Які продукти шкодять травленню

Фаст-фуд, солодощі та інша шкідлива їжа, яка складається з жирів та швидких вуглеводів, можуть привести не лише до переїдання, а й до серйозних проблем з травленням, порушення обміну речовин. Щоб не шкодити здоров’ю, підтримувати тіло у тонусі, важливо намагатися мінімізувати споживання шкідливих продуктів, які порушують травний процес, і уважно стежити за своїм раціоном харчування.

Булочки на тарілці

Читайте склад

Один з найпростіших способів перевірити продукт на безпечність для травлення - уважно вивчити склад. Уникайте компонентів, які можуть викликати подразнення травного тракту. Надавайте перевагу їжі з простим і натуральним складом, без підозрілих добавок штучного походження та консервантів.

Кошик з продуктами харчування

На які інгредієнти слід звернути увагу

Глютен

Родина білків, що містяться у зерні, пшениці, житі, полбі та ячмені. У більшості людей глютен перетравлюється нормально і не викликає негативних ефектів. Втім, вистачає і протилежних випадків: у деяких людей організм не переносить глютен, сприймає його як токсин. Якщо людина неусвідомлено продовжує їсти продукти, що містять глютен, це може привести до запалення. Побічні ефекти  можуть бути дуже різними: від легкої втоми, здуття живота, закрепів до втрати ваги.

Безглютенова дієта гарантує також ефективне очищення від шлаків та токсинів. Однак, оскільки цільнозернові продукти, що містять глютен, багаті на клітковину та поживні речовини, в тому числі вітаміни групи B, магній і залізо, важливо не забувати отримувати ці речовини з інших продуктів, харчуючись різноманітно. Зверніть увагу на гречку, рис, а також кіноа, амарант і пшоно.

Хліб та випічка

Лактоза

Лактоза або, як її ще називають, молочний цукор, міститься у молоці тваринного походження. При споживанні молока в організмі виробляється лактаза - фермент, що розщеплює лактозу для подальшого її засвоєння. Однак, деяким людям з непереносимістю лактози не вистачає лактази, яка виробляється у тонкому кишківнику. У такому випадку є ризик виникнення неприємних відчуттів: підвищене газоутворення, порушення травлення, підвищена чутливість до болю.

Експерти радять замінити звичайні молочні продукти на безлактозні або рослинного походження. За смаковими якостями вони не дуже відрізняються від звичайних, але підходять для людей з непереносимістю, а також для тих, хто дотримується відповідних дієт.

Молочні продукти

Фруктоза

Це моносахарид, який міститься у більшості фруктів, ягід та меді. Однак, надмірне споживання фруктози може привести до діареї, ожиріння, цукрового діабету і неалкогольної жирової хвороби печінки. Моносахарид гірше стимулює вироблення інсуліну - гормону, який слугує індикатором насичення, що може привести до зайвої ваги. Дієтологи стверджують, що оптимальною добовою нормою для людини вважається 40 г фруктози на день.

Важливо пам’ятати, що деякі люди також зустрічаються з проблемою непереносимості фруктози, коли організм не здатний нормально розщепити і перетравити моносахарид. Діагностувати у себе таку проблему можна вже у ранньому віці, після чого вам потрібно буде дотримуватися особливої дієти, що обмежує споживання цукру.

Щоб мінімізувати ризик розвитку цукрового діабету та інших серйозних захворювань, слід уважно стежити за кількістю споживаних фруктів та ягід, які характеризуються високим вмістом фруктози. Це дозволить зменшити запальний процес в організмі, алергію.

Фрукти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.