Міфи про харчування

Сьогодні в інтернеті, глянцевих виданнях та численних книгах можна знайти величезну кількість інформації про те, як харчуватися правильно, схуднути та швидко привести себе в ідеальну форму. Деякі з теорій підтримують і багато дієтологів, втім, не всі вони є правдивими і такими однозначними. Давайте дізнаємося, які поширені думки про здорове харчування слід поставити під сумнів.

Порція пасти

Люди завжди мріяли жити довго і щасливо, а тому шукали чудодійний засіб, еліксир молодості або, навпаки, винуватця всіх бід. Однак, наше здоров’я залежить не від окремих складових, а від комплексу причин, які діють одночасно та поєднуються одна з одним  у досить різноманітних варіантах. Ось основні з них:

  • Стан нервової системи і те, що більше всього впливає на її здоров’я.

  • Якісний та повноцінний сон.

  • Правильна рухова активність та дихання.

  • Водно-сольовий баланс.

  • Вплив факторів навколишнього середовища.

  • Спадкові особливості організму.

  • Харчування.

Вчені та спеціалісти досі сперечаються про ступінь важливості окремих факторів, але всі розуміють, що здоров’я, настрій та тривалість життя людини - це завжди сукупність різноманітних впливів. Ось чому існує багато міфів про харчування та настільки ж багато спростувань. За умови присутності одного й того ж продукту в раціоні, інші аспекти життя у різних людей можуть сильно відрізнятися, позаяк результат буде зовсім протилежним. Попри це, люди схильні вірити у багато міфів про їжу та харчування, тому що хочеться все спростити. До вашої уваги найбільш поширені з них.

Приготування їжі

Насичені жири є шкідливими

Попит на знежирені продукти не спадає і сьогодні. Що тваринні жири зло, нас запевняють з усіх боків, причому часто цю думку висловлюють і професійні дієтологи. Сьогодні всі хочуть бути більш стрункими та захистити свої судини від атеросклерозу, а тому маніакально виключають жири зі свого раціону. Однак, попри всі зусилля і, здавалось би, правильне харчування, люди набирають зайву вагу та починають хворіти. Річ у тім, що жири, в тому числі тваринні, присутні у раціоні людини вже протягом тисяч років. Якщо б вони були настільки шкідливими, то людині не вдалося б дожити до сьогодні. Думайте самі: жири тваринного походження є і в раціоні довгожителів, відомих науці. Їх користь полягає у позитивному впливі на гормональний фон чоловіків та жінок, за їх допомогою засвоюються необхідні організму жиророзчинні вітаміни та мінерали (наприклад, кальцій з молочних продуктів допомагають засвоювати саме жири). Окрім того, насичені жири - акумульоване джерело енергії для організму, який може використовуватися в екстрених випадках та захистити в умовах стресу.

Єдина проблема сучасних людей полягає в тому, що насичених жирів у нашому харчуванні стало занадто багато. Більше того, з’явилися створені в результаті технологічної обробки олій та однозначно шкідливі для організму трансжири, за допомогою яких значно збільшується термін придатності продуктів, а при їх термічній обробці вони набувають ще більш виражені канцерогенні властивості. Ось чому потрібно обмежити споживання випічки з маргарином, фастфуду та смаженої на рослинній олії їжі.

Сендвіч з картоплею фрі, квасоля та інші страви

У яйцях багато холестерину, який є шкідливим для судин

Історія зі шкідливим холестерином розпочалася ще в середині 18 століття, коли була виділена щільна біла речовина з жовчних каменів. Її назвали жировоском, оскільки вона не розчинялася у воді, а пізніше перейменували у холестерин. На початку 19 століття цю речовину виявили у відкладеннях на стінках судин - так люди дізналися про холестеринові бляшки. Тоді цю речовину почали вивчати більш детально і виявили не лише погані її властивості, а й хороші. Наприклад, холестерин може латати дірки на внутрішній стінці судини та приймає участь як джерело енергії у рості клітин та при сильній раптовій фізичній активності (наприклад, коли потрібно швидко бігти вгору).

Однак, проблема сучасних людей у тому, що вони перестали бігати вгору, і в дорослих вже не ростуть клітини. Натомість внутрішні стінки судин щодня пошкоджуються через велику кількість вільних радикалів, які утворюються через куріння, канцерогенні речовини у побутовій хімії та продуктах харчування, а також через дефіцит вітамінів, ензимів та антиоксидантів.Також, у нашому раціоні часто присутня занадто велика кількість холестериновмісних продуктів, а наш організм не навчився його оперативно виводити. Цим зумовлена проблема атеросклерозу та серцево-судинних захворювань. 

А ось яйця людина їла здавна. Вони - чудове джерело легкозасвоюваного білка, жиророзчинних вітамінів, особливо дефіцитних D, E, A, важливих лужних мікроелементів (калій, магній), кальцію, заліза, цинку та міді. Окрім того, яйця містять фосфоліпіди, що допомагають розчиняти та виводити так званий поганий холестерин.  Позаяк, їсти їх можна і навіть потрібно, але, звісно, у помірній кількості.

Яєшня і тост

Щоб схуднути, потрібно їсти менше калорій

Цю теорію останнім часом ми чуємо найчастіше, однак і вона не зовсім відповідає дійсності. У нашого організму є життєва необхідність в енергії навіть у стані спокою.

Ми витрачаємо енергію і під час сну - для роботи серця, легень та інших внутрішніх органів, для травлення та засвоєння їжі, для збереження м’язів і поділу клітин. Енергії цієї потрібно немало - близько 1500 ккал для жіночого організму та 1800-2000 ккал для чоловічого. А якщо організм не отримує достатню кількість енергії з харчування, він починає її економити та сповільнювати швидкість процесів обміну. У такому випадку починає спалюватися м’язова тканина, страждають внутрішні органи, знижується працездатність і настрій. Позаяк, харчування повинне бути збалансованим та достатнім за кількістю калорій, а створювати дефіцит калорій слід шляхом збільшення рухової активності. Забудьте про дієти з нормою у 700-800 ккал на добу та одразу поставте під сумнів кваліфікацію спеціаліста, якщо він вам радить подібний раціон.

Низькокалорійний салат

Низьковуглеводні дієти є небезпечними

Насправді низьковуглеводні дієти - один з найпростіших, ситних та, разом з тим, ефективних способів схуднення. Багато хто досі вірить, що для того, щоб позбутися зайвої ваги, потрібно максимально скоротити кількість жирів у раціоні, але подібні системи харчування не дозволять досягнути потрібного результату без шкоди для здоров’я і гарного самопочуття. Більше того, важлива перевага низьковуглеводних дієт - вони прискорюють метаболізм, щоб організм швидше спалював зайві калорії.

Боул з авокадо та овочами

Щоб схуднути, потрібно дотримуватись принципів дробного харчування

Їсти маленькими порціями протягом дня - можливо, такий варіант і підходить комусь, але точно не є ідеальним для всіх людей. Режим харчування - річ індивідуальна, і залежить від особливостей організму та розпорядку кожної людини. У питанні схуднення важливо не те, скільки разів на добу ви їсте - 3 чи 6, а те, що саме входить до вашого раціону і в яких кількостях.

Приготування салату



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.