Чому слід відмовитись від доданого цукру

Якщо ви прихильник солодощів, якому завжди мало цукерок, печива і тістечок, ви такі не одні. Більшість людей перевищує рекомендовану добову норму доданого цукру. Основними продуктами, якими зловживають, є солодкі газовані напої, а також солодкі закуски та десерти. Втім, регулярне споживання надмірної кількості цукру загрожує негативним впливом на здоров’я, у той час як відмова від доданого цукру чи обмеження його кількості, навпаки, може мати кілька позитивних наслідків.

Давайте дізнаємося або нагадаємо собі, що саме надмірна кількість доданого цукру може зробити з організмом. На відміну від натурального цукру, цей вид підсолоджувача зазвичай містить білий цукор або сироп, які додають під час обробки чи приготування їжі. Так, це може зробити страви смачнішими, але менш корисними. Видання Harvard Health Publishing повідомляє, що надмірне споживання доданого цукру пов’язане з багатьма захворюваннями: від діабету та зайвої ваги до жирової хвороби печінки. Окрім того, його пов'язують з підвищенням рівня тригліцеридів, що приводить до більшого ризику серцевих захворювань. Деякі дослідження свідчать про те, що зловживання доданим цукром збільшує ризик зниження когнітивних функцій та деяких видів раку.

Знаючи можливі наслідки надмірного захоплення солодощами, можна задуматись про обмеження споживання цукру. А якщо ви відчуваєте силу, то не завадить і повністю виключити доданий цукор з раціону на певний період часу. Це завдання може здатися непростим, але користь для організму того варта. Давайте дізнаємося більше про переваги обмеження споживання доданого цукру: від зниження ризику діабету до покращення здоров’я кишківника та зменшення тривожності.

Різні види цукру

Зменшення запалення

Хронічне запалення, яке вражає значну частину дорослого населення, пов’язане з широким спектром захворювань, зокрема діабетом, серцево-судинними хворобами, хворобою Альцгеймера та артритом. 3 з 5 людей у всьому світі помирають від цих захворювань. Хронічне запалення провокують кілька різних звичок у способі життя: споживання алкоголю, куріння, ожиріння, хронічний стрес, втім, не останнє місце у цьому списку займає дієта. Дослідження підтверджують, що доданий цукор може бути безпосередньо пов’язаний з провокуванням запалення в організмі, позаяк, зменшивши його кількість у раціоні, можна зменшити і ризик захворювань, спричинених запаленням. 

Посипання кексу цукровою пудрою

Зниження ризику раку

У звіті за 2020 рік, опублікованому в American Journal of Clinical Nutrition, було встановлено, що споживання доданого цукру може бути фактором ризику розвитку деяких видів раку, особливо раку молочної залози. Позаяк, обмеження споживання солодощів може допомогти у профілактиці цієї хвороби.

Кольорові цукерки

Більше енергії

Хоч цукор і є джерелом енергії, якість джерела має не останнє значення.

Рафінований цукор, а саме такий і міститься в оброблених продуктах харчування, печиві, чіпсах і тістечках, може викликати сонливість та млявість.

Перехід на більш натуральні та корисні продукти, швидше всього, збільшить рівень енергії і покращить самопочуття. А якщо відмовитись від цукру аж на місяць, то організм навчиться використовувати енергію з інших ресурсів, що піде лише на користь.

Шоколадний торт

Покращення здоров’я кишківника

Якщо вам часто знайоме здуття чи інші проблеми з травленням, можливо, слід відпочити від солодощів. Обмеження кількості цукру у раціоні може бути корисним і для травлення, адже допомагає досягти кращого балансу бактерій у кишківнику.

Цукор та рафіновані вуглеводи живлять погані бактерії у кишківнику, що приводить до проблем з травленням. Це провокує наявність занадто великої кількості шкідливих бактерій і недостатню кількість корисних, що часто стає причиною розладів травлення: здуття, надмірного газоутворення, діареї чи закрепів, тощо.

Також, дисбаланс бактерій у кишківнику сприяє виникненню запальних захворювань: головного болю та висипань на шкірі зокрема.

Гірка цукру

Покращення здоров’я зубів

Ще в дитинстві багато хто чув, що цукор є синонімом карієсу — і не дарма. Згідно з даними Healthy Food America, дорослі, які регулярно споживають 1-2 солодкі напої на день, мають на 30% більше захворювань зубів, ніж ті, хто не споживає солодкі напої. Окрім того, діти, які п’ють напої з цукром, мають майже вдвічі більший ризик карієсу порівняно з дітьми, які не п’ють солодку газовану воду.

Солодку воду можна замінити на більш здорові альтернативи, наприклад, чисту воду, ароматизовану фруктами та ягодами, або чай з лимоном без цукру.

Солодощі

Зменшення депресії та тривожності

Відмова від доданого цукру позитивно впливає не лише на фізичне, а й на ментальне здоров’я. Дослідження підтверджує, що більш високе споживання цукру пов’язане з вищим ризиком депресії. А під час ще одного дослідження було виявлено, що дієта з високим вмістом цукру може спричинити нейробіологічні зміни функцій мозку, зміни емоційного стану та тривогу.

Солодка газована вода

Зниження ризику діабету

Згідно із недавнім дослідженням, опублікованим в PLOS ONE, більший вміст цукру у продуктах харчування пов’язаний з більшим ризиком діабету 2 типу, незалежно від наявності ожиріння. Інше дослідження, опубліковане у British Medical Journal, показало, що незалежно від ваги людини чи кількості вісцерального жиру, споживання всього 1 підсолодженого напою на день приводить до підвищеного ризику діабету. Позаяк, обмеження кількості доданого цукру у раціоні допомагає захиститись від хвороби.

Тістечка у коробці

Кращий стан шкіри

Дослідження у Франції за участі понад 24 000 дорослих вивчало, як харчові звички впливають на появу прищів. У процесі вчені виявили, що дієта, багата на доданий цукор, жир та продукти тваринного походження, пов’язана зі збільшенням кількості прищів та інших висипань на шкірі людини. Позаяк, відмова від цукру хоча б на місяць сприятиме й очищенню шкіри.

Пончик, посипаний цукром



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.