Які види чаю допоможуть зберегти здоров'я та довголіття

Певно, кожен з нас хоче прожити довге життя і зберегти своє здоров’я якомога довше. Людство завжди цікавилося збереженням молодості та винайденням безсмертя. Звісно, природу навряд змінити, але є певні аспекти способу життя та харчування, що можуть допомогти зберегти здоров’я та молодість.

Насправді дослідження показують, що навіть щось таке. здавалося б, незначне, як горнятко чаю кілька разів на тиждень, потенційно може збільшити тривалість життя. Як показало дослідження, опубліковане в European Journal of Preventive Cardiology, звичайні люди, що п’ють чай, мали на 1,41 років більше без атеросклеротичних серцево-судинних захворювань і на 1,26 років більше тривалості життя у віці 50 років. Споживання чаю пов’язане зі зниженням ризику атеросклеротичних серцево-судинних захворювань і передчасної смерті від супутніх захворювань.

Чай

Які види чаю можуть продовжити тривалість життя

Одні з найкращих чаїв, які можна пити для здоров’я, відомі як “справжні чаї”. До них належать: зелений, улун, чорний і білий. Ці напої містять сотні або й тисячі біологічно активних сполук, зокрема амінокислоти, кофеїн, лігнани, білки, ксантини та флавоноїди — усі компоненти мають позитивний вплив на здоров’я.

Зовсім недавно Академія харчування та дієтології випустила нові клінічні рекомендації щодо рекомендованих кількостей флаванолів — рослинної сполуки, що у великих кількостях міститься у чаї. Споживання флаванолів пов’язане з покращенням артеріального тиску, рівня холестерину та цукру у крові. Деякі дослідження показали, що флаваноли допомагають запобігти діабету і серцевим захворюванням, якщо їх споживання становить від 400 до 600 мг на добу. Цього можна досягти випиваючи щодня 2 горнятка зеленого чи чорного чаю.

Деякі сорти трав’яного чаю також мають лікувальні ефекти, позаяк сприяють зміцненню здоров’я та довголіттю. Дослідження показують, що поліфеноли — рослинна сполука, відома своїми численними перевагами, зокрема антиоксидантними, протизапальними та противірусними властивостями — міститься у більшості трав’яних чаїв.

Давайте дізнаємося, які види чаю можна додати до свого раціону, щоб покращити здоров’я та урізноманітнити меню.

Наливання чаю у горнятко

Чай улун

Улун — популярний чай, який часто п’ють у Китаї. Його готують з того ж листя, що і чорний та зелений. Як і всі справжні чаї, улун містить сполуку під назвою EGCG (ґаллат епіґаллокатехіну), яка може мати протиракові властивості. Звісно, він не стане панацеєю, але горнятко чаю є гарною профілактикою багатьох захворювань, особливо якщо замінити ним солодкі газовані напої.

Чай улун

Чай з куркуми

Куркума є популярною спецією не лише завдяки своєму унікальному смаку, а й завдяки потенційним перевагам для здоров’я.

Куркумін — різновид поліфенолу, що міститься у приправі — є однією з найперспективніших біологічно активних природних сполук, зокрема що стосується потенційної ефективності у профілактиці деяких видів раку.

Чай з куркуми

Зелений чай

Велике популяційне дослідження, зосереджене на японських чоловіках та жінках, показало, що ті, хто пив більше 2 горняток зеленого чаю на день, мали менший ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 22-23% порівняно з тими, хто пив менше половини горнятка напою щодня.

Зелений чай можна назвати еліксиром Бенджаміна Баттона, адже напій характеризується багатьма корисними властивостями, від зменшення ризику розвитку раку до підтримки функції головного мозку та покращення еластичності шкіри. Як зазначає одне дослідження Molecules 2021 року, японський порошкоподібний чай матча містить велику кількість речовин з антиоксидантною та протизапальною діями. Він має багатообіцяючі переваги для здоров’я, зокрема через високу концентрацію катехінів.

Матча

Білий чай

Хоч білий чай і не є таким популярним, як інші напої, він може бути джерелом важливих сполук, які допоможуть підтримати загальне здоров’я, наприклад EGCG. Білий може містити вищу концентрацію катехінів, порівняно з іншими видами чаю. Також, він має антиоксидантну та антипроліферативну дію проти ракових клітин.

Білий чай

Чорний чай

Класичний і один з найпопулярніших видів чаю може допомогти прожити довше, підтримуючи здоров’я серця та запобігаючи можливим серцево-судинним проблемам.

Дані свідчать про те, що люди, які регулярно споживають 3 або більше горняток чорного чаю на день, мають нижчий ризик розвитку серцевих захворювань та інсульту.

Це дослідження показало, що ті, хто пив більше 3 горняток напою щодня, мали на 9-13% менший ризик смерті від супутніх захворювань порівняно з тими, хто не пив чай.

Чорний чай

Каркаде

Чай з гібіскусу не містить тих же рослинних сполук, як так звані справжні чаї, але він може запропонувати унікальні переваги для здоров’я завдяки власним природним сполукам. Деякі дані свідчать про те, що щоденне споживання цього напою може допомогти знизити артеріальний тиск, що, у свою чергу, допоможе жити довше і здоровіше.

Наприклад, результати рандомізованого контрольованого дослідження, опублікованого в Journal of Nutrition, щодо впливу гібіскусу на пацієнтів з гіпертензією та помірною гіпертензією показали, що лікування чаєм з гібіскусу відповідало за ефект зниження артеріального тиску незалежно від віку, статі чи використання дієтичних добавок.

Кажуть, що цей напій також має противірусну дію і навіть може допомогти контролювати рівень холестерину, знижуючи рівень ліпопротеїдів низької щільності (так званого поганого холестерину) і тригліцеридів.

Каркаде

Ромашковий чай

Ще один трав’яний чай, який пов’язаний з довголіттям. Коли дослідники з медичного відділення Техаського університету в Галвестоні провели дослідження впливу ромашки на мексиканських американських жінок, старших за 65 років, вони виявили, що споживання ромашкового чаю пов’язане зі зниженням ризику смерті від супутніх захворювань на 29%.

Чай з ромашки також пов’язаний зі сповільненням вікової втрати кісткової маси, зниженням ризику смерті, пов’язаної з серцево-судинними захворюваннями, здоров’ям імунної системи та навіть потенційним захистом від деяких видів раку.

Ромашковий чай



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.