Найкорисніші фрукти та ягоди

Постачальники і прихильники заморських фруктів та ягід, на кшталт гуави та асаї, наполягають на їх суперкористі. Однак результати досліджень потішать прихильників яблук та винограду: більше всього вітамінів міститься саме у звичних з дитинства - нехай і не завжди локальних - плодах. Давайте дізнаємося, які плоди є найкориснішими для здоров’я та краси.

Ягоди

Якщо заглибитись в деталі, то виявиться, що ми часто зараховуємо до фруктів та ягід те, що насправді до цієї категорії не належить. Не вдаючись до ботанічних подробиць, гастрономія ділить так звані свіжі плоди на 6 категорій:

  • До субтропічних належать всі цитрусові (апельсин, грейпфрут, мандарин, лимон), а також хурма, інжир, гранат. Вони багаті на вітамін С, калій та фолієву кислоту. Вітамін С не лише відіграє роль захисника від застуди, а й синтезує колаген. Калій підтримує нормальний тиск крові, а фолієва кислота сприяє здоров’ю клітин.

  • Тропічні фрукти (папайя, ківі, ананас, банан, манго) - джерела тих же вітамінів та мікроелементів, що й попередня група. До них додається марганець, корисний для кісток, щитовидної залози, нервової системи та підтримання нормального рівня цукру у крові.

  • Кісточкові плоди (вишня, черешня, абрикос, персик, слива) забезпечують організм бета-каротином, калієм та вітаміном С.

  • Насіннєві фрукти (яблуко, груша, айва, горобина) містять вітамін С і калій, а також клітковину.

  • Категорія дині (кавун та диня) корисна завдяки наявності вітамінів A, C, та PP, заліза та натрію. Окрім того, диня та кавун покращують травлення.

  • До окремої категорії відносяться ягоди (чорниця, полуниця, ожина, малина, журавлина, виноград). Вони єдині зі своїх колег буквально нашпиговані антиоксидантами.

Корисні властивості фруктів не обмежуються ударними дозами вітамінів, мінералів та харчових волокон. Давайте дізнаємося, які найкорисніші фрукти, ягоди та плоди можна легко знайти на полицях магазинів, і які з них найважливіші для здоров’я організму загалом та для краси зокрема.

 

Фрукти на шпажках

Чорниця

Поживна цінність - 24 ккал у 100 г.

Для здоров’я

Чорниця займає перше місце за антиоксидантною активністю серед десятків інших ягід та фруктів (і овочів, до речі, теж). Її без перебільшення можна назвати найкориснішою ягодою у світі. Зокрема, антоціаніни, які надають чорниці гарного синьо-фіолетового кольору, покращують пам’ять та підвищують здатність до навчання. Ягода допомагає знизити ризик розвитку вікових захворювань - таких, як хвороби Паркінсона та Альцгеймера. А ось здатність чорниці покращувати зір - міф. Проте знизити ризик появи катаракти та глаукоми можуть наявні в ягоді глікозиди. А вегетаріанцям слід взяти до уваги, що у чорниці багато заліза.

Для краси

Чорничні антиоксиданти - бажані компоненти антивікових кремів для лиця.

Чорниця

Яблука

Поживна цінність - 52 ккал у 100 г.

Для здоров’я

Яблуко - найкорисніший фрукт - також містить антиоксиданти, флавоноїди, які можуть допомогти знизити ризик розвитку діабету та астми. 1 яблуко кожного дня протягом року може замінити візит до кардіолога: фрукт знижує рівень так званого поганого холестерину та збільшує рівень хорошого. Серцево-судинна і травна систему будуть вдячні поліфенолам і пектину.

Для краси

Наявні у яблуках фруктові кислоти - активні інгредієнти більшості пілінгів.

Яблука

Грейпфрут

Поживна цінність - 35 ккал у 100 г.

Для здоров’я

Наявний у грейпфруті антиоксидант під назвою нарінгенін мінімізує ризик розвитку діабету 2 типу. Рослинні нутрієнти є корисними для кишківника, пектин знижує рівень холестерину, а лікопін та флавоноїди можуть захистити від раку. На жаль, наперекір поширеній думці, грейпфрут не спалює жир і калорії, а ось прискорити травлення та вивести шлаки-токсини цілком здатний.

Для краси

Ефірна олія цього фрукту знімає втому і бадьорить. Косметичні засоби з екстрактом грейпфруту вдало боряться з целюлітом та набряками, висвітлюють пігментацію та відлущують мертві клітини.

Грейпфрут

Виноград

Поживна цінність - 67 ккал у 100 г.

Для здоров’я

Більше всього поліфенолів міститься у винограді. Головний з них - ресвератрол - знижує рівень артеріального тиску та ризик утворення тромбів. Ресвератрол може також допомогти зупинити поширення багатьох видів раку, у тому числі, раку молочної залози. Ягоди боряться з будь-якими запаленнями. У темних сортах корисних речовин більше, ніж у білих.

Для краси

Олія виноградної кісточки зберігає запаси гіалуронової кислоти та ефективно бореться з винуватцями старіння - вільними радикалами.

Виноград

Журавлина

Поживна цінність - 46 ккал у 100 г.

Для здоров’я

Антибактеріальні властивості цих червоних лісових ягід допомагають у профілактиці та лікування інфекцій та вірусів, не дарма лікарі рекомендують пити журавлиновий морс перед початком і під час епідемій ГРЗ та грипу. А ще несолодкий сік замінить ополіскувач для порожнини роту: антиоксиданти з довгою назвою проантоціанідини вбивають бактерії, які викликають неприємний запах та карієс.

Для краси

Журавлина значно покращує стан проблемної, жирної та комбінованої шкіри.

Журавлина

Цікаві факти про фрукти

  • Жінкам необхідно з’їдати 3 фруктово-ягідні порції на добу.

  • Законодавство Євросоюзу прирівнює до фруктів моркву, помідори, огірки, імбир, батат. Це дозволяє виробляти та експортувати варення і джеми, які, згідно з правилами Євросоюзу, можуть бути тільки фруктовими або ягідними.

  • Заморожені фрукти корисні не менше (якщо не більше) за свіжі аналоги. Плоди починають втрачати поживні речовини, як тільки їх зірвали. А іноді час від грядки до тарілки може розтягнутися на тижні. Заморожування фруктів та ягід одразу після збирання допомагає зберегти більшу частину поживної цінності.

Жінка нарізає ягоди



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

капуста