Корисні властивості буряка

У більшості людей буряк - не найчастіший продукт у раціоні. А дарма. Сьогодні, на фоні популярності різноманітних екзотичних суперфудів, не слід забувати про традиційні для нашої місцевості овочі та коренеплоди.

Важливо розуміти, що у питаннях користі для здоров’я буряк здатний перемогти багато дорогих продуктів та модних біодобавок. Не дарма давні перси та ассирійці вважали буряк лікувальною рослиною. Його цілющі властивості цінували і Гіппократ, і Цицерон, і Авіценна. Що ми знаємо про коренеплід сьогодні, і що говорить про нього сучасна наука?

Запечений буряк

Буряк корисний для травлення

Давні римляни використовували буряк для лікування проблем, пов’язаних з травленням. І правильно робили. Коренеплід містить велику кількість клітковини (близько 3,81 г у склянці продукту), яка, як відомо, позитивно впливає на процес травлення і здоров’я травного тракту. Згідно з дослідженнями Міністерства сільського господарства США (USDA), у 180 г коренеплоду міститься до 8,81% від добової норми клітковини для людини.

Суп з буряка

Буряк багатий на беталаїн

Беталаїн - яскраво-червоний пігмент, який дарує буряку його насичений червоно-фіолетовий колір. Він відомий своєю здатністю до сповільнення канцерогенезу, тобто розвитку злоякісних мутацій у клітинах організму. Згідно з дослідженнями, проведеними департаментом мікробіології та імунології в Університеті Монтани (США) у 2019 році, ця речовина знімає запалення і знижує рівень оксилювального стресу.

Робити висновки про те, що регулярне споживання буряка здатне виключити ризик розвитку ракових захворювань, було би занадто поспішно. І все ж забувати про коренеплід не варто, адже навіть невеликі кроки до профілактики захворювань ніколи не будуть зайвими.

Буряк

Буряк підвищує витривалість при заняттях спортом

Численні клінічні дослідження показали, що споживання соку буряка допомагає насичити м’язи киснем та покращити витривалість. У 2019 році вчені з університету Ольборга в Данії виявили, що велосипедисти, які пили буряковий сік перед початком випробування, показували більш високу продуктивність під час експерименту та покращували власні показники.

Такий ефект забезпечують наявні у буряку дієтичні нітрати, які при контакті зі слиною трансформуються в окис азоту. Саме він насичує м’язи людини киснем. До уваги прихильників активних тренувань, які прагнуть побити нові рекорди: дія соку буряка настає в середньому через 30-40 хвилин після споживання. Але якщо буряк їсти регулярно, ефект буде накопичувальним, що може підвищити витривалість загалом.

Сік буряка

Буряк допомагає при анемії

Згідно з даними ВООЗ на анемію страждає близько ⅓ населення планети, частіше жінки. Нерідко анемія проходить у досить легкій формі, при якій не призначаються спеціальні залізовмісні добавки. Однак навіть легка форма цього стану може проявлятися досить неприємними симптомами: погіршенням якості або випадінням волосся, ламкістю нігтів, м’язовою слабкістю.

Буряк багатий на залізо - основний компонент, що входить до складу червоних кров’яних тілець, без якого еритроцити не можуть переносити кисень по тілу. Позаяк, додавання коренеплоду до раціону буде корисним як для профілактики анемії, так і для боротьби з її першими проявами.

Скибочки буряка

Буряк є чудовим антиоксидантом

Сік буряка містить велику кількість вітаміну A, бета-каротину, ферулової кислоти та флавоноїдів. Ці компоненти є потужними антиоксидантами: вони захищають наш організм від впливу вільних радикалів і допомагають печінці виводити токсини. Окрім того, антиоксиданти, наявні у коренеплоді, мають позитивний вплив на обмін речовин, пом’якшують вплив УФ-променів та знижують запалення.

Фалафель з буряка

Буряк - доступний корисний продукт

Сезон збирання коренеплоду починається у червні та закінчується ближче до кінця жовтня. Та це не значить, що буряк, який ми бачимо на прилавках магазинів протягом цілого року, позбавлений корисних властивостей. Однією з причин, чому коренеплід цінують так сильно, є його невибагливість у зберіганні.

Якщо дотримуватись простих умов - висока вологість і температура не вище 3 градусів Цельсія - врожай можна зберігати протягом року. А якщо загорнути коренеплоди у папір або харчову плівку та покласти у відділ холодильника для овочів, то в такому вигляді буряк може зберігатися протягом місяця.

Але знаючи про користь буряка для здоров’я, навряд ви станете відкладати страви з буряка на потім. На щастя, рецептів, у яких цей коренеплід є головним інгредієнтом, є дуже багато і на різний смак: починаючи від улюбленого борщу і закінчуючи різноманітними салатами.

Хумус з буряка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.