Чи корисно пити апельсиновий сік зранку

Здавалося б ідеальний сніданок - горнятко кави, круасан, джем і склянка апельсинового соку. Та чи таким корисним є сік, зокрема зранку? Давайте дізнаємося думку дієтологів.

Сніданок з кавою та апельсиновим соком

Чи однаково шкідливими є фруктові соки та газовані напої

Після пробудження організм потребує регідратації, адже він всю ніч провів без води. Солодкий сік для нашого шлунку зранку - агресивне середовище. Окрім того, цитрусові багаті на кислоти, які можуть бути шкідливими для людей, що мають проблеми з травленням. Але якщо з вашим шлунком все гаразд, то кислота не зашкодить, оскільки pH шлунку є вищою, ніж у цитрусових.

Апельсини та апельсиновий сік

Набагато небезпечнішим за кислоту є цукор, який міститься у соці. У соці багато цукру, а потрапляючи в організм при пустому шлунку, він дуже швидко всотується у кров, виробляється більше інсуліну, ніж необхідно для нормальної роботи організму. Консервований сік з магазину містить ще більшу дозу цукру. Такий сік є шкідливим, як і солодка газована вода, і не містить корисних речовин, які містить цілий фрукт.

Справді, промисловий фруктовий сік містить стільки ж цукру, скільки й склянка солодкої газованої води, тобто 10 г на 100 мл. І на думку спеціаліста з харчування, його не слід споживати зранку, коли ви тільки прокинулися. Споживання цукру натщесерце може викликати гіпоглікемію. Через декілька годин рівень цукру знизиться, і мозок попросить ще. Ось чому, якщо ви прокинетесь о 7 ранку і натщесерце вип’єте апельсиновий (чи будь-який інший) сік, вже о 10 вам знову захочеться їсти.

Пляшка апельсинового соку

Користь апельсинового соку

Апельсин - джерело вітаміну С, який наше тіло виробляти не може, але який є необхідним для зміцнення імунної системи та правильного засвоєння кальцію у кістках, позаяк цей фрукт, однозначно, є корисним. Склянка апельсинового соку у 200 мл забезпечує майже всю добову норму вітаміну С. Окрім того, згідно з деякими дослідженнями, апельсиновий сік знижує занадто високий рівень поганого холестерину, захищаючи наші судини. Для краси шкіри апельсин також є незамінним, він активує утворення колагену (що також є важливим для кісток та м’язів). У апельсинах міститься вітамін B6, який допомагає регенерації шкіри.

Напій з кави та апельсинового соку

Коли краще пити апельсиновий сік

Пийте сік після обіду. Це набагато корисніше, ніж на сніданок. Не потрібно пити сік перед тренуванням: через підвищення рівня цукру ви ризикуєте отримати пік гіпоглікемії, який під час тренування знизиться, і, відповідно, ви можете відчути себе погано. Правильніше всього випити склянку соку або з’їсти фрукт після фізичних навантажень.

Краще почистити апельсин і з’їсти фрукт цілим, ніж вичавити з нього сік. Це дасть додаткову клітковину, і менше калорій, оскільки глікемічний індекс у фруктів є нижчим, ніж у соків. Якщо ви, все ж, прихильник соків, головне знайте міру, однієї склянки буде достатньо.

Склянка апельсинового соку



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.