Кому слід обмежити споживання кави

Кава — смачний спосіб зарядитися енергією зранку чи підтримати бадьорість протягом дня, а також забезпечити деякі переваги для здоров’я. Встановлено, що кава знижує ризик раку простати, серцевої недостатності та навіть втрати слуху. А споживання чорної кави може допомогти схуднути.

Втім, для декого кава, а особливо зловживання нею, може мати більше негативних побічних ефектів, ніж позитивних. Наприклад, можна навіть не помітити, що напій викликає тривогу та нервозність чи збільшує частоту походів до вбиральні. Також, кава може впливати на здоров’я зовсім неочікуваним способом.

Давайте дізнаємося, кому саме слід відмовитися від кави або обмежити її споживання, щоб зміцнити здоров’я.

Горнятка кави

Люди з синдромом подразненого кишківника

Кофеїн може стимулювати травлення і приводити до частіших походів у вбиральню, зокрема збільшити ймовірність діареї — одного з основних симптомів подразненого кишківника. Позаяк, людям з СПК краще обмежити кількість або й взагалі уникати напоїв з кофеїном.

Люди з глаукомою

Під час споживання кави у хворих на глаукому внутрішньоочний тиск підвищується, позаяк рекомендовано обмежити кількість або уникати напою. Для однозначних висновків потрібні додаткові дослідження, але згідно з одним із них споживання великої кількості кофеїну підвищує ризик глаукоми у тих, хто має схильність до підвищення очного тиску.

Бариста готує каву

Люди з гіперактивним сечовим міхуром

Мабуть, ні для кого не стане новиною, що краще уникати великого горнятка кави перед тривалою поїздкою, особливо, якщо доступ до вбиральні обмежений. Споживання кофеїну може збільшити частоту і позиви до сечовипускання. Люди, які не п’ють каву регулярно, можуть бути більш чутливими до цього ефекту.

Люди з хворобами серця, такими як аритмія

Кофеїн може привести до тимчасового підвищення артеріального тиску та серцевих скорочень. Позаяк, усім, хто має певні серцеві захворювання, важливо проконсультуватися з лікарем щодо того, чи безпечно, і в яких кількостях, пити каву.

Дослідження, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, прийшло до висновку, що так, існує потенціал для короткочасних стрибків артеріального тиску під час споживання кофеїну. Однак, немає достатньо переконливих доказів щодо довгострокового впливу на артеріальний тиск чи здоров’я серця.

Зерна кави

Вагітні

Спеціалісти з акушерства та гінекології радять вагітним жінкам обмежити споживання кофеїну до 200 мг (приблизно стільки міститься у 2 горнятках кави) щодня, щоб мінімізувати ризик викидня, передчасних пологів і низької ваги при народженні. Однак, в огляді 2020 року зроблено висновок, що загального безпечного рівня споживання кофеїну під час вагітності немає. Кожній жінці слід обговорити споживання кофеїновмісних напоїв зі своїм лікарем на підставі індивідуальних особливостей та протікання вагітності.

Годуючі мами

Оскільки кофеїн є стимулятором та сечогінним засобом, насамперед виникає ризик зневоднення. Асоціація вагітних пропонує обмежити кількість кофеїновмісних напоїв під час вагітності і годування груддю задля уникнення небажаних наслідків. Втім, знову ж таки, слід обговорити індивідуальні межі з лікарем.

Горнятка з різною кавою і зерном

Люди з розладами сну

Так хочеться випити горнятко кави після поганого сну, але саме надмірне захоплення кофеїном може зробити нескінченним цикл поганого сну та кави. Навіть якщо вам не здається, що післяобідній напій впливає на відпочинок, велика кількість кофеїну у другій половині дня може погіршити якість відпочинку. Фонд сну рекомендує уникати кофеїну за 6 годин до нічного відпочинку.

Дослідження, опубліковане в Journal of Clinical Sleep Medicine, показало, що кофеїн, спожитий навіть за 6 годин до сну, може порушити режим. Ці висновки базуються на рівні 400 мг кофеїну, що відповідає близько 4 горняткам кави.

Люди з високим рівнем тривожності чи схильністю до панічних атак

Кофеїн є стимулятором, який може посилити тривожність у деяких людей. Якщо ви регулярно відчуваєте тривогу чи напади паніки, то краще уникати чи суттєво обмежити споживання кави з кофеїном.

Дослідження показало, що велика кількість кофеїну (близько 5 горняток кави на день) потенційно може спричинити напади паніки у тих, хто відчуває тривогу. Навіть якщо ви не п’єте так багато напою, краще звернути увагу на власну реакцію на каву, щоб переконатися, що власноруч не погіршуєте наявну тривожність.

Приготування кави

Люди з діареєю

Деякі люди вірять, що горнятко кави зранку розбудить травлення, але цей ефект не є бажаним для тих, хто бореться з діареєюКава без кофеїну є більш безпечною, хоча будь-яка гаряча рідина, як правило, стимулює роботу кишківника.

Люди з епілепсією

Попри те, що дослідження було обмеженим, його результати показали, що споживання великої кількості кави пов’язане зі збільшенням частоти нападів. Цей зв’язок потребує подальшого вивчення, але краще проконсультуватися з лікарем щодо безпечної кількості кофеїну, якщо ви страждаєте на епілепсію.

Кава з собою

Діти до 12 років

Кофеїн стимулює нервову та інші системи кожної людини, але це може мати більш помітний вплив при менших дозах у дітей. Надмірна кількість кофеїну у дітей може привести до прискореного серцебиття, підвищеної тривожності, труднощів з концентрацією та розладів шлунку. Ще один аспект, який слід враховувати, особливо у дітей раннього віку, полягає в тому, що кава може маскувати сигнали голоду, позаяк, діти не будуть отримувати достатню кількість поживних речовин, необхідних для росту і розвитку. І, зрештою, кава є досить кислою, що може пошкодити зубну емаль та збільшити ризик карієсу.

Люди з гастроезофагеальним рефлюксом

Кофеїн може послабити нижній стравохідний сфінктер, який є клапаном між стравоходом і шлунком. Це збільшує ймовірність потрапляння кислого вмісту шлунку у стравохід, що приведе до неприємних симптомів ГЕРХ. Якщо ви страждаєте на рефлюксну хворобу, то краще спробувати каву без кофеїну або суворо обмежити кількість кофеїновмісних напоїв.

Капучино



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.