Чому не слід відмовлятися від яєць

Коли вам потрібен додатковий білок, але не хочеться їсти м’яса, про що ви згадаєте? Протеїновий батончик, горіхова паста, можливо, смузі? Так, це досить непоганий спосіб забезпечити організм протеїнами, але є ще один простий та корисний варіант — яйця. Наприклад, 1 велике яйце містить близько 5 г білка. А якщо ви з’їсте на обід яєшню чи скрембл з 2 яєць, це цілих 10 г протеїну за один раз.

Окрім збільшення споживання білка, яйця мають і багато інших корисних властивостей для організму, оскільки продукт багатий на різноманітні поживні речовини. Давайте дізнаємося більше.

Скрембл

Користь для мозку

Яйця — джерело багатьох поживних речовин. Серед них — білок, вітамін B12, залізо. тощо. Однією з найбільших переваг є вміст у продукті холіну. Цей нутрієнт є необхідним для розвитку мозку, а також сприяє пам’яті та пізнанню.

Фрітата

Нарощення м’язів

Яйця — повноцінний білок, тобто продукт містить усі амінокислоти, необхідні організму для побудови та відновлення тканин. Також, з’ївши яєшню можна отримати жиророзчинні вітаміни, вітаміни групи B, мінерали та антиоксиданти.

Згідно із дослідженням, протеїн живить м’язи, які ми так прагнемо наростити під час тренувань, що, в свою чергу, прискорює метаболізм і допомагає схудненню. Амінокислоти у яйцях допомагають забезпечити тіло білком, необхідним для побудови м’язів.

Печені яйця в авокадо

Багато мікроелементів

Оскільки яйця є чудовим джерелом білка, регулярне їх додавання до раціону сприяє здоров’ю м’язів, міцності шкіри та нігтів, а також допомагає злагодженій роботі імунної системи. Також, продукт містить багато потрібних мікроелементів, зокрема вітаміни групи B, холін, вітамін D, вітамін A та багато інших. Це робить яйця дуже поживною частиною дієти, яка сприяє енергії, нервовій функції, міцності кісток і навіть здоров’ю та функціонуванню клітин.

Фаршировані яйця

Користь для вагітних

Яйця є гарним джерелом вітамінів групи B і заліза. Холін є важливою поживною речовиною для пам’яті, настрою і роботи м’язів. Під час вагітності холін сприяє правильному розвитку головного і спинного мозку дитини. А залізо є необхідним для транспортування кисню по всьому тілу. 

Жінки часто зустрічаються з дефіцитом заліза через природну крововтрату. А низький рівень заліза приводить до втоми, слабкості, головного болю та інших неприємних симптомів. Вітаміни групи B відіграють важливу роль в імунній системі, здоров’ї мозку, черця, тощо.

Більшість поживних речовин міститься у жовтках, але близько 60% протеїну міститься у білках яєць. Білки мають низький вміст калорій і насичених жирів і є чудовим джерелом дієтичного протеїну. Яйця є дуже поживними і рекомендують для більшості дієт.

Яйця

Зміцнення кісток

Яйця містять вітаміни групи B і вітамін D: ціле яйце містить близько 6% добової рекомендованої норми вітаміну D, який непросто знайти у продуктах харчування. Вітамін D, у свою чергу, сприяє засвоєнню кальцію, тим самим підтримуючи здоров'я кісток та імунітет.

Яйця на тостах

Розвиток дитини

Як ми вже знаємо, яєчний жовток багатий на сполуку під назвою холін. Вона підтримує розвиток і здоров’я мозку, рух м’язів, настрій та пам’ять. Це особливо важливо для дітей, оскільки холін допомагає немовлятам і дітям в процесі навчання.

 

Яєчні мафіни

Зменшення запалення

У білках яєць міститься селен — він має антиоксидантні властивості, що можуть допомогти при запаленні в організмі, зміцнити імунну систему та запобігти психічним розладам.

Приготування яєць

Гострота зору

Також, яйця є корисними для здоров’я очей. Усе тому, що продукт багатий на лютеїн та зеаксантин, які допомагають запобігти катаракті і дегенерації жовтої плями.

Яйця пашот

Рівень холестерину

Всупереч поширеній думці, яйця мають позитивний вплив на рівень холестерину.

Білок і холін у складі продуктів допомагають підвищити рівень так званого хорошого холестерину, вони є ситними та здоровими, чим сприяють схудненню.

Дослідження показали, що яйця містять як хороший, так і поганий холестерин. Однак, споживання яєць у помірних кількостях допомагає підвищити рівень хорошого холестерину, водночас не маючи впливу на поганий. А ось якщо вже зловживати цим продуктом, то можна підвищити ризик розвитку серцевих захворювань.

Печені яйця



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.