Які звички роблять чай шкідливим

Чай — корисний напій. Регулярне споживання зеленого і чорного чаю має багато переваг для здоров’я. Горнятко чаю може робити дива з організмом та тілом: від схуднення до антиоксидантного заряду.

І хоч пити чай корисно, якщо ви недбало ставитеся до того, що додаєте у горнятко, напій легко може перетворитися з корисного у шкідливий. Давайте дізнаємося, які звички нівелюють корисні властивості чаю.

Жінка п'є чай

Цукор

Байдуже, кубик цукру це чи ложка меду, цукор є цукор. Невелика кількість солодкого до чаю, поряд зі збереженням здорового балансу у раціоні, в принципі не є шкідливою. Однак, якщо ви щоразу перевантажуєте свій чай солодкими та іншими додатками, то це буде швидше десерт, ніж напій. Найкращий спосіб отримати максимум від чаю — пити його без додатків.

Кубики цукру

Штучні підсолоджувачі

А як щодо штучних підсолоджувачів? Якщо вам все ще хочеться солодкого у чаї, але ви боїтеся зайвих калорій, підсолоджувач здається гарним варіантом. Втім, чи настільки це безпечно?

Хоч штучні підсолоджувачі й ретельно вивчаються протягом останніх років, дослідники ще не можуть остаточно підтвердити чи спростувати їх з зв'язок з будь-якими ризиками для здоров’я. FDA усе одно рекомендує обмежити кількість штучних підсолоджувачів у своєму раціоні. Усе добре в міру, тим паче, що штучні підсолоджувачі, як і цукор, не додають корисні жодному напою.

Додавання підсолоджувача у чай

Молоко і вершки

Молоко та вершки — ще два поширених додатки до чаю та кави. Але, як і в попередніх випадках, тут важливо не переборщити. Якщо дуже хочеться, звісно, можна додати трохи молока чи вершків до напою, але не забувайте, що це має бути чай з молоком, а не навпаки, щоб не отримати забагато жирів і калорій.

Додавання молока у чай

Чай з пляшки

Супермаркети пропонують безліч варіантів холодного чаю, щоб втамувати спрагу і освіжитися. Втім, зазвичай такий чай є ближчим до солодкої газованої води, ніж до натурального напою. Уважно читайте етикетку продукту, а ще краще — приготуйте холодний чай власноруч.

Холодний чай

Занадто довгий час заварювання

Якщо говорити про 250 мл горнятко чаю, то середня кількість кофеїну, яку ви отримаєте, коливається від 20 до 40 мг (горнятко кави натомість містить близько 100 мг у такому ж об’ємі). Однак, якщо ви не будете дотримуватися часових рекомендацій щодо заварювання напою, то кількість кофеїну в горнятку може значно збільшитися. А надлишок кофеїну, як і всього іншого зрештою, нікому не йде на користь. Окрім того, це зробить чай більш гірким, що спонукатиме додати побільше цукру чи молока, щоб покращити смак напою.

Заварювання чаю



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.