Чому не слід зловживати фастфудом

Більшість людей усвідомлює, що фастфуд, окрім того, що він швидкий і доступний, не має особливих переваг. Можна однозначно сказати, що у випадку їжі швидкого приготування негативи переважають позитиви.

Фастфуд почався як спосіб отримати зручність, і набув особливої популярності у 50-60-х роках, коли все більше людей їздили за кермом. З тих пір він став однією з основних причин ожиріння та захворювань серця в Америці, а небезпечно високий рівень доданого цукру та насичених жирів у такій їжі спонукає людей хотіти ще і ще.

Хоч про нездорові якості фастфуду відомо вже багато, є кілька менш помітних ефектів, які часто забуваються, але не зникають від цього. Давайте дізнаємося більше.

Бургер

Рівень інсуліну

Згідно зі звітом The American Journal of Lifestyle Medicine, страви швидкого харчування всмоктуються у кров набагато швидше, ніж інша їжа. Коли людина їсть ультраперероблені продукти, то миттєво отримує надзвичайну кількість глюкози у кров, в результаті цього виникає те, що називається “швидкою реакцією на інсулін”.

Якщо порівнювати з, наприклад, бобовими із високим вмістом клітковини, то під час споживання останніх глюкоза повільно потрапляє у кров протягом кількох годин і не потребує багато інсуліну одночасно.

У цьому звіті також згадується, що продукти з великою кількістю обробленого білого борошна, наприклад, білий хліб, тістечка та оброблена випічка, містять так звані кінцеві продукти глікозилювання. Відомо, що їх накопичення у крові, особливо у поєднанні з швидкою реакцією на інсулін, приводить до діабету та інших хронічних захворювань.

Фастфуд

Погіршення стану шкіри

Фастфуд також може мати негативний вплив на шкіру. Відповідно до звіту Cosmetics and Investigational Dermatology, дієта, що містить багато страв швидкого харчування, оброблених продуктів та високий рівень доданого цукру, пов’язана зі збільшенням кількості прищів. Однією з основних причин висипань на шкірі є підвищення активності інсуліну, яке відбувається, коли люди їдять шкідливу їжу.

У цьому звіті зазначається, що є країни, мешканці яких менш схильні до прищів, наприклад, Ісландія, Папуа-Нова Гвінея, Бразилія, і їх об’єднує те, що велика частина населення дотримується палеолітичної дієти.

Звісно, слід брати до уваги інші фактори, коли мова йде про стан шкіри, наприклад, спосіб життя і генетику. Втім, харчування відіграє не останню роль.

Фастфуд приводить не лише до появи прищів, а й до загального погіршення якості шкіри. Наприклад, було виявлено, що діти та підлітки, які їли фастфуд 3 рази на тиждень чи частіше, мали підвищений ризик важкої екземи.

Картопля фрі

Підвищений ризик хронічних захворювань

На жаль, яким би смачним не був фастфуд, було доведено, що він збільшує ризик хронічних захворювань, якщо їсти його регулярно.

Згідно з оглядом Health Promotion Perspectives, перелік потенційних побічних ефектів, пов’язаних із захворюваннями, які провокує зловживання їжею швидкого приготування, є досить великим. До нього належать такі проблеми, як збільшення вісцерального жиру, хронічне запалення, підвищення рівня холестерину та збільшений ризик серцево-судинних захворювань і діабету.

Фастфуд

Погіршення психічного здоров’я

Регулярне споживання фастфуду може вплинути і на психічне здоров’я. Дослідження, опубліковане в The International Journal of Environmental Research and Public Health, показало, що прозапальні дієти (зокрема фастфуд) пов’язані з більшим ризиком депресії, особливо у жінок і тих, хто підпадає під категорію ожиріння. 

Тут діє кілька факторів, одні з яких — високі рівні трансжирів та оброблених вуглеводів у їжі швидкого приготування. За даними Public Health Nutrition, трансжирні кислоти приводять до серцево-судинних захворювань, хронічного запалення та високого рівня холестерину, що є факторами, які підвищують ризик депресії.

Людт їдять бургери



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.