Харчові звички, які насправді є розладами харчової поведінки

Є деякі поширені харчові звички, які здаються людям цілком здоровими і безпечними, втім, насправді можуть завдати шкоди здоров’ю, особливо психічному. Деякі люди можуть легко змінювати свій підхід до дієти, не відчуваючи при цьому надмірних обмежень чи стресу. Інші ж, навпаки, більш схильні до постійного невпорядкованого харчування та розладів харчової поведінки.

Харчові звички та ставлення до їжі можуть впливати на якість життя. Якщо ви помічаєте, що робите щось з наступних пунктів, це не обов’язково означає, що ви страждаєте на розлади харчової поведінки, але це причина задуматись над цим і за потреби скорегувати харчування.

Жінка і дитина їдять кавун

Навмисна відмова від їжі

Відмова від сніданку, обіду чи вечері або заміна повноцінних страв напоями, щоб ніби-то зберегти заощаджені калорії на потім, можуть бути ознакою глибшого розладу харчової поведінки. Наприклад, постійне пропускання сніданку (хоча ви маєте час і можливість його приготувати та поїсти) і заміна його лише кавою.

Збереження калорій шляхом постійної відмови від сніданку не тільки буде неефективним, це також приводить до посилення відчуття голоду та потягу до більш шкідливих продуктів пізніше вдень і ускладнить здорове харчування.

Як стверджують спеціалісти, однією з найпоширеніших невпорядкованих харчових звичок є відмова від сніданку, обід чи вечері, щоб компенсувати те, що ви переїсте пізніше. Зазвичай, це посилюється нав’язаними правилами щодо того, що ми повинні їсти, а не особистим досвідом.

Цукіні-паста з соусом болоньєзе

Нав’язливий підрахунок калорій

Необхідність підрахунку калорій викликає запеклі суперечки. Дехто може відстежувати з’їдену їжу за допомогою підрахунку загальної кількості калорій з мінімальними побічними ефектами для себе. Інші, тим часом, можуть відчувати сильне занепокоєння, дивлячись на кількість калорій конкретних страв чи загальну калорійність добового раціону.

Також, правильний підрахунок калорій може бути надзвичайно важким і некоректним без професійної підтримки та вказівок щодо значення цих показників. Краще не починати цю справу без консультації дієтолога.

Фанатичний підрахунок калорій навіть у тих продуктах, які містять дуже малу їх кількість, як-от гірчиця, спеції чи гострий соус, майже завжди вказує на розлад харчової поведінки.

Жінка їсть гранолу

Одержимість якістю їжі

Існує новий вид невпорядкованого харчування, який має назву орторексія. Замість того, щоб суворо обмежувати кількість калорій чи, навпаки, переїдати, люди з таким розладом харчової поведінки їдять по графіку і, здавалося б, вибирають неймовірно здорові та збалансовані страви. Однак, часто вони відчуваються сильний стрес і хвилювання, щоб вибирати лише так звані чисті продукти, що має негативний вплив на психічне здоров’я.

З появою соціальних медіа та безлічі статей про те, що слід чи не слід їсти, спеціалісти заявляють про значне зростання схильності до орторексії. Надзвичайна одержимість правильним харчуванням може бути серйозним розладом. Те, що починається як бажання харчуватись здоровою їжею, може перерости у маніакальну відмову від будь-яких продуктів, які хоч трохи не відповідають визначенню чистих чи здорових.

Бургер і картопля

Споживання лише визначених безпечних продуктів

Є багато причин, з яких хтось може вважати ті чи інші продукти небезпечними. За винятком будь-якої алергії, цілком ймовірно, що харчова чутливість чи стан здоров’я перешкоджають індивідуальному засвоєнню їжі.

Наприклад, люди з синдромом подразненого кишківника часто повідомляють про страх перед споживанням тих чи інших продуктів через можливі реакції з боку травного тракту. Це справді проблема, яка потребує лікування.

Синдром подразненого кишківника може значно погіршити якість життя. Універсального лікування немає, симптоми можуть бути дуже різними, а пошук ефективної стратегії може бути сходим на пошук голки в копиці сіна. Позаяк, у таких людей може часто розвиватися невпорядкована харчова поведінка. Через страх болісних спазмів, неприємних газів, діареї чи, навпаки, закрепів, люди з синдромом подразненого кишківника можуть хронічно недоїдати, пропускати їжу або дотримуватися дуже обмеженого списку так званих безпечних продуктів.

Жінка їсть піцу

Почуття провини після споживання їжі

Почуття провини за споживання деякої їжі або сприйняття її як поганої може моралізувати харчування. Ті, хто бореться з невпорядкованою харчовою поведінкою, можуть відчувати сильну провину після їжі. Часто ці сценарії пов’язані з довільними, самовтановленими правилами щодо їжі, які можуть не мати наукових чи медичних підстав.

Почуття провини може виникати через те, що їжа була з’їдена після певної години, або через відчуття голоду, коли ще не настав час сніданку, обіду чи вечері. Часом, намагаючись схуднути і правильно харчуватись, люди забувають про своє психічне здоров’я. Насправді, це не допомагає, адже психологічний аспект є дуже важливим для гарного самопочуття — ментального і фізичного.

Їжа

Відмова від цілих груп продуктів

Більшості людей, за винятком особливих станів здоров’я, не завадило б краще збалансувати раціон. А коли мова йде про відмову від цілих груп продуктів, це тільки збільшує відчуття обмеження, що приводить до психологічного дискомфорту і переїдання.

Вилучення або суворе обмеження цілої групи продуктів з наміром схуднути чи уникнути ще якихось наслідків без реальних на те підстав є розладом харчової поведінки. Найчастіше таке стається з вуглеводами та цукром. Але є багато вуглеводів, які забезпечують організм енергією та нутрієнтами, водночас не становлячи небезпеки для фігури. В принципі, будь-які продукти є допустимими, якщо споживати їх у помірних кількостях і як частину різноманітного раціону.

Жінка їсть бургер



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.