Чи можна з'їсти забагато фруктів

Усі ми не раз чули, якими корисними є фрукти для здоров’я. Дослідження пов’язують споживання фруктів з багатьма перевагами: від зниження ризику серцево-судинних захворювань до зниження індексу маси тіла. У харчових рекомендаціях фрукти зазвичай займають значну частину тарілки. Фруктам відводиться майже ¼ тарілки разом з овочами, а деякі рекомендації пропонують обирати поєднання фруктів та овочів та віддавати йому взагалі половину об’єму кожної страви. Однак, чи можливо з’їсти забагато фруктів? І які наслідки це матиме: ще більше користі чи шкоди?

Якщо ви живете з переддіабетом чи діабетом, або просто переймаєтесеся кількістю солодощів у своєму раціоні, то, ймовірно, уникаєте багатьох фруктів через високий вміст цукру. Не дарма ж плоди називають натуральними цукерками. Окрім того, якщо ви прагнете схуднути, то, можливо, слід обмежити кількість фруктів у раціоні, щоб цукор не провокував зайву вагу.

Давайте спробуємо розібратися, чи може бути забагато так званих натуральних цукерок, і скільки це — забагато.

Різні фрукти

Негативні ефекти від зловживання фруктами

Дозвольте ще раз нагадати: фрукти є здоровим продуктом з величезною користю. Втім, зловживання будь чим має недоліки, і плоди тут не виняток. Хоч яблука, ягоди, цитрусові та інші фрукти забезпечують організм рідиною та тоннами важливих поживних речовин, якщо не знати міри або заміняти ними інші продукти у раціоні, це може мати негативні наслідки.

Надмірна кількість фруктів у раціоні може привести до того, що вони будуть заміною іншим поживним продуктам, багатим на корисні жири та білки. А відсутність цих нутрієнтів швидко може стати помітною.

Споживання надмірної кількості фруктів може мати негативні наслідки і зашкодити гарному самопочуттю, якщо ваша основна мета — схуднення. Забагато фруктів за один раз підвищує рівень цукру у крові, збільшуючи голод та потяг до солодкого.

Людина миє яблука

Небезпека надмірного споживання фруктів при певних захворюваннях

Людям, що мають переддіабет чи діабет, важливо стежити за вуглеводами, які містяться у фруктах у великих кількостях. Людям із цими захворюваннями слід бути обережними навіть з натуральними цукерками.

Хоч було доведено, що дієта, багата на цільні продукти, знижує ризик розвитку діабету 2 типу, більшість фруктів містять багато вуглеводів, позаяк баланс є ключовим. Потрібно враховувати розмір порції плодів, а також те, з якими іншими продуктами вони поєднуються.

Щодо загальних рекомендацій споживання фруктів людям з діабетом чи переддіабетом, то слід дотримуватися 1 порції за одним прийом їжі, і обов'язково поєднувати їх з джерелами білка, клітковини чи здорових жирів.

До інших проблем зі здоров’ям, при яких варто обмежити споживання фруктів, належать розлади у роботі травного тракту. При захворюваннях травного тракту продукти з високим вмістом клітковини можуть бути складними для травлення і викликати дискомфорт, наприклад, здуття. Оскільки непереносимість продуктів харчування, зумовлена такими хворобами як синдром подразненого кишківника чи запальні процеси у кишківнику, є дуже індивідуальною, найкраще попрацювати з лікарем чи дієтологом, щоб визначити, які плоди найкраще засвоюються, а які потрібно обмежити.

Нарізані фрукти

Чи переважає користь для здоров’я від споживання фруктів небезпеку високого споживання цукру

Так, фрукти містять багато цукру, але він природного походження, а не доданий. Чи має це значення для здоров’я? Безперечно.

Організм по-різному реагує на доданий і природний цукор. Натуральний цукор, що міститься у фруктах, надходить у крові поступово завдяки наявності у плодах таких поживних речовин, як клітковина і поліфеноли. Організму потрібно їх розщепити, позаяк, цукор засвоюється повільніше, створюючи менше стрибків рівня глюкози у крові.

Також, велика кількість вітамінів, мінералів та харчових волокон у фруктах допомагають компенсувати потенційний недолік вмісту цукру.

Корисні поживні речовини, що містяться у плодах, переважають невеликий ризик від споживання природного цукру, тому немає потреби їх уникати. Дослідження свідчать про те, що дієта, яка містить цільні фрукти, забезпечує різні переваги для здоров’я. На жаль, більшість дорослих не дотримуються рекомендацій щодо щоденного споживання фруктів та овочів, позаяк, додавання плодів до раціону буде корисним, а не шкідливим, для більшості людей.

Жінка додає лохину до десерту

Скільки фруктів можна їсти

Фрукти — здоровий вибір у стравах, закусках та напоях, але не треба ставати повним фрукторіанцем.

4-5 порцій фруктів — це прийнятна верхня межа. Хоч їсти таку кількість плодів — добре, слід завжди пам’ятати, що ваша тарілка повинна бути різноманітною і повноцінною.

Переконайтеся, що ви споживаєте достатньо некрохмалистих овочів, бобових, цільного зерна та рослинних чи тваринних білків як частину збалансованої дієти.

Персики

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.