Міфи про каву ч.2

Незалежно від того, цінуєте ви каву за смак чи за енергію, які вона дарує, напій є одним із найпоширеніших у світі. Позаяк, не дивно, що кава обростає багатьма міфами. Давайте згадаємо деякі з них.

Горнятка з кавою

Якщо ви маєте діабет, то не можна пити каву

Вірите чи ні, але споживання кави навіть здатне знизити ризик розвитку діабету.

Дієтологи запевняють, що ризик розвитку діабету знижується на 7% з кожним 1 горнятком кави на добу. Людям з підвищеним ризиком розвитку діабету навпаки слід подумати про те, щоб додати чорну каву до свого раціону. Напій без кофеїну має аналогічний ефект.

Єдине, слід бути обережними, замовляючи горнятко кави з цукром, сиропами, молоком чи вершками, оскільки це значно зменшує, якщо не зводить нанівець, усю користь. Краще споживати напій без додатків або використовувати невелику кількість молока низької жирності чи рослинного.

Приготування еспресо

Розчинна кава не має користі для здоров’я

Багато хто вважає, що розчинна кава через спосіб обробки втрачає природні корисні сполуки, що містяться у напої, втім це не зовсім так. Кава містить багато антиоксидантів, і хоча розчинна кава може містити їх не так багато, як заварна, вони все рівно присутні.

Горнятко кави

Кава викликає зневоднення

Так, кава має сечогінну дію. Однак, оскільки це напій, цей вплив дещо компенсується рідиною, яка присутня у ньому. У дослідженні, опублікованому в PLOS One, вчені вивчали кров і сечу людей, які пили каву або еквівалентну кількість води протягом 3 днів, і не виявили суттєвої різниці у рівнях гідратації. Хоч це і не значить, що потрібно заміняти воду кавою, особливо зважаючи на те, що напій містить кофеїн.

Приготування кави

Не можна пити каву перед фізичними навантаженнями

Кава покращує продуктивність. Отримуючи певну кількість кофеїну до чи під час тренування, можна збільшити як фізичну, так і розумову працездатність. Спортсмени також можуть відмітити зменшення болю та втоми під час тренувань, покращення реакції на навантаження, показників витривалості і здатності концентруватися.

Звісно, перед тим, як пити каву перед тренуванням, краще проконсультуватися зі своїм тренером. Бажано споживати не більше 2-6 мг кофеїну на 1 кг ваги за 1 годину до активності. Так можна досягти максимально позитивного впливу без негативних побічних ефектів.

Зерна кави

Солодкі кавові напої — це порожні калорії

Звісно, щоденний 300-калорійний лате є не найкращим рішенням, якщо ви прагнете схуднути чи оздоровитися, але це не означає, що абсолютно всі кавові напої є забороненими.

Сама по собі кава є низькокалорійною, вона містить близько 1 калорії на горнятко напою без додатків. Основна проблема не в каві, а в тому, що в неї додати. І навіть кава з молоком та цукром є допустимим варіантом, якщо не зловживати таким напоєм і не забувати враховувати його калорійність в енергетичній цінності раціону.

Наливання кави у горнятко

Сповільнення росту

Усі подібні дослідження проводилися на літніх людях, що мали ознаки остеопорозу, і вони не споживали достатню кількість кальцію. Є свідчення про те, що кава може дещо знижувати засвоєння кальцію, але 1-2 ст.л. молока або достатнє споживання мінералу з інших продуктів може легко це компенсувати. Набагато важливіше уникати зайвого цукру у сиропів у напої.

Люди п'ють каву

Кава не є здоровою

Кава насичена потужними поживними речовинами.

Напій містить антиоксиданти, калій, ніацин і магній. Кава є одним з основних джерел антиоксидантів у не дуже збаласованому раціоні багатьох людей. Споживання кави асоціюється зі зниженням ризику розвитку деяких видів раку, діабету 2 типу та метаболічних захворювань, захворювань печінки та зниженням ризику розвитку хвороби Паркінсона, депресії та хвороби Альцгеймера.

Кава з собою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.