Що відбувається з організмом, коли ми додаємо у їжу імбир

Трави та спеції, у тому числі імбир, здавна використовуються як в кулінарних, так і лікувальних цілях. Вони не лише посилюють смак їжа та напоїв, а й можуть захистити від гострих і хронічних захворювань, допомагають позбутися зайвої ваги і чинять терапевтичну дію на організм.

Одна з найбільш смачних та самобутніх спецій на планеті, корінь імбиру давно пропагується як панацея від більшості проблем зі здоров’ям. Причому не тільки у східній медицині (у Китаї його цілющі властивості відкрили ще у 2 столітті до н.е.) і часто у недоведених велнес-практиках, а й з боку західних дослідників. У наш час існує достатньо доказів того, що імбир володіє антиоксидантними, протизапальними, протипухлинними та знижуючими рівень глюкози та холестерину діями, а також властивостями, які впливають на наш настрій і навіть сексуальну активність.

Цитрусово-імбирний напій

Імбир позитивно впливає на вагу

Окрім того, дослідження на щурах показало, що імбир може попереджувати накопичення жиру і знижувати масу тіла. Причому для цього споживати його з їжею краще зранку. Результати досліджень, опублікованих у медичному журналі Journal of AOAC International у 2019 році, показують, що саме у першій половині дня імбир підвищує швидкість окислення жирів в організмі на 13,5% через 120 хвилин після споживання. Окрім того, спеція знижує відчуття голоду (наприклад, якщо додати її у напій і пити зразу після їжі), що відіграє велику роль в керуванні вагою. Окрім того, споживання імбиру (2 г/добу імбирного порошку) протягом 12 тижнів у жінок з ожирінням показало значне зниження індексу маси тіла та загальних показників апетиту.

Морквяно-імбирний крем-суп

Імбир може полегшити нудоту

Якщо вас захитує в транспорті або час від часу ви схильні до розладів шлунку - запасіться імбирними льодяниками. Дослідження доктора медичних наук Джулії Аптон показують, що спеція пригнічує відчуття нудоти, оскільки впливає на організм як дименгідринат - речовина, яка чинить профілактичну дію у лікуванні симптомів вестибулярних і лабіринтних порушень (запаморочення, нудота).

Імбир та куркума

Імбир допомагає боротися з інфекціями

Коли ви відчуєте, що застудились і от-от захворієте, повільно випийте горнятко домашнього імбирного чаю (для цього замочіть декілька скибочок імбиру у горнятку з гарячою водою на 5-10 хвилин). Завдяки джинджеролу - активній сполуці - корінь допомагає боротися із захворюванням. Дослідження однієї данської лабораторії, опубліковане в журналі Ethnopharmacology, виявило, що імбир може бути неймовірно ефективним проти респіраторного синцитіального вірусу - загальної причини виникнення всіх дихальних інфекцій. При цьому важливо: сушений імбир є набагато менш ефективним, ніж свіжа спеція. Позаяк, перш ніж сліпо купувати корінь, переконайтесь, що ви вибираєте шматок з гладкою бездоганною шкіркою. Чим товстіша у імбиру кора, тим менш свіжим він, ймовірно, є.

Енергеимчні кульки з імбирем

Імбир зменшує болі під час менструального циклу

Іранський науковий звіт, опублікований у Журналі альтернативної і комплементарної медицини, містить інформацію, що імбир таким же ефективним, як ібупрофен, при болючих менструаціях. Учасники дослідження приймали 250-мг капсули порошку імбиру 4 рази на добу протягом 3 днів, як тільки у них починались місячні. І це значно полегшило їх стан. Окрім капсул, можна спробувати замочити 2 ст.л. свіжого кореню імбиру у гарячій воді і додати меду з лимоном.

Напій з імбиру, лимону та меду

Імбир полегшує тренування

Бігунам на довгі дистанції та адептам фітнес-центрів ця інформація буде корисною: науковий експеримент Університету Джорджії довів, що імбир зменшує викликаний інтенсивними тренуваннями біль у м’язах. До речі, для цього пити імбирний сік зовсім необов’язково. Просто натріть не терці 4 ст.л. свіжого імбиру, обгорніть марлею або будь-якою бавовняною тканиною та опустіть у гарячу ванну - таким чином ви посилите циркуляцію крові та розслабите втомлені м’язи.

Імбирна олія

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.