Як гормони впливають на вагу

Кажуть, тіло людини - храм. У такому випадку, гормони - його сірий кардинал, який впливає не лише на настрій, а й на розмір одягу. Генетика, дієта і 30 хвилин планки не гарантують стрункість, оскільки є прихований фактор, що керує вагою - гормони.

Малюнок людини, що їсть

Кортизол

Кортизол, відомий також як гормон стресу, називають підлим ворогом спортсменів, оскільки він руйнує м’язові тканини і приводить до збільшення жирового прошарку. Отримуючи стрес, організм витрачає великі запаси енергії і в якості захисної реакції потребує швидко поповнити її за допомогою їжі. Постійно високий рівень кортизолу приводить до хронічного стресу та погіршення метаболізму.

Тримайте стрес під контролем за допомогою медитацій або давайте йому вихід динамічними техніками на кшталт боксу. Додайте до раціону цитрусові - вітамін С знизить кортизол на 30%, а про каву краще забудьте: кофеїн піднімає рівень гормону у крові.

Зелений горошок

Адреналін

Адреналін хоч і родич кортизолу, але має зворотну дію на процеси обміну. Цей гормон мобілізується для компенсації стресу та сильних емоцій в організмі, а також при сильному недосипанні. Стрибок адреналіну пригнічує відчуття голоду, розщеплює жири та вивільняє енергію, зате поява зайвої ваги загрожує значним зниженням гормону і, як наслідок, погіршенням обміну речовин.

Іноді влаштовуйте собі невеликий емоційний сплеск, для цього необов’язково стрибати з парашутом: спробуйте віндсерфінг, бойові мистецтва, плавання з дельфінами або сноуборд - стрибок адреналіну гарантований.

Рол з лавашу

Лептин

Той самий підступний гормон, що повідомляє мозку про те, що настав час перекусити шоколадкою. Лептин відповідає за апетит та насичення: під час споживання їжі він дає сигнал про те, що організм наситився, а при зниженні лептину наш апетит різко зростає. Не лише їжа, а й сон впливає на кількість гормону - звідси факт, що люди,  які сплять менше 7 год за ніч, є більш схильними до ожиріння.

Підтримувати лептин у нормі не так вже й важко, просто дотримуйтесь здорового режиму сну та споживайте більше продуктів, багатих на омега-3 жирні кислоти.

Риба

Естроген

Стероїдні жіночі гормони збільшують вагу у геометричній прогресії - набір ваги напряму залежить від їх дефіциту. Естроген впливає на менструальний цикл і розподіл жирових відкладень. Саме тому із настанням менопаузи, коли його рівень падає, жінки схильні поправлятися. Часто нестача статевих гормонів провокує любов до солодкого. Організм шукає естрогени у жирових відкладеннях і починає запасати їх в області талії. Водночас у жінки падає рівень тестостерону, який відповідає за м’язи - їх стає менше, а жиру більше.

Без консультації лікаря лікувати дисбаланс статевих гормонів не можна. Але можна змінити харчування, відмовившись від пива, кави, бобових, цукру і додавши у раціон суперфуди і клітковину (свіжі фрукти та овочі).

Суперїжа

Інсулін

Пристрастю до цукерок, пончиків та інших ласощів, а також зайвими сантиметрами в талії ми зобов’яні інсуліну - саме він відповідає за синтез глюкози в організмі. Пам’ятайте про це, замовляючи чергову порцію капучіно з карамельним сиропом.

Не допускайте різких стрибків інсуліну. Споживайте більше білків, ніж вуглеводів, і не пропускайте тренування - фізичні навантаження найефективніше нормалізують цукор у крові.

Їжа, багата на білки

Грелін

Гормон голоду грелін часто влаштовує зриви прихильникам жорстких дієт. Стрибок гормону може бути викликаний недосипом, а результатом стане звіриний апетит, що приводить до переїдання.

Забудьте про солодкі газовані напої та інші напої з фруктозою. Робіть ставку на рибу, гречку, висівки, кисломолочні продукти, не чекайте, поки дуже зголоднієте: їжте невеликими порціями кожні 3-4 години.

Порції їжі

Дофамін

Без нього ми були б похмурими товстими іпохондриками: дофамін (він же в народі гормон задоволення) винен у багатьох наших слабкощах (у переїданні зокрема), водночас зайва вага є наслідком дефіциту гормону - таке собі замкнене коло. Дофамін допомагає контролювати вагу, просто потрібно навичитися отримувати задоволення від правильних продуктів, а також не лише від їжі.

Тримати під контролем дофамін допоможуть зелений чай, риба, полуниця, банани та яблука - ці продукти багаті на тирозин, з якого синтезується дофамін.

Матча



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.