Що таке чайний гриб і як його приготувати

Чайний гриб відомий здавна. У часи наших бабусь баночка з ним стояла майже на кожній кухні. Тепер він незаслужено забутий, його витіснили соки і газовані напої. А між іншим цілющі властивості комбучі були визнані у всьому світі.

Версія походження

Існує багато версій про те, коли і де почали вперше використовувати чайний гриб. Згідно з однією із них, батьківщиною медузоміцета є Цейлон, звідки він був вивезений до Китаю, Індії та Японії. Переходячи з рук в руки, від народу до народу, чайне диво потрапило у Маньчжурію, а потім до Сибіру. Однак прямих доказів цієї теорії немає, і деякі дослідники схиляються до версії пр його появу на Тибеті.

Чайний гриб у банці

Як виростити

Виростити чайний гриб можна самостійно, створивши певні умови. Для цього потрібно приготувати поживний розчин: змішати літр свіжезавареного крупнолистового чаю з 5-7 чайними ложками цукру. До речі, чай можна брати не тільки чорний, а й зелений. Приготовану суміш заливають у ретельно промиту банку та поміщають у тепле місце приблизно на 1,5-2 місяці, прикривши чистою марлею.

Поступово на поверхні почне утворюватись тонка плівка, яка з часом буде розростатись і ставати товстішою, завдяки діяльності грибів і бактерій. Це і є ваш майбутній чайний гриб. Його потрібно дуже обережно зняти і перемістити у свіжий розчин. Періодично підміняючи поживне середовище, ви виростите гриб, але слід одразу відмітити, що процес це тривалий. Тому якщо ви плануєте завести такий гриб, то простіше всього уже взяти відросток у тих, хто його вирощує. Для цього від материнського чайного гриба акуратно відділяється тонкий шар, промивається та поміщається у банку з кип'яченою водою приблизно на добу. Підгодовування у цей період не проводиться. Через добу воду зливають, а ємність заповнюють солодким розчином. Через деякий час відросток починає підніматись до поверхні та виробляти смачний і корисний напій.

Гриб вирощують не тільки на чайній основі, а й на відварі шипшини. У цьому випадку міцний відвар, здобрений цукром у співвідношенні 7 чайних ложок на літр рідини, заливають у термос та щільно закорковують. З часом на поверхні також утворюється медузоміцет.

Сьогодні висушений за спеціальною технологією чайний гриб можна купити в інтернет-магазинах. Інструкція по вирощуванню додається.

Вирощування чайного гриба

Цілющі властивості чайного гриба

Особливість комбучі полягає у тому, що у ньому утворюється природний антибіотик, який здатний протистояти інфекційним захворюванням. Тому його радять застосовувати у якості профілактичного засобу, а також разом з традиційними лікарськими препаратами. Для людей, що страждають на розлади травлення, гриб — справжній порятунок. Його активно використовують при хворобах нирок, печінки та сечового міхура. Якщо вас мучить безсоння, то регулярне споживання комбучі допоможе забути про неї. Його дивовижні властивості дозволяють застосовувати його у найбільш несподіваних на перший погляд областях. Цей напій допоможе зміцнити волосся, очистити шкіру обличчя і тіла, загоїти рани. У Європі чайний гриб продається у мережі здорового харчування і є досить популярним.

Енергетична та поживна цінність комбучі

Корисні властивості чайного гриба зумовлені великою кількістю поживних речовин, які комбуча містить у своєму складі.

  • Цінні кислоти: не лише лимонна, молочна та оцтова, а й глюконова та коєва, які є більш рідкісними.

  • Кофеїн  та дубильні речовини. 

  • Цукри та альдегіди.

  • Вітаміни.

  • Травні ферменти - ліпаза, амілаза, тощо.

  • Хлорофіл.

  • Амінокислоти.

  • Ксантофіл.

  • Пурини.

  • Вітамін С.

  • Вітамін D.

  • Антибіотики.

Основну частину чайного гриба становлять вуглеводи. Білки також входять до його складу у невеликому обсязі, а ось жирів у продукті практично немає. Енергетична цінність 100 мл комбучі становить близько 32 ккал.

Банки з комбучею

Причини захворювання чайного гриба

Якщо тіло гриба залишається тривалий час на дні банки і не спливає, значить, він захворів. Чайний гриб любить свіже та поживне середовище. Це важливо пам'ятати, і ніколи не перетримувати гриб у старому настої, який втратив поживні властивості. Не можна використовувати для підгодовування пакетований чай і замінники цукру, позбавляючи його необхідних речовин для харчування та росту. Чайні листочки та нерозчинені часточки цукру також є шкідливими для гриба, тому поживне середовище потрібно готувати в окремій ємкості. Краще всього чайний гриб росте у 3-літровій банці, заповненій рідиною на 2/3. Не ставте банку з напоєм під пряме сонячне проміння.

Чайний гриб у бутлі

Застереження і протипоказання

Попри те, що основою для приготування гриба слугує солодкий чай, різниця між тим та іншим напоєм все ж існує. Головна відмінність — у властивостях та особливостях споживання. Оскільки чайний гриб - це напій бродіння, його краще не пити натщесерце. Також, комбучу не варто пити під час або одразу після споживання їжі. Ідеальний час для споживання - за 1-2 години після їжі. Міцна комбуча, на відміну від чаю, містить незначну кількість алкоголю, що може бути зафіксовано сучасними тестами, на це теж слід зважати. 

Не можна сказати, що комбуча є шкідливим, але надмірне споживання напою може привести до появи неприємних відчуттів, нудоти, іноді головного болю. Чайний гриб не рекомендовано пити вагітним та матерям, що годують груддю. Якщо ви хворієте на цукровий діабет, то у поживний розчин слід додавати менше цукру. При проявленні виразкової хвороби та підвищеній кислотності гриб також краще не пити.

Чайний квас



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Якщо потерти на терці яблука ,покласти в 3 л.банку на 3 місяці.то отримаємо яблучний оцет і чайний гриб.Настій з яблучним присмаком.Вирощував декілька разів.