Чому не слід зловживати сіллю

Незалежно від того, чи додаємо ми трохи солі до салату, чи приправляємо соус для пасти, додавання солі до їжі — обов’язковий крок у приготуванні страв для більшості людей. Хоча дієтичні рекомендації радять дорослим споживати не більше 2 300 мг солі на день, багато хто отримує набагато більше з щоденними стравами та закусками.

Згідно із дослідженням, опублікованим в JAMA, середньостатистична доросла людина споживає близько 3 608 мг натрію на день, в той час як постійне перевищення рекомендованих лімітів може мати серйозні наслідки. Давайте дізнаємося більше про те, чим загрожує зловживання сіллю.

Сільниця

Проблеми з нирками

Якщо ви хочете зберегти здоров’я нирок якомога довше, ніколи не рано почати контролювати кількість солі у раціоні. Як свідчать результати дослідження, проведеного в Японії, надмірне цієї приправи в їжу пов’язане з підвищеним ризиком розвитку порушення функції нирок на 29% серед 12 126 тисяч дорослих добровольців.

Більше того, обсерваційне дослідження 2018 року виявило, що серед осіб з гіпертонією зловживання сіллю значно підвищує ризик розвитку хронічної хвороби нирок.

Прецль з сіллю

Постійний головний біль

Можливо, причина головного болю і спосіб з ним впоратися є не такими, як здається: почніть зі зменшення кількості солі у раціоні.

Дослідження, опубліковане з BMJ Open, показало, що серед групи 390 осіб ті, хто зловживав сіллю, найчастіше страждали на головний більш, тоді як ті, хто дотримувався правильної дієти, значно знизили ризик цього нездужання.

Різні види солі

Зайва вага

Якщо ви прагнете позбутися кількох зайвих кілограмів, гарним початком буде зменшення споживання солі.

Надлишок солі у раціоні загрожує зайвою вагою, і кожні 1 000 зайвих мг приправи на добу відповідають збільшенню ваги на 2,7 кг.

Соління страви

Здуття

Останнім часом пояс улюблених джинсів почав тиснути? Можливо, причина у кількості солі у раціоні.

Сіль притягує воду. Якщо у травному тракті багато солі, то туди буде прямувати і вода, щоб її нейтралізувати, тим самим викликаючи здуття. 

Баночка солі

Високий тиск

Для того, щоб тримати артеріальний тиск у нормі не останнє значення має помірне споживання солі.

Як ми вже знаємо, надлишок солі приводить до накопичення води. Це спричиняє підвищення тиску, що при постійному повторенні загрожує пошкодженням артерій. Зловживання сіллю може привести до гіпертонії, серцевих захворювань і навіть серцевої недостатності у довготривалій перспективі.

Картопля фрі з сіллю та кетчупом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.