Чому не слід зловживати куркумою

Золоте лате чи золоте молоко не дарма користується популярністю у деяких країнах. Куркума є не лише смачною, а може похвалитися і багатьма цілющими властивостями. Відомо, що регулярне споживання цієї спеції, яка належить до тієї ж родини, що й імбир, зменшує запалення, симптоми алергії та зміцнює імунітет.

Поряд з усіма перевагами куркуми для здоров’я, є й декілька небажаних побічних ефектів. Втім, дуже часто цього можна уникнути, якщо вибирати якісну спецію і споживати її у помірних кількостях. Давайте дізнаємося більше.

Порошок куркуми

Небажані добавки

Порошок куркуми — чудове доповнення до гарячих страв, і гарний варіант для приготування пряних напоїв. На жаль, якщо не приділяти достатньо уваги якості спеції, то можна отримати деякі несподівані добавки, наприклад, свинець чи борошно — пшеничне, житнє, маніока.

Це пов’язане з поширеністю фальсифікацій, коли порошокоподібні спеції змішують з іншими додатками, а іноді й зовсім небажаними компонентами, щоб зробити процес виробництва дешевшим.

Каррі з нутом

Здуття чи інші розлади травлення

Куркума містить багато різних активних інгредієнтів, основним і найкориснішим з яких є куркумін. Куркумін можна отримувати окремо від куркуми, і здебільшого він не має шкідливого впливу.

Втім, дослідження Cancer Prevention Research показало, що куркумін викликає діарею, здуття живота та інші проблеми з травленням у невеликої частини людей. Це побічний ефект зустрічається рідко, але стає все більш можливим, якщо регулярно споживати велику кількість спеції.

Курка з рисом і куркумою

Головний біль чи нудота

Куркумін є потужним антиоксидантом, позаяк багато людей вважають доцільним приймати його у вигляді харчових добавок чи куркуми. Попри те, що він багато чим корисний для здоров'я, кілька різних досліджень виявили можливі легкі побічні ефекти.

Одне дослідження BMC Complementary Medicine and Therapies підтвердило той факт, що куркумін потенційно може привести до головного болю чи нудоти. Це так само є досить рідкісним побічним ефектом, що виникає у невеликою кількості людей або при зловживання спецією чи додатками. Позаяк, якщо ви споживаєте куркуму і відчуваєте головний біль чи нудоту, не слід нехтувати цими симптомами.

Морквяний суп зі спеціями

Зафарбовування шкіри, нігтів чи поверхонь

Жовте забарвлення куркуми настільки інтенсивне, що її використовують як природний барвник у багатьох країнах світу. Коли ви готуєте зі спецією, особливо свіжою, то можна легко забруднити руки, нігті, і навіть стільницю. На щастя, ці плями є тимчасовими і незабаром змиються.

Пиріг з імбирем та куркумою

Вплив на жовчний міхур

У великих кількостях куркума може спричинити деякі проблеми з жовчним міхуром, особливо у тих, хто вже має певні розлади. 

У одному дослідженні було виявлено, що велика кількість куркуми може викликати скорочення жовчного міхура, що може привести до закупорювання та неправильної роботи. Втім, цього легко уникнути, якщо не зловживати спецією.

Золоте лате



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.