Яйце - скарбниця користі

Яйця — продукт делікатний. Зазвичай, у супермаркеті або на ринку ми купуємо курячі яйця у знайомій упаковці від конкретного бренду — які підходять нам по ціні, а на ринку вибираємо яйця такого кольору, якого купляємо завжди. Проте, у чому ж різниця між яйцями білого та коричневого кольору?

3 яйця

Уся справа у курці

Відповідь на питання — справа у курці. Білі кури із білими та світлими гребінцями несуть білі яйця, строкаті та кури із коричневого кольору та темними гребінцями — коричневі. Поживна цінність у яєць усіх кольорів є однаковою, жодної різниці, окрім кольору шкарлупи, немає. Із відмінностей можна виокремити тільки те, що молоді кури несуть яйця із більш товстою та твердо шкарлупою. А, також, що харчування курки може впливати на колір та смак жовтка.

Чому коричневі яйця дорожчі?

Нерідко коричневі яйця є дорожчими за білі. Уся справа в тому, що коричневі кури є більшими за розміром, ніж білі — відповідно, і яйця у них більші. Те, що коричневі яйця корисніші — усього лиш чутка. Коштують дорожче — значить, напевне, краще. Але це не так. Наголосимо ще раз, поживна цінність у білих та коричневих яєць однакова.

Курячі яйця

Інші яйця

У їжу в світі споживають яйця менше десяти видів птахів. Найпопулярнішими є курячі та перепелині яйця. Курей простіше розводити, до того ж, вони часто несуться. Гуси та качки у 5-6 разів частіше, ніж, кури, хворіють сальмонельозом та у 10 разів рідше несуться. А найбільш потужний імунітет — у перепелів, тому їх яйця вважаються найкориснішими. Мікроелементів та вітамінів групи В у них більше, ніж у будь-яких інших яйцях.

Перепелині яйця

Вага та користь яйця

“Чим більше яйце — тим краще та корисніше” - це, також, міф. Великі яйця — першої категорії — 55-65 г (маркер “1”) або 65-77 г (маркер “О”) - містять більше води і менше поживних речовин, їх несуть немолоді кури. Найбільш оптимальний вибір — яйце середнього розміру — так званої, другої категорії — 45-55 г (маркер “2”) та третьої категорії — 35-45 г (маркер “3”), їх несуть молоді кури, вони є поживними та найсмачнішими.

Поживна цінність яєць

У одному курячому яйці будь-якого кольору міститься у середньому 72-78 ккал.

Поживна цінність яйця (близько 50 г):

Куряче яйце

Кількість вітамінів та мінералів у яйці (від добової норми):



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.