Кому слід відмовитися від червоного м'яса

Певно, ні для кого не стане новиною, що червоне м’ясо має не найкращу репутацію для здоров’я. Регулярне зловживання червоним м’ясом пов’язане з підвищеним ризиком розвитку високого рівня холестерину та тиску, що може привести до серцевих захворювань, а також збільшує ризик певних видів раку. Також, деякі дослідження виявили, що високе споживання червоного м’яса підвищує ризик розвитку діабету та скорочує тривалість життя.

Не тільки червоне м’ясо має потенційну небезпеку для здоров’я, а також спосіб приготування. Якщо смажити м’ясо на грилі до коричневої скоринки, то страва міститиме шкідливі канцерогени, які пов’язують з підвищеним ризиком раку.

Оскільки багато хто споживає червоне м’ясо у переробленому вигляді, то ще один ризик полягає у високому вмісті солі. М’ясні продукти, такі як ковбаса, соски, бекон, шинка, тощо можуть містити дуже багато солі, а це часто приводить до підвищеного тиску.

На деяких людей червоне м’ясо та зловживання цим продуктом може мати особливо серйозний вплив. Давайте дізнаємося, кому слід повністю відмовитись або суворо обмежити кількість червоного м’яса у раціоні.

Стейк ті-бон

Люди з високим рівнем холестерину

Якщо ви маєте високий рівень холестерину, то останнє, що ви повинні робити — додавати до свого щоденного меню соковитий стейк чи гамбургер. Червоне м’ясо аж ніяк не допоможе впоратися з проблемою, а тільки погіршить показники.

Людям з високим рівнем холестерину краще обмежити споживання червоного м’яса приблизно до 1-2 разів на місяць. Також, слід обирати найменш жирні частини м’яса — біфштекс, філе міньйон або вирізка, і готувати продукт щадливими способами: варіння, запікання, тушкування.

Картопля з яловичиною

Люди з альфа-гал синдромом

Альфа-гал синдром може бути викликаний укусом кліща та провокувати алергію на червоне м’ясо.

Альфа-гал (галактоза-α-1,3-галактоза) — це молекула цукру, яка міститься у ссавцях і не зустрічається у риб, птахів, рептилій чи людей. При наявності такого симптому споживання м’яса може викликати кропив’янку, нудоту, блювання, печію, діарею, кашель, падіння кров’яного тиску, сильний біль у шлунку та набряк губ, очей чи горла.

М'ясний рулет

Люди з хворобами серця

Людям із серцево-судинними захворюваннями слід дуже обережно ставитися до споживання червоного м’яса.

Зазвичай у людей з хворобами серця в артеріях вже є накопичений нездоровий наліт, позаяк їм слід дотримуватися дієти з низьким вмістом будь-яких нездорових жирів, зокрема насичених чи трансжирів, які можуть спричинити ще більше утворення бляшок. Накопичення нальоту приводить до значного погіршення прохідності судин, що може стати причиною важких чи навіть летальних наслідків, таких як інсульт та інфаркт.

Хліб з беконом

Люди з пізньою стадією захворювання нирок (стадії 3-5, не на діалізі)

Дієта з високим вмістом білка, коли нирки не працюють належним чином, може принести більше шкоди, ніж користі. Можливо, доведеться зменшити споживання білка до 0,6-0,8 г на 1 кг ваги залежно від стану нирок. Якщо ви маєте подібні проблеми, то слід звернутися до лікаря, щоб він допоміг скласти безпечний раціон.

Стейк рібай

Люди з одним чи кількома факторами ризику серцевих захворювань

Якщо у вас є один чи кілька факторів ризику серцево-судинних захворювань — високий тиск, високий рівень холестерину, діабет, ожиріння, ви ведете малоактивний спосіб життя чи дотримуєтеся нездорової дієти — краще не доповнювати це ще й зловживання червоним м’ясом.

Люди з цими захворюваннями чи звичками вже більш схильні до розвитку серцево-судинних захворювань, а також мають більший ризик розвитку інших хвороб. Позаяк, краще обмежити кількість червоного м’яса у раціоні, натомість обираючи корисніші джерела білків: куряча грудинка, риба, квасоля, сочевиця, тощо.

Бургер

Люди з сімейним анамнезом деяких видів раку

Було проведене дослідження, яке вказує на те, що часте споживання червоного та обробленого м’яса підвищує ризик розвитку раку товстої кишки. Позаяк, людям, які мають в родині історію раку, краще бути обережнішими, коли мова йде про споживання червоного м’яса.

Також, одне з нових досліджень показало, що червоне та оброблене м’ясо можуть спричинити генетичні пошкодження, які також можуть стати причиною раку товстої кишки.

Смажений бекон



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.