Які харчові звички допомагають знизити ризик інсульту

Інсульт — серйозна проблема, яка набирає все більшої поширеності навіть серед молодого населення. Інсульт виникає, коли кровообіг блокується і не може досягти мозку, це може бути спричинене ослабленням або розривом артерій або кровоносних судин. Гарна новина полягає у тому, що знизити ризик інсульту нам під силу.

Люди з проблемами чи захворюваннями серця, діабетом, високим тиском і рівнем холестерину мають більший ризик інсульту. Раціональна дієта та достатня фізична активність допомагає знизити ризик цих захворювань, а отже й запобігти інсульту.

Давайте дізнаємося більше про те, які харчові звички є ефективними для зниження ризику інсульту.

Корисна їжа

Здорові жири та омега-3 жирні кислоти

Корисні жири та омега кислоти допомагають мозку залишатися здоровим і запобігають різноманітним розладам. Найкращі продукти, що містять здорові жири — лосось, авокадо та насіння чіа.

Також, можна додати більше корисних жирів, замінивши олію для приготування їжі. Замість соняшникової використовуйте, наприклад, оливкову чи ріпакову.

Рис із лососем

Менше солі

Високе споживання солі пов’язане з гіпертонією, яка підвищує ризик інсульту. Дослідження показують, що зменшення споживання солі є ефективним у профілактиці інсульту.

Відповідно до звіту за 2021 рік, опублікованого у Stroke, більше споживання солі підвищує ризик інсульту, позаяк Американська кардіологічна асоціація опублікувала нові рекомендації щодо споживання до 1 500 мг солі на день.

Жінка солить картоплю фрі

Більше клітковини

Лікарі перераховують конкретні рекомендації щодо способу життя, який допомагає знизити ризик інсульту. До них належать регулярні фізичні навантаження, обмеження споживання алкоголю та здорове харчування. Коли мова йде про здорову дієту, то вона передбачає продукти з низьким вмістом насичених жирів, багато овочів та фруктів, і, звісно, достатню кількість клітковини.

У мета-аналізі, який досліджував понад 8 900 випадків інсульту, було виявлено, що достатнє споживання харчових волокон дозволяло знизити ризик інсульту приблизно на 12% з кожними 10 г доданої клітковини протягом дня.

Боул з нутом та овочами

Менше червоного м’яса

Ще одна важлива харчова звичка для профілактики інсульту — зменшення споживання червоного м’яса, в основному через високий вміст насичених жирів.

Відповідно до огляду, опублікованому в Stroke and Vascular Neurology, заміна насичених жирів, таких як червоне м’ясо, на більш корисні середземноморські жири (риба, оливкова олія, тощо), є ефективним у зниженні ризику інсульту.

Стейк

Дієта не лише для схуднення

Ще одна річ, корисна для здоров’я — зосереджуватися не на схудненні, а дотримуватися збалансованого харчування.

Подумайте про те, щоб покращити ставлення до їжі та позбутися тиску, зосередженому тільки на втраті ваги. Більш здоровий спосіб життя, який включає збалансовану дієту та фізичну активність, приводить до покращення фізіологічних показників, таких як артеріальний тиск та рівень ліпідів у крові, незалежно від зміни ваги. До того ж, здорова вага — суто індивідуальний показник, який часто відрізняється від розрекламованих стандартів.

Авокадо



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.