Індійські таємниці харчування та довголіття

Блакитні зони Землі - регіони довголіття, де люди до глибокої старості можуть похвалитися міцним здоров’ям та активним способом життя - сягають від Каліфорнії до Коста-Ріки, від грецької Ікарії до японської Окінави.

Країну контрастів Індію додають до цього списку рідко: шумні мегаполіси та бідні нетрі не надто сприяють здоровому способу життя. Втім, пошуки індійського довголіття слід починати у селах, де життя протікає в зовсім іншому ритмі.

Родинна вечеря

Принципи аюрведи для здорового та тривалого життя

Багато індійських поселень - це фермерські спільноти, які характеризуються високою тривалістю життя. Зареєстровані показники хвороби Альцгеймера тут є помітно нижчими, ніж будь-де у світі. Якими є мешканці індійських селищ? Вони фізично активні, проводять багато часу на свіжому повітрі, дотримуються вегетаріанської дієти з великою кількістю спецій. Дотримуватись такого способу життя багатьом індійцям допомагає давнє холістичне вчення аюрведа.

Згідно з аюрведою, ми невразливі до хвороб тоді і тільки тоді, коли наші внутрішні сили (розум та душа)  знаходяться в гармонії з матерією (тілом та навколишнім світом). Щоб досягти ідеальної рівноваги, потрібно знати свою дошу (фізичну структуру тіла та емоційну конституцію духу), яка визначається індивідуально, і не забувати про універсальні ведичні тезиси.

Насіння та спеції

Індійський раціон

У фермерських общинах їдять перевірені століттями страви. Раціон збалансований потрібною кількістю вуглеводів, клітковини та білків при оптимальному вмісті жирів та калорійності. Трьома китами, на яких він тримається є бобові, рис та овочі.

Квасоля, соя, сочевиця, горох, нут та інші бобові є багатими на рослинний білок і клітковину, завдяки чому є досить поживними - тобто допомагають тримати вагу під контролем, даючи відчуття ситості при невеликому об’ємі порції. Вони мають оптимальний глікемічний індекс, тобто вивільняють енергію рівномірно. При регулярному споживанні ці продукти позитивно впливають на серце та судини, нормалізуючи рівень холестерину та артеріальний тиск.

Для потрібного ефекту достатньо всього півсклянки квасолі або гороху на добу. Вибираючи між червоною та білою квасолею, індійці надають перевагу першій, що є більш правильним: чим насиченішим є забарвлення овочів, фруктів та ягід, тим більше у них міститься антиоксидантів.

Другий з основних продуктів харчування індійців, який присутній у їх раціоні цілий рік - рис. Бурий рис, тонкий басматі, високо антиоксидантний червоний і поживний чорний індійці полюбляють більше за шліфований чи пропарений білий - як, зрештою, і провідні спеціалісти у сфері здорового харчування. Ці сорти не проходять надмірну обробку, зерно залишається цілим та неушкодженим, а значить, зберігає максимальну користь клітковини, вітамінів та мінералів. Цільнозернові продукти повільніше травляться і мають середній або низький глікемічний індекс.

Боул з овочами та нутом

Сезонні різноманітні овочі

Боби та рис доповнюють овочами - свіжими або тушкованими, у вигляді рагу чи крем-супу. В Індії люблять солодкі овочі - батат, моркву, гарбуз, буряк, а також ягоди та фрукти насиченого кольору - інжир, гранат, виноград, журавлину. Втім, не настільки важливо, яка страва лежить у тарілці, головне те, наскільки їжа відповідає порі року.

Ведична медицина вчить, що влітку та взимку нашому організму потрібні різні продукти, і харчові звички слід змінювати залежно від погоди за вікном. Тобто, у теплий час року потрібно насолоджуватися свіжою зеленню та місцевими фруктами, а взимку надавати перевагу гарячим супам і теплим овочевим рагу зі спеціями. Останні, як виявилося, додають індійському життю не лише смаку, а й пару щасливих років.

Суп із сочевиці

Куркума на захисті здоров’я

Аюрведа говорить: страва повинна поєднувати у собі всі смаки - кислий, солоний, гострий, солодкий, гіркий, в’яжучий і терпкий. Що робить кухню Індії такою яскравою та екстравагантною? Спеції. У одній тільки суміші каррі їх використовується близько 20.

Одна з сучасних наукових гіпотез припускає, що спеції сприяють зниженню ризику хвороби Альцгеймера, допомагають підтримувати ясність розуму, здоров’я судин та додають необхідного різноманіття мікробіому нашого кишківника. Особливо ефективною є куркума. Це гіркувата індійська пряність, яка становить ⅔ індійської гордості - суміші каррі. Її головний біоактивний компонент - куркумін - відомий своїми протекторними, антиоксидантними та протизапальними властивостями.

Підтвердженням можна вважати дослідження, у якому в добровольців брали аналіз крові до споживання куркуми і після ⅛ ч.л. спеції, а потім піддавали зразки впливу оксилюючої речовини. У другому випадку кількість розірваних ланцюгів ДНК зменшилась вдвічі. Позаяк, вчені мають право вважати, що куркума справді має гарний антиоксидантний потенціал. Відповідно до другої гіпотези, золота спеція стимулює апоптоз - запрограмовану смерть старих клітин. Навіть 1 клітинка, що уникнула апоптозу, підвищує ризик злоякісної пухлини.

На думку вчених, куркуму можна додати до списку речовин, які підходять для профілактики раку та хвороби Альцгеймера - АЛЕ поки що тільки олівцем, оскільки потрібні додаткові дослідження. Втім, не буде зайвим уже зараз доповнити свій раціон ароматним чаєм з куркумою, поживним золотим лате або іншими пряними стравами з каррі. Щоб куркумін краще засвоювався, його радять поєднувати з дрібкою чорного перцю. Так можна збільшити біодоступність речовини в рази. Не забувайте, що купувати спеції слід у перевірених місцях: високу біологічну активність мають тільки органічні рослини.

Каша з куркумою

Помірність та баланс

Потрібно розуміти, що правильно поєднані та приготовані продукти - тільки частина здорового способу життя, хоч і досить значна. Довголіття в індійських поселеннях базується на багаторівневому філософському підході. Помірність та комплексний підхід у всьому, а не лише при виборі продуктів харчування - ось фундаментальний аюрведичний тезис.

Згідно зі вченням, їсти потрібно тільки тоді, коли попередньо з’їдена їжа вже повністю засвоїлась. Насолоджуватись життям важливо і потрібно, але при цьому пам’ятаючи, що постійна погоня за простими задоволеннями приводить до дисбалансу. І справді, згідно з дослідженням, дієта з помірно низьким вмістом калорій може збільшити біомаркери довголіття, а пошуки легкого дофаміну приводять до депресивних і тривожних розладів.

Для здоров’я корисніше спілкуватися та будувати надійні соціальні зв'язки у житті, а не соцмережах. Займатися помірним фізичним навантаженням у вигляді занять на свіжому повітрі чи прогулянок, а не кидатися з однієї крайнощі сидячого способу життя до іншої крайнощі виснажливих тренувань у залі. Такий холістичний підхід допомагає доглядати та тримати у формі і розум, і тіло - все, як говорить аюрведа.

Індійські страви



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.