Які харчові звички зменшують ефективність занять спортом

Правильне харчування важливе для багатьох аспектів здоров’я та самопочуття. Не є винятком і фізична активність. Підібрати правильний раціон важливо не лише для того, щоб підвищити ефективність занять спортом, а й для того, щоб мати гарне самопочуття після навантажень.

Давайте дізнаємося, які звички у харчуванні можуть заважати тренуванню, і як це виправити.

 Тренування

Ви їсте занадто близько до занять спортом

Спеціалісти стверджують, що найкращий спосіб уникнути частих походів до вбиральні під час тренування — уникати великих порцій їжі протягом 2 годин перед цим. Насправді, найкраще ситно поїсти принаймні за 3-4 години до занять спортом, щоб уникнути частої потреби відвідати вбиральню, а також відчуття млявості та бажання подрімати.

Величезний бургер

Ви недостатньо їсте перед тренуванням

Щоб підтримувати високий рівень фізичної активності, організму потрібна достатня кількість калорій. Якщо ви колись відчували слабкість та запаморочення під час тренування зранку, це може бути тому, що ви обираєте занадто інтенсивні навантаження натще.

Подумайте про легкий сніданок або перекус за годину до занять спортом, наприклад, цільнозерновий тост з арахісовою пастою, банан з горіхами або маленьку порцію вівсяних пластів. Ці продукти допоможуть підтримувати рівень цукру у крові, забезпечуючи організм силами, щоб ви могли бігати, їздити на велосипеді чи займатися будь-яким іншим видом фізичної активності.

Один листок салату на тарілці

Ви їсте забагато солодкої та обробленої їжі

Регулярне зловживання солодощами та ультрапереробленими продуктами може мати безпосередній вплив на фізичну активність. У довготривалій перспективі підвищується ризик діабету 2 типу і, зрештою, страждає здатність організму підтримувати стабільний рівень цукру у крові. Дослідження 2020 року, опубліковане в журналі Nature Metabolism показало, що люди, які мають проблеми зі стабільністю рівня цукру у крові, мають найслабшу витривалість. Також, у таких людей часто порушений механізм утворення здорових кровоносних судин у м’язові тканині, що має важливе значення для транспортування кисню до м’язів.

Жінка їсть донати

Ви п’єте недостатньо води

Зневоднення не лише викликає зниження працездатності під час тренування, а й може привести до багатьох негативних побічних ефектів, наприклад, підвищення температури тіла, зниження артеріального тиску, нудоти, запаморочення, м’язових судом і розладів травлення. В особливо важких випадках може навіть знадобитися допомога лікаря.

Щоб цього не сталося, пийте 100-200 мл води кожні 15-20 хв під час тренування. Також, не забувайте підтримувати водний баланс протягом всього дня.

Жінка п'є воду під час тренування

Ви п’єте забагато кави перед тренуванням

Кава є стимулятором, позаяк її навіть корисно випити перед фізичними навантаженнями. Однак, надмірна кількість напою може навпаки мати негативний вплив на заняття спортом, особливо якщо ви чутливі до кофеїну. Це може привести до тремтіння або збільшення частоти серцевих скорочень

Щоб цього не сталося, краще обмежитись одним горнятком кави за деякий час перед тренуванням, і не пити напій натще.

Кава з собою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.