споживання клітковини та забезпечити організм антиоксидантами, які допоможуть зберегти здоров’я взимку.

 Фрукти

Хурма

Цей фрукт походить з Китаю, але зараз його вирощують у кількох місцях по всьому світу. 

Один плід хурми (без шкірки) містить лише 31 ккал та 18% добової рекомендованої норми вітаміну С, що робить його найкращим зимовим суперфудом. Недостигла хурма може мати гіркуватий присмак і в’язати, але у стиглому вигляді фрукт дуже солодкий і желеподібний.

 Хурма

Груша

Не можна однозначно сказати, що груші — зимовий фрукт, але деякі сорти доступні та свіжі у сезон з жовтня по лютий.

Груші добре підтримують здоров’я серця та кишківника, адже один плід середнього розміру містить 5,5 г клітковини. Дієтичні рекомендації 2020-2025 років радять споживати 14 г клітковини на кожні 1000 з’їдених калорій. Груші містять 20% рекомендованої кількості клітковини у 2000-калорійній дієті.

 Груша

Грейпфрут

Цей солодкавий, гіркуватий та терпкий фрукт часто досягає свого піку пізньою осінню чи ранньою весною. Багато хто полюбляє їсти плоди у сирому вигляді (часом додавши трохи цукру зверху), можна смажити грейпфрут на грилі, запікати чи просто вичавити сік, щоб приготувати якомога більше страв.

Один середній фрукт містить 98% добової рекомендованої норми вітаміну С і 79% — вітаміну A. Попри те, що грейпфрут є дуже поживним, не слід ним зловживати, якщо вам потрібно приймати ліки, що розріджують кров.

 Грейпфрут

Журавлина

Сезон журавлини зазвичай триває з жовтня по грудень, що робить її ідеальним плодом до свят.

Ці ягоди допомагають запобігти інфекціям сечовивідних шляхів. Кілька клінічних досліджень виявили, що споживання журавлинового соку або добавок з журавлини приводить до зниження частоти виникнення інфекцій сечовивідних шляхів серед дорослих жінок.

Журавлина 

Апельсини

Звісно, апельсини можна знайти у супермаркеті цілий рік, але пік сезону припадає саме на зимові місяці, позаяк вони будуть найсмачнішими. Апельсини, клементини та мандарини у холодну пору року є найсолодшими і найдоступнішими взимку.

Апельсини відомі високим вмістом вітаміну С, але на цьому користь фруктів не закінчується. Флавоноїд гесперидин, що міститься у плодах знижує артеріальний тиск та має протизапальну дію.

Дослідження, проведене у 2020 році, показало, що споживання 2 склянок натурального апельсинового соку щодня протягом 12 тижнів знижувало показники артеріального тиску.

Апельсини

Ківі

Цей крихітний зелений плід має оманливий вигляд — хто б міг здогадатися, що під волохатою коричневою шкіркою ховається неймовірно солодкий і соковитий фрукт, наповнений поживними речовинами: вітамін С, клітковина, вітамін K, тощо.

Завдяки тривалому зберіганню ківі можна знайти у супермаркетах цілий рік, але найсвіжішими фрукти будуть з осені до ранньої весни.

До речі, хоч апельсини відомі як джерела вітаміну С, ківі перевершує їх за вмістом аскорбінової кислоти — у 3 рази. Клінічне випробування, проведене у British Journal of Nutrition, показало, що споживання 4 плодів ківі на день протягом 4 тижнів зменшує важкість симптомів інфекцій верхніх дихальних шляхів у людей похилого віку.

 Ківі

Гранат

Основний сезон гранатів триває з жовтня по січень, що робить їх зимовими фруктами. Знявши міцну зовнішню оболонку, ви побачите велику кількість соковитих червоних зернят, насичених солодким смаком та антиоксидантами. 

Дослідники виявили, що антиоксидантний потенціал гранатового соку вищий, ніж у зеленого чаю — напою, який відомий своїми потужними антиоксидантними властивостями. Одне невелике клінічне дослідження показало, що щоденне споживання концентрованого гранатового соку протягом 8 тижнів значно знизило рівень загального холестерину рівень загального холестерину та ліпопротеїдів низької щільності у людей з діабетом 2 типу та високим рівнем холестерину.

 Гранат 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.