Як стрес впливає на вагу

У багатьох людей стрес напряму впливає на вагу. Він може викликати як схуднення, так і, навпаки, збільшення ваги, це залежить не тільки від людини, а й від ситуації. У деяких випадках стрес може привести до пропущених прийомів їжі та неправильного вибору продуктів харчування. У інших випадках стрес може привести до того, що людина повністю втрачає бажання їсти. Втім, усі ці зміни часто носять тимчасовий характер. Апетит і вага повернуться до норми після того, як фактор стресу пройшов.

Один з гормонів стресу пригнічує апетит, а інший - підвищує. Втрата чи збільшення ваги залежить від впливу багатьох факторів, а також від харчових звичок людини у стані спокою.

Чоловік, що відчуває стрес

Як працюють гормони стресу

Коли відбувається стресова подія, першим гормоном, який включається є гормон, що вивільняє кортикотропін, або CRH. Протягом декількох секунд приплив CRH у кров пригнічує апетит. Позаяк, у стресовій ситуації, останнє, що людина хоче зробити - це поїсти.

Однак, коли фактор стресу проходить, тіло виділяє глюкокортикоїди, особливо гормон, відомий як кортизол. Це змушує травлення знову увімкнутися, щоб людина могла поповнити запас палива, втраченого при спробі впоратися зі стресовою ситуацією. І навіть якщо інцидент зі стресом закінчиться через 10 хвилин, може пройти 2 години, перш ніж кортизол очистить систему. Таким чином, апетит пригнічується протягом відносно нетривалого часу.

 Жінка, що відчуває стрес

Стрес і схуднення або зайва вага

Більшість людей, що знаходяться у стані стресу, схильні до гіперфагії, або переїдання, у той час як значно менша кількість страждає від гіпофагії, тобто недоїдання. Співвідношення становить 2 до 1. Одне дослідження студентів університетів у Великобританії показує ще більшу різницю: 55% учасників набрали вагу протягом їх першого напруженого навчального року порівняно з тільки 12%, які схудли. Студенти жіночої статі у дослідженні були більш вразливі як до втрати, так і набору ваги, ніж їх колеги-чоловіки. Результаті були опубліковані в журналі Physiology & Behavior ще у 2017 році.

Більше поширення гіперфагії в умовах стресу має сенс, враховуючи більш тривалий період, протягом якого кортизол залишається у тілі людини, спонукаючи хотіти їсти. Окрім того, хронічний стрес постійно підвищує рівень кортизолу, наприклад, якщо людина з усіх сил намагається пристосуватися до нової ситуації, наприклад, у ВУЗі чи на роботі, або переживає хворобу близьких.

Жінка їсть бургер

Звички у харчуванні та схуднення

Якщо людина схильна набирати вагу при стресі, то вона, ймовірно, стриманий споживач за нормальних обставин, згідно із дослідженням, опублікованим у “Фізіології та поведінці” ще в 2006 році. Це значить, що людина схильна до дієти, а коли знаходиться у стані стресу, вибирає продукти, заборонені під час дієти, наприклад, з високим вмістом жирів та цукру. І навпаки, нестримні споживачі, які рідко обмежують свій раціон, зазвичай їдять менше, коли відчувають стрес.

Втрата апетиту другими може привести до схуднення під час тривалого стресу. Якщо людина споживає  менше їжі, ніж тілу потрібно для виконання багатьох функцій, то з часом схудне. Наприклад, якщо організму потрібно 1700 ккал на добу, а було спожито ппо 1200 кожного дня протягом місяця, під час стресової ситуації, то дефіцит калорій буде помітним.

Чоловік не хоче їсти бургер

Відновлення після схуднення

Якщо ви схильні до втрати апетиту під час стресу, спробуйте їсти невеликі порції їжі та закусок протягом дня, щоб підтримати постійне надходження калорій. Дотримуйтесь правильного та комплексного харчування і намагайтеся триматися подалі від низькокалорійної нездорової їжі, яка може тільки ще більше виснажити організм.

Гарні варіанти продуктів для підтримки необхідної калорійності раціону або відновлення ваги після тривалого стресу: нежирний білок, горіхи та насіння, авокадо, молочні продукти, сухофрукти, свіжі фрукти, такі як банани і манго, оливки та оливкова олія. Наприклад, можна перекусити хумусом з паличками селери, грецьким йогуртом, горіхами та родзинками, шматком пирога з цільного борошна та мигдалевою олією, 2 вареними яйцями або молочно-банановим смузі. Споживання достатньої кількості білкової їжі щодня допомагає відновити м’язи, як ви, ймовірно, втратили, знаходячись у стані тривалого стресу.

Попкорн

Ознаки схуднення, зумовленого стресом

Стрес може викликати не тільки раптову втрату ваги. Слід звернути увагу і на інші симптоми:

  • Головний біль.

  • Розлади травлення.

  • Біль.

  • Напруження м’язів.

  • Стрибки настрою.

  • Втома.

  • Проблеми зі сном та засинанням.

  • Проблеми з короткочасною пам’яттю.

  • Пришвидшення пульсу.

  • Зниження сексуального потягу.

Чоловік, що відчуває стрес

Чому ми втрачаємо вагу

Коли людина знаходиться у стані стресу, вона часто поводиться інакше, ніж зазвичай: наприклад, пропускає обід через справи або лягає спати пізніше, щоб встигнути ще щось.

Реакція тіла на боротьбу або втечу може прискорити і обмін речовин.

Коли людина зазнаєте стресу, тіло переходить у режим Бийся або біжи. Цей фізіологічний механізм, також відомий як реакція на гострий стрес, повідомляє тілу, що воно повинно реагувати на очікувану загрозу.

Тіло готується, випускаючи такі гормони, як адреналін і кортизол. Адреналін готує тіло до активної діяльності, але також може звести до мінімуму бажання їсти. Тим часом кортизол сигналізує організму про тимчасове пригнічення функцій, які є несуттєвими під час кризи, наприклад, реакції травної, імунної та репродуктивної систем.

Жінка, що відчуває стрес

Якщо немає апетиту

Всепоглинаюча сила стресу може завадити думати про будь-що інше. Це впливає і на харчову поведінку. Людина може не відчувати голод або взагалі забути поїсти, що приводить до втрати ваги.

Підрахунок калорій - гарний спосіб, який допоможе отримувати якісне харчування щодня, адже насправді під час стресу організму потрібні сили набагато більше, ніж у спокійний період.

Жінка не має апетиту



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Калорії ніяк не допоможуть і вага не зросте,поки не прибрати стрес.


Вхід на сайт

Стрес може по-різному впливати на вагу людей, хтось набирає зйві кілограми, а хтось худне. Втім, довготривалий стрес негативно впливає на організм і не дозволяє підтримувати здорову вагу, позаяк його потрібно позбуватись намсамперед.