Вітаміни для хорошого самопочуття взимку

Довше, ніж зазвичай не можете піднятися з ліжка після повноцінного 8-годинного сну? Постійно відчуваєте втому і взагалі не розумієте, як інші змушують себе заглядати у спортзал - і не для того, щоб заморозити абонемент на найближчі пару тижнів? Уже давно на пальцях перелічили всіх друзів, які з впертістю олімпійців продовжують свої щоденні пробіжки по засніженим стадіонам та вулицям міста? Не турбуйтеся: ще рано ставити хрест на своїй мрії стати зіркою триатлону. Або хоча б просто перестати спізнюватися на роботу через те, що не можете вчасно прокинутись. Вся справа в тому, що взимку наш організм потребує додаткової дози вітамінів, причому не всіх підряд, а саме тих, які відповідають за підтримку імунітету, допомагають простіше переносити холод і відсутність повноцінного світлового дня. Для того, щоб максимально ефективно пережити зиму, давайте дізнаємося більше про вітаміни, які повернуть бадьорість і підвищать продуктивність.

Сніданок з яєць та овочів

Вітамін А

Якщо вам здається, що за останні декілька тижнів стан вашої шкіри погіршився і ви стали виглядати на декілька років старше, не варто одразу бити на сполох і записуватись до косметолога, щоб нарешті спробувати на собі всі чудеса омолоджувальних ін’єкцій. Швидше за все, вашій шкірі просто бракує вітаміну А, який відповідає за попередження випаровування вологи з організму. Окрім того, цей вітамін відповідає за стан волосся та нігтів. Позаяк, якщо ви постійно відчуваєте сухість шкіри, а руки стали частіше лущитись, та й волосся не виглядає таким блискучим, як зазвичай, не поспішайте міняти свій щоденний догляд, і просто додайте до раціону продукти з високим вмістом цього вітаміну.

Продукти, що містять вітамін А

Хурма, морква, гарбуз, щавель, яєчний жовток, салати з оливковою або соняшниковою олією.

Морква

Вітамін В6

Відчуваєте, що ваш звичний матуючий засіб перестав справлятися і вже посеред дня обличчя починає блищати так, ніби ви щойно використали улюблену маску на основі олій? Та ще й ненависні запалення проходять вдвічі довше? Усе це є ознаками того, що вам слід поповнити запаси вітаміну В6. Він відповідає за регулювання виділення підшкірного жиру, а також допомагає організму засвоювати жири та білки. Також сигналами того, що вам не вистачає саме цього вітаміну є безсоння, головні болі та підвищена втомлюваність. Вітамін В6 допомагає впоратись з нервовим напруженням: адже саме він відповідає за виділення серотоніну - так званого гормону щастя.

Продукти, що містять вітамін В6

Баранина, свинина, яловичина, висівки, дріжджі, соя, квасоля, капуста, горіхи, рис, молоко, картопля, банани, морква.

Стейк

Вітамін С

Мабуть, цей вітамін не потребує представлення. Але не всі знають, що взимку його потрібно споживати у декілька разів більше. Насамперед тому, що він допомагає зміцнити імунітет, швидше впоратись із застудою, та й взагалі вести більш активний спосіб життя. Окрім того, вітамін С допомагає виводити токсини з організму - так-так, саме тому після бурхливої ночі з довжелезним списком продегустованих настоянок і коктейлів наступного дня слід пити якомога більше води та чаю з лимоном.

Продукти, що містять вітамін С

Цитрусові, диня, броколі, брюссельська капуста, цвітна і качанна капуста, чорна смородина, болгарський перець, полуниця, помідори, яблука, абрикоси, персики, хурма, обліпиха, шипшина.

Цитрусові фрукти та сік

Вітамін Н

Як би нас не рятували різноманітні тональні основи, бронзатори та хайлайтери, але гарний колір обличчя - це те про що мріє кожна людина. Особливо взимку, коли немає надії на легку засмагу, яка здатна приховати цю проблему. І якщо ви не зовсім схожі на білосніжку з рожевими щічками, слід звернути увагу на вітамін Н. До речі, він сприяє покращенню стану не лише шкіри, а й волосся.

Продукти, що містять вітамін Н

Горіхи, молоко, яєчний жовток, печінка, цвітна капуста, дріжджі, банани.

Горіхи

Вітамін Е

Час забити на сполох, коли на вирішення найпростішого робочого завдання йде вдвічі більше часу, ніж зазвичай. Так, нестача вітаміну Е справді помітно впливає на роботу мозку, тому не слід звинувачувати у сповільненій реакції виключно відсутність повноцінного сну і те, що через погану погоду ви не проводите достатню кількість часу на вулиці. Вітамін Е покращує кровообіг і, як наслідок, допомагає мозку швидше справлятися з поставленими завданнями. Окрім того, він є дуже потужним антиоксидантом і підвищує захисну реакцію організму.

Продукти, що містять вітамін Е

Мигдаль, арахіс, соняшникове насіння, оливкова олія, горіхи, банани.

Оливкова олія

Вітамін В5

Постійно відчуваєте сухість шкіри і ніякі зволожувальні засоби не можуть позбавити від враження, що знаходитесь посеред пустелі? Якщо навіть хвалені 2 л води на добу не допомагають позбутися від цього відчуття, то вам точно не вистачає вітаміну В5, який відповідає за регулювання водного балансу в організму.

Продукти, що містять вітамін В5

Висівки, яйця, горіхи, дріжджі, картопля, фундук, ікра.

Висівки і продукти з них

Фолієва кислота

Постійне відчуття втоми, блідий колір обличчя, мішки під очима, апатія і єдине бажання не відходити від ліжка далі, ніж на 5 метрів - є ознаками того, що організму бракує заліза. У зв’язку з цим слід звернути увагу на фолієву кислоту, яка допомагає краще його засвоїти.

Продукти, що містять фолієву кислоту

Гречка, яблука, яловичина, картопля зі шкіркою, устриці, фініки, гарбуз.

Гречка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.