Що треба знати про імбирний сік

Імбир - пряний і трохи пекучий інгредієнт, який розкриває східну пікантність у стравах вок, глибину наваристих каррі і тонкий смак свіжих суші. Популярна на Сході спеція завоювала світ завдяки унікальному смаку та цілющим властивостям - смак і запах імбиру нагадує не тільки про кулінарні відкриття курортного сезону або пряники з різдвяного базару, а й про ароматний чай, здатний впоратися із застудою та поганим настроєм.

Імбирний сироп

І у свіжому, і в меленому вигляді імбир - джерело вітамінів, мікроелементів, ефірних олій, які чинять на організм протизапальну, тонізуючу та загальнозміцнюючу дії. Завдяки вмісту аскорбінової кислоти, вітамінів групи В, А, цинку, кальцію, йоду, природних антибіотиків та антимікотиків імбир працює як потужний антиоксидант, водночас зміцнюючи імунітет.

Ця чарівна спеція справляється з набряками, болем (у тому числі менструальним або м’язовим після інтенсивних тренувань), приводить у норму рівень холестерину та цукру у крові, прискорює процеси відновлення у тканинах, протистоїть вільним радикалам, виводить токсини, розганяє метаболізм і знижує апетит. Окрім того, імбир сприяє підвищенню лібідо, через що заслуговано внесений до списку головних афродизіаків.

У кулінарії зазвичай використовується порошок сушеного імбиру або свіжий корінь, нарізаний на шматочки чи подрібнений на терці. Але можна зробити й інакше: заготувати імбирний сік - надзвичайно корисний екстракт, який легко дозувати для приготування їжі та напоїв. Зберігайте його в холодильнику, переливши у скляну або керамічну пляшку з кришкою, і використовуйте по мірі необхідності.

Імбир

Як приготувати імбирний сік

Нам знадобиться:

  • Декілька коренів свіжого імбиру, близко 0,5 кг.

  • Ніж для чищення овочів.

  • Блендер або терка.

  • 1,5 склянки питної води.

  • Шматок марлі для проціджування.

Почистіть імбир, наріжте на шматки та помістіть у блендер. Залийте водою, подрібніть і перемішуйте, поки суміш не загусне. У якості альтернативи можна натерти імбир на дрібній терці, але це потребуватиме більше зусиль та часу.

Перекладіть отриману кашицю у марлю та відтисніть сік у склянку або глечик. Відтискайте ретельно, щоб отримати більше соку (чим свіжішим є імбир, тим більше соку дасть). Готово - маємо пряний і насичений екстракт, який можна додавати в освіжаючі та зігріваючі напої, а також екзотичні страви власного приготування.

Нарізаний імбир

Як використовувати імбирний сік

  • Можна пити його просто так, розбавляючи водою, але тільки якщо немає проблем зі шлунком - все-таки імбир досить гостра спеція. Або додавати сік у різні страви та напої. Наприклад:

  • Освіжаючий коктейль. Покладіть у склянку ложку цукру або меду, додайте за смаком імбирний сік і трохи лимонного, декілька кубиків льоду та свіжих листочків м’яти - вийде такий-собі безалкогольний імбирний мохіто.

  • Імбирний ель. Додайте заготований сік і улюблений ароматизований сироп у газовану воду - кількість інгредієнтів регулюйте за смаком.

Імбирний ель

  • Заспокійливий чай. Столову ложку імбирного соку + чайну ложку меду можна додати у будь-який чай - хоч у чорний байховий, хоч у ромашковий. До речі, чай з імбирем добре пити за півгодини до їжі - так ви з’їсте набагато менше.

  • Кефір на ніч - з чайною ложкою імбирного соку, дрібкою кориці і червоного перцю.

І, звісно, не шкодуйте імбирного соку в улюблених рецептах. Цей еліксир є особливо добрим у складі маринадів або соусів до м’ясних страв, позаяк містить ферменти, що змінюють структуру білка.

Пляшки з імбирним сиропом

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.