Шкода фруктози для організму

Останнім часом вчені, дієтологи та лікарі все частіше повторюють, що надлишок фруктози шкодить печінці так само, як і алкоголь. На початку сезону овочів і фруктів давайте спробуємо розібратися, які ж основні джерела фруктози, у якій кількості її можна споживати без шкоди для здоров’я, і як її надлишок впливає на організм.

Світ суттєво змінився за останні 100 років. І це пов’язано не лише з розвитком науки та техніки, а й з глобальними перемінами у нашому раціоні. Ще декілька років тому молоко могло скиснути за пару днів навіть у холодильнику, а у борошні заводилися жучки та його потрібно було просіювати. Що ж не так з сучасною їжею, що її не хочуть ні жучки, ні бактерії?

Яблука

Річ у тім, що років 20 тому на допомогу харчовій промисловості прийшла хімічна. Рік за роком наша їжа ставала все більш видозміненою, рафінованою. І, здавалося б, робилося це з благородною метою: їжа виходила більш поживною і смачною, і не псувалась так швидко. Та наш організм все частіше почав зустрічатися з продуктами, яких він не знає. Проблема в тому, що ми були створені природою і за тисячі років адаптувались до тієї природної їжі, яку вона здатна дати.

А тепер людині доводиться якось обробляти та утилізувати нову, хімічно перетворену їжу. І, на жаль, дуже часто при цьому в результаті його тонко налагоджені механізми життєзабезпечення починають давати збої і ламатися.

Це сталося і з активним додаванням кристалізованої фруктози, отриманої штучним способом. Її навчилися робити хімічним шляхом з крохмалю, який, у свою чергу, виробляється з кукурудзи, а також з сахарози під дією соляної або сірчаної кислоти (це як молекула цукру, яка складається з глюкози та фруктози), а також інсуліну, який виділяється з кореню цикорію. Фруктоза практично не стимулює секрецію інсуліну і може проникати в клітину без його участі (саме тому її почали застосовувати для діабетиків). Та й глікемічний індекс у неї є значно нижчим, ніж у глюкози. Тож чому б її не споживати тим, хто хоче схуднути і має зайву вагу та ожиріння?

Груші

Що вийшло у результаті використання фруктози як замінника цукру

Сьогодні майже у кожного 3-го американця виявлено так званий неалкогольний стеатогепатит. Простіше кажучи, жирове запалення печінки, яке може привести до її руйнування. Такі зміни у цьому внутрішньому органі нагадують картину, схожу на ту, що спостерігається при тривалій алкогольній інтоксикації. Особливо часто це захворювання почали знаходити у хворих на цукровий діабет та ожиріння. Коли вчені медики забили на сполох і почали з’ясовувати причину, виявилось, що у всьому винна саме фруктоза. Так, саме той безпечний замінник цукру.

Чому ж фруктоза так негативно впливає на організм? Власне, проблема не стільки у самій фруктозі, скільки і її кількості. Ще на початку 19 століття, до того, як її відкрили, у середньому людина споживала з фруктами, ягодами та овочами всього 15 г фруктози на добу, а сьогодні її кількість може сягати 100 г і більше. Між іншим, утилізувати фруктозу організму не так вже й просто. На відміну від глюкози, яка може використовуватись будь-якою клітиною нашого організму, фруктозу здатні опрацьовувати тільки клітини печінки. І роблять вони це разом з іншою роботою, якої у них немало, адже печінка - це основний фільтр, завдання котрого - убезпечити кров від будь-яких зайвих речовин, токсинів та отрут.

Фрукти та солодкі газовані напої

Що відбувається при надлишку фруктози в організмі

При надмірній кількості фруктози в організмі пригнічується активність ферменту CPT1A, і мітохондрії клітин печінки (основні енергетичні станції) починають працювати по-іншому: жир не спалюється, а накопичується. При цьому у клітинах розвивається запалення, а потім відбувається їх руйнування з утворенням сполучної тканини. Таким чином, жировий гепатит переходить у гепатоз. У результаті печінка виходить з ладу. При цьому утворюються побічні продукти, такі як тригліцериди, сечова кислота, надлишок яких приводить до розвитку атеросклерозу та подагри. Та й той факт, що інсулін при цьому не виробляється, відіграє погану роль, оскільки вимикається регуляція апетиту і людина може легко переїсти продуктів, які містять фруктозу замість цукру.

Страви з фруктами

У яких продуктах міститься ця підступна фруктоза

Останнім часом фруктозу все більше додають не лише у продукти для діабетиків та тих, хто худне, а й у звичайну випічку, солодощі, знежирені молочні продукти, щоб зробити їх смачнішими, у відновлені фруктові нектари (так звані пакетовані соки), у солодкі газовані напої з приміткою Без цукру, спортивні та низькокалорійні продукти, заморожені десерти і морозиво, консервовані фрукти, шоколад, цукерки, у солодкі лікери та сиропи. Позаяк слід убезпечити свою печінку, уважно читаючи етикетки продуктів. Слід знати, за якими назвами може ховатися фруктоза. Це може бути й фруктовий та інвертований цукор, глюкозно-фруктозний і кукурудзяний сироп, сорбіт.

А ось у фруктах, ягодах, овочах фруктоза знаходиться у відносно невеликій кількості. Та головне, що натуральні продукти містять велику кількість природних ферментів і антиоксидантів, а також клітковину, яка регулює швидкість надходження фруктози у кров і підтримує здоров’я корисної мікрофлори, що приймає активну участь у метаболізмі. Позаяк фруктоза з натуральних продуктів не зашкодить організму, а перетвориться в енергію, а її надлишки запасуться у вигляді глікогену.

Саме тому слід не забувати про закони життя, встановлені природою, їсти свіжі фрукти та овочі, натуральні продукти, пити чисту воду, не забувати про користь рухової активності і повноцінного відпочинку та думати про хороше. Адже людський організм, як стверджують генетики, розрахований на 120 років. Давайте пам’ятати, що наше активне, довге та плідне життя - у наших руках.

Тістечко макарон



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.