Які гормони впливають на вагу

Організм влаштований так, що час від часу потребує їжі та води, інакше у його злагодженій роботі відбудуться серйозні збої. За справне подання запитів на харчування відповідають всюдисущі гормони - біологічно активні речовини, що утворюються в клітинах ендокринних залоз, щоб регулювати обмін речовин та фізіологічні функції.

Апетит, однак, не завжди відчувається однаково - часом нападає просто звіриний, здається, що з’їв би і слона, а іноді його зовсім немає, хоча, згідно з графіком, давно час підживитися. За цим феноменом ховаються складні метаболічні процеси, які в основному контролюються особливими гормонами - лептином і греліном, що повідомляють мозку почуття голоду і ситості. І якщо ви хочете перейти на здоровий раціон і досягти бажаної стабільності у вазі, з цією парочкою слід познайомитись поближче.

Вимірювання обхвату талії

Що таке лептин

Цей пептидний гормон, який виробляється жировою тканиною, регулює енергетичний обмін, масу тіла і пригнічує апетит. Річ у тому, що чим більше жирових відкладень є в організмі, тим більше виділяється лептину. Окрім того, у жіночому організмі він відповідає за регулювання менструальної функції (при критичному зниженні рівня лептину припиняються овуляції та місячні). Гормон ситості секретується клітинами жирової тканини (адипоцитами) і траспортується кров’ю до мозку. Коли до центру керування добереться достатній об’єм лептину, організм визнає, що більше не потребує їжі, і настає відчуття ситості.

Приготування салату

Що таке грелін

Цей гормон, який в основному виробляється клітинами слизової оболонки шлунку, проявляє себе як антагоніст лептину, діючи з точністю навпаки. Коли він надходить у кров та мозок, до вас доходить, що ви зголодніли, а після прийому їжі викид гормону голоду йде на зниження. Таким чином, грелін, як і лептин, виконує функції регулятора маси тіла, постійно підтримуючи в нормі рівень припасених речовин.

Соки та смузі

Як їх можна контролювати

Спеціальні рецептори постійно вимірюють вміст лептину та греліну, піклуючись про те, щоб ви з’їли достатньо - не більше і не менше, ніж потрібно. Відповідно, щоб уникнути збоїв у гормональних сигналах, важливо турбуватися про правильний режим і харчування. Що стосується харчування, основний помічник - це клітковина. Харчові волокна надовго насичують, стимулюють травлення, сприяють росту і розмноженню хороших бактерій у кишківнику, які, у свою чергу, допомагають позбутися від надлишку вуглеводів і не набирати вагу.

“Причиною зайвої ваги можуть бути вроджені гормональні порушення, але у більшості випадків винен неправильний спосіб життя, - пояснює лікар-ендокринолог. - Немає ніякої таємниці у тому, що ЗСЖ позитивно впливає на гормональний баланс. Режим, вправи, розумне харчування допомагають гормонам не збитися з істинного шляху. Не забувайте снідати, вечеряйте не пізніше, ніж за 3 години до сну, їжте не відволікаючись і не поспішаючи, щоб не переїдати. Скоротіть об’єм рафінованих і перероблених продуктів, боріться з прихильністю до випічки і забороніть собі цукор у чистому вигляді”.

Дівчинка їсть цілий торт

І трохи про інсулін

Окрім лептину і греліну, існують й інші важливі гормони, пов’язані з харчовою поведінкою. Особливо серед них виділяється інсулін, який виробляється підшлунковою залозою, оскільки це єдиний гормон в організмі, що здатний знижувати рівень цукру у крові. Основне призначення інсуліну - регулювання вуглеводного обміну, зокрема - утилізація глюкози в організмі, але так чи інакше інсулін впливає на всі види обміну речовин.

Вуглеводи розщеплюються у роті, а в шлунку починається розкладання білка, а у дванадцятипалій кишці відбувається переварювання жиру. Це означає, що організм практично постійно зайнятий засвоєнням їжі, що супроводжується викидом глюкози у крові та супутнім утворенням інсуліну для її засвоєння. Піддаючись звичці їсти не за режимом і прихильності до хаотичних перекусів, підшлункова залоза змушена постійно реагувати на коливання глюкози у крові. Надмірне навантаження може спровокувати збої в утворенні інсуліну, що загрожує недостатнім засвоєнням глюкози, і - якщо бездумно запустити ситуацію - цукровим діабетом 2-го типу.

“Тим, кого турбує зайва вага і думки про діабет, слід переглянути спосіб життя на предмет негативних факторів, - каже спеціаліст. - Про дієту та фізичну активність зрозуміло, але також, якщо ви хочете стабілізувати стрибки глюкози, важливо відмовитись від куріння, звести алкоголь до делікатних доз, отримувати достатньо вітаміну D і добре висипатись, тому що дефіцит сну підвищує ризик розвитку інсулінорезистентності. І, головне, уникайте перекусів і підсолоджених напоїв у перервах між прийомами їжі тривалістю не менше 4-5 годин. Дотримання цих правил обов’язково приведе до зниження рівня цукру у крові, налагодження загального гормонального балансу та стабільної ваги, до якої ви прагнете”.

Дівчина бігає

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.