Американські вчені створили дерев'яний ніж, у 3 рази гостріший за сталевий

Шестеро інженерів з США створили дерев’яний ніж, який здатний конкурувати з металевим. Він є втричі гострішим за сталевий ніж, і чудово справляється з нарізанням стейку. При цьому, дерев’яний ніж є досить довговічним, і його можна навіть точити для подальшого використання.

Дерев'яний ніж на тарілці

Дерев’яні ножі - досить поширене явище, така собі альтернатива одноразовим пластиковим. Та всерйоз їх сприймати важко, адже таким навіть сосиску розрізати - ще та місія. Однак, інженери з Університету Меріленду вирішили перевірити, наскільки міцним та гострим можна зробити дерев’яний ніж, якщо використовувати науковий підхід. Результати виявились вражаючими.

Вчені отримали ніж у 23 рази міцніший за звичайне дерево та у 3 рази гостріший за сталевий ніж. Вони провели над деревом дві маніпуляції. По-перше, вчені змогли позбутися від пустот і мікроплощин, які пронизують дерево. По-друге, вони збільшили частку целюлози у деревині. Зазвичай деревина містить близько 50% целюлози, яка забезпечує її структурну цілісність. Інші 50% - більш м’які речовини. Інженери змогли прибрати з деревини значну частину цих слабких компонентів, але зберегти целюлозу. Окрім того, ніж покритий мінеральною олією, завдяки чому його можна точити.

Виготовлення ножа з дерева

“На наших кухнях є багато дерев’яних предметів, які ми використовуємо дуже довго, наприклад, дошки для нарізання, палички для їжі або качалки. - розповідає один з інженерів, Тенг Лі, - Наш ніж також можна використовувати багато разів, якщо ви очиститите його поверхню, наточите і будете регулярно за ним доглядати, як за звичайним ножем”.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.